Küçük hücreli dışı akciğer kanserinde ikinci sıra nivolumab tedavisinin etkinliğini öngörmede bilgisayarlı tomografinin önemi
- Tez No: 1018138
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR ÇİMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Küçük hücreli dışı akciğer kanseri, nivolumab, bilgisayarlı tomografi, morfolojik özellikler, progresyonsuz sağkalım, immünoterapi, Non-small cell lung cancer, nivolumab, computed tomography, morphological features, progression-free survival, immunotherapy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada, ikinci basamak nivolumab tedavisi alan küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) hastalarında tedavi öncesi ve tedavi sonrası toraks bilgisayarlı tomografi (BT) morfolojik özelliklerinin tedavi yanıtı, progresif hastalık gelişimi ve progresyonsuz sağkalım (PFS) ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 01 Haziran 2021–01 Ağustos 2024 tarihleri arasında takip edilen ve ikinci basamak nivolumab tedavisi alan 120 KHDAK hastasının verileri, bu retrospektif tek merkezli kohort çalışmasına dahil edilerek değerlendirildi. Hastaların demografik ve klinik özellikleri ile tedavi öncesi ve tedavi sonrası toraks BT bulguları değerlendirildi. BT incelemelerinde interstisyel septal kalınlaşma, spiküler kenar, buzlu cam görünümü, hava bronkogramı, kavite, retikülonodüler infiltrasyon, nekroz, komşu organ invazyonu, halo bulgusu ve bulky lenf nodu varlığı kaydedildi. Tedavi yanıtı RECIST 1.1 kriterlerine göre değerlendirildi. Progresyonsuz sağkalım Kaplan–Meier yöntemi ile analiz edildi; progresyon ile ilişkili faktörler Cox regresyon analizi ile araştırıldı. Bulgular: Hastaların medyan yaşı 65 yıl olup, %85,8'i erkekti. Histopatolojik olarak hastaların %58,3'ünde adenokarsinom, %40,0'ında skuamöz hücreli karsinom saptandı. Radyolojik değerlendirmede 48 hastada (%40,0) parsiyel yanıt, 23 hastada (%19,2) tam yanıt, 23 hastada (%19,2) stabil hastalık ve 26 hastada (%21,7) progresif hastalık izlendi. Tedavi öncesi BT'de interstisyel septal kalınlaşma varlığı progresif hastalık gelişimi (%65,4'e karşı %40,4; p=0,024) ve daha kısa PFS ile ilişkili bulundu (23,9±2,1 ay ve 32,7±1,7 ay; p=0,020). Tek değişkenli Cox analizinde interstisyel septal kalınlaşma progresyon riskini artıran bir faktör olarak saptandı (HR: 2,52; %95 GA: 1,12–5,67; p=0,025). Çok değişkenli Cox analizinde ise tedavi öncesi BT'de nekroz varlığı (HR: 3,09; %95 GA: 1,07–8,95; p=0,037) ve PD-L1 ekspresyon düzeyinin %1–50 arasında olması (HR: 6,19; %95 GA: 1,71 22,39; p=0,005) bağımsız kötü prognostik faktörler olarak belirlendi. Tedavi sonrası BT değerlendirmelerinde spiküler kenar, buzlu cam görünümü, hava bronkogramı, kavite, retikülonodüler infiltrasyon, komşu organ invazyonu ve bulky lenf nodu varlığı progresif hastalık gelişen hastalarda anlamlı olarak daha sık saptandı. Tedavi öncesi ve sonrası BT karşılaştırmasında spiküler kenar, retikülonodüler infiltrasyon ve bulky lenf nodu sıklığında anlamlı azalma izlendi (tüm p<0,001). Sonuç: İkinci basamak nivolumab tedavisi alan KHDAK hastalarında tedavi öncesi BT'de saptanan interstisyel septal kalınlaşma ve nekroz varlığı ile PD-L1 ekspresyon düzeyi, tedavi yanıtı ve progresyonsuz sağkalım ile ilişkili bulunmuştur. Ayrıca tedavi sürecinde bazı BT morfolojik özelliklerinde anlamlı değişiklikler izlenmiştir. Bu bulgular, tedavi öncesi toraks BT'de saptanan belirli morfolojik özelliklerin ikinci basamak nivolumab tedavisi alan KHDAK hastalarında progresyon ve progresyonsuz sağkalımın öngörülmesinde potansiyel prognostik belirteçler olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: This study aimed to evaluate the relationship between pre-treatment and post treatment thoracic computed tomography (CT) morphological features and treatment response, progressive disease development, and progression-free survival (PFS) in patients with non-small cell lung cancer (NSCLC) receiving second-line nivolumab therapy. Materials and Methods: The data of 120 patients with non-small cell lung cancer (NSCLC) who were followed at the University of Health Sciences Dr. Suat Seren Chest Diseases and Thoracic Surgery Training and Research Hospital between June 1, 2021, and August 1, 2024, and received second-line nivolumab treatment were retrospectively evaluated in this single-center cohort study. Demographic and clinical characteristics of the patients, as well as pre-treatment and post-treatment thoracic CT findings, were assessed. CT examinations were reviewed for the presence of interstitial septal thickening, spiculated margins, ground-glass opacity, air bronchogram, cavitation, reticulonodular infiltration, necrosis, adjacent organ invasion, halo sign, and bulky lymph nodes. Treatment response was evaluated according to the RECIST 1.1 criteria. Progression-free survival was analyzed using the Kaplan–Meier method, and factors associated with disease progression were investigated using Cox regression analysis. Results: The median age of the patients was 65 years, and 85.8% were male. Histopathological evaluation revealed adenocarcinoma in 58.3% and squamous cell carcinoma in 40.0% of the patients. Radiological assessment demonstrated partial response in 48 patients (40.0%), complete response in 23 patients (19.2%), stable disease in 23 patients (19.2%), and progressive disease in 26 patients (21.7%). Pre treatment CT findings showed that interstitial septal thickening was associated with disease progression (65.4% vs. 40.4%, p=0.024) and shorter PFS (23.9±2.1 months vs. 32.7±1.7 months, p=0.020). In univariate Cox analysis, interstitial septal thickening was associated with an increased risk of progression (HR: 2.52; 95% CI: 1.12–5.67; p=0.025). Multivariate Cox analysis identified the presence of necrosis on pre-treatment CT (HR: 3.09; 95% CI: 1.07–8.95; p=0.037) and PD-L1 expression levels between 1% and 50% (HR: 6.19; 95% CI: 1.71–22.39; p=0.005) as independent adverse prognostic factors. Post-treatment CT evaluations demonstrated significantly higher frequencies of spiculated margins, ground-glass opacity, air bronchograms, cavitation, reticulonodular infiltration, adjacent organ invasion, and bulky lymph nodes in patients with progressive disease. Comparison of pre treatment and post-treatment CT findings revealed significant reductions in the frequencies of spiculated margins, reticulonodular infiltration, and bulky lymph nodes (all p<0.001). Conclusion: In patients with NSCLC receiving second-line nivolumab therapy, pre treatment CT findings such as interstitial septal thickening and necrosis, as well as PD-L1 expression level, were associated with treatment response and progression free survival. Furthermore, significant changes in several CT morphological features were observed during treatment. These findings suggest that specific morphological features detected on pre-treatment thoracic CT scans can be used as potential prognostic markers in predicting progression and progression-free survival in NSCLC patients receiving second-line nivolumab therapy.