Hukuka hermeneutik yaklaşım: Hans-Georg Gadamer'in felsefi hermeneutiği
Hermeneutical approach to law: Philosophical hermeneutics of Hans-Georg Gadamer
  1. Tez No: 543625
  2. Yazar: MELİKE BELKIS AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN IŞIKTAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Hukuk, Philosophy, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hermeneutik, Hukuki hermeneutik, Gadamer, felsefi hermemeutik, hakkaniyet, yasanın yorumlanması, Hermeneutics, Gadamer, phiolosophical hermeneutik, equity, justice, interpretation of law
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Gadamer hermeneutiği bir yöntem değil bir disiplin olarak ele almış ve Martin Heidegger'in çoktan ontolojik bir değer yüklediği anlama ediminin evrensel özelliklerini ortaya koymak istemiştir. Giambattista Vico'dan bu yana tin bilimleri insanların kendi yapıntısı olarak doğa bilimlerinden başka bir yaklaşımı gerektirir. Vico'ya göre bunun nedeni tin bilimlerinin bilgisine erişmenin onun öznesi de nesnesi de kendimiz olduğumuzdan daha kolay olmasıdır. Hermeneutik bunun bir yordamıdır. Anlama bir metnin kendi konusunu ortaya koyduğu, yazarının otoritesinin silindiği, önyargı ve gelenek ile biçimlenen bir edimdir. Anlama öznenin başka ile karşılaşmasıdır. Bu karşılaşmada diyalog içindeki ufuklar birbirlerine karışıp kaynaşır. Gadamer için anlamada birbirini anlayanların birbirilerini değiştirip dönüştürdüğü bir süreç ortaya çıkar. Gadamer yaklaşımını felsefi hermeneutik olarak adlandırmıştır. Gadamer'in felsefi hermeneutik için hukuk hermeneutiğini örnek almıştır. Bu örnek alma hukuk felsefesi için çok önemlidir. Gadamer hukuk metinlerinin hem zamansal bir aracılık içinde sürekli geçmişi şimdiye taşıdığına hem de yasa ile olgu arasında bir eşleştirme sağlayarak tümel ile tikel arasında bir arabulucuk yaptığına dikkat çeker. Gadamer'in felsefi hermeneutiği, hukukun yorum sorununda, yargılamada maddi gerçekliğin inşası ve hukukun hakkaniyet ile adalet arasındaki uyuşmazlığının sağaltılmasında, hukuk dilinin ötekileştirdiklerinin kendilerine yer bulabilmelerinde bir olanak sunar.
Özet (Çeviri)
Gadamer has seen the hermeneutic not as a method, but as a discipline. He tries to describe the act understanding as a universal phenomenon. From Giambattista Vico is the social sciences needed a different approach then the natural sciences. For Vico it is because of this, that we ae both the subject and the object of the social sciences. Becuse of this the knowledge of social sciences is more familiar to us. Understanding is an act, which the text has its own issue. By understanding the authority of writer is wiped. That happens in tradition and prejudice. The subject meets with the Other. This meeting is a conversation by dialog with the Other. It is called the fusion of the horizons. For Gadamer it is a conversation proces of parts. The phiolosophical hermeneutic of Gadamer takes as aexample juristical hermeneutic. This is a very important for philosophy of law. Juristic hermeneutic is a mediation between past and present, law and fact. Phiolosophical hermenutic of Gadamer is a very important possibility at interpretation of law, cunstruction of material reality by judgement, equity and justice, marginalization of weak groups juristic language.