Endemik fluorozis bölgesindeki çocuklarda mine oluşumunu ilgilendiren aquaporin geninin incelenmesi
Investigation of enamel forming aquaporin gene polymorphism in children living in an endemic fluorosis area
  1. Tez No: 543606
  2. Yazar: BATIN ILGIT SEZGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RECAİ MENTEŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental Fluorozis, Aquaporin Geni, TF İndeksi, CAST İndeksi, Çürük, Dental Fluorosis, Aquaporin Gene, TF Index, Cast Index, Caries
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Amaç: Endemik fluorozis olduğu bilinen Edirne' nin iki ilçesinde içme suyundaki fluorun ve çocuklardaki dental fluorozisin (DF) yaygınlığını araştırmak, bu bölgedeki çocuklardaki çürük ile içme suyundaki fluor arasındaki ilişkiyi incelemek, yüksek fluor tespit edilen bölgedeki çocukların DF ve çürük sıklığını bir yıl süre ile takip etmek ve yüksek fluor bulunmasına rağmen çocuklardaki DF dağılımındaki farklılığın Aquaporin geni ile ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Edirne' nin iki ilçesindeki okullarda yaşları 7-14 arasında olan 498 çocuk çalışmaya dahil edildi. Anket dolduruldu. Ağız içi muayene yapıldı ve çocuklardan tükürük örnekleri alındı. CAST İndeksi ve Thylstrup-Fejerskov İndeksi (TFI) kullanıldı. Çocuklar içme sularındaki fluor düzeylerine (1. Fluor Grubu= ≤ 0,3 ppm, 2. Fluor Grubu=0,3-0,5 ppm, 3. Fluor Grubu=0,5 ppm-1,19 ppm, 4. Fluor Grubu=2,39 ppm) göre 4 gruba ayrıldı. Toplanan su örnekleri ile çocuklardan alınan tükürük örneklerinin fluor analizi yapıldı. DF tespit edilen çocuklardan daha önceden alınmış olan kan örneklerinden kalan kanlardan izole edilen DNA' ların Aquaporin gen bölgelerinin SNPs analizi yapıldı. DF tespit edilen çocukların serum fluor analizi gerçekleştirildi. Verilerin değerlendirilmesinde NCSS programı kullanıldı. Bulgular: Fluor gruplarının CAST0% (p=0,0001) ve CAST4% ortalamaları arasında (p=0,031) anlamlı farklılık gözlenmiştir. Serum fluor değeri düzeyi (r= -0,157 p=0,003) ve tükürük fluor değeri düzeyi (r=0,112 p=0,016) ile TF0 arasında anlamlı korelasyon gözlenmiştir. AQP5 rs296763 ''G'' allelinin ve AQP5 rs296763 ''CG ve GG'' genotiplerinin daimi dişlerin DF' den etkilenmesinde koruyucu faktör olduğu gösterilmiştir. Sonuç: Çalışmamızda çocukların daimi dişlerinde DF gelişiminde AQP5' in koruyucu yönde rol oynayabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the prevalence of fluorosis and to determine the fluoride amount in the drinking water in two districts of Edirne that have reported endemic fluorosis, to fing the relationship between caries in children that were residing in that specific region and the fluoride amount in the drinking water, to monitor the frequency of DF and caries for one year in children living in high fluoride regions, and to investigate the difference in DF distribution among children despite all of them being exposed to high fluoride and the relationship of the Aquaporin gene to this difference. Material and Method: 498 children aged between 7 and 14 years in two districts of Edirne were included in the study. Surveys were filled out. Oral examinations were performed and saliva samples were collected from the children. In this study the intraoral examination was done using the CAST and Thylstrup-Fejerskov (TFI) Indexes. Children were divided into 4 groups according to the fluoride amount in the drinking water (1st Fluoride Group= ≤ 0,3 ppm, 2nd Fluoride Group=0,3-0,5 ppm, 3rd Fluoride Group=0,5 ppm-1,19 ppm, 4th Fluoride Group=2,39 ppm). Fluorine analysis were performed on saliva samples taken from the children and the drinking water. The SNPs analysis of the Aquaporin gene was performed on isolated DNA from blood that was taken previously from flourotic children. Serum fluorine analysis was performed for children with DF. The NCSS program was used to evaluate the data. Results: A significant difference was observed between CAST 0% and CAST4% means of fluorine groups (p=0,031). A significant correlation was observed between serum fluorine level (r= -0,157 p =0,003) and salivary fluorine level (r= 0,112 p=0,016). The AQP5 rs296763 ''G'' allele and AQP5 rs296763 ''CG and GG'' genotypes that were shown to be protective factors for permanent teeth that are affected by DF. Conclusion: In our study, it was shown that AQP5 could play a protective role in the development of DF in the permanent teeth of children.