Reina saldırısı sonrası Türk toplumunun Orta Asyalılara yönelik tutumu
Attitude of Turkish society towards Middle Asian people after the reina attack
- Tez No: 543741
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ TÜFEKÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Orta Asya, Reina, Terörizm, Tutum, Middle Asia, Reina, Terrorism, Attitude
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın konusu, Reina terör eyleminin Özbekistan asıllı bir terörist tarafından gerçekleştirilmiş olması nedeniyle Türk toplumunun Orta Asya Türk Cumhuriyetleri vatandaşlarına karşı algısında değişikliğe neden olup olmadığıdır. Saldırının Türk toplumu algısında Orta Asya Türk Cumhuriyetleri vatandaşlarına karşı olumsuz bir tutum oluşturduğu varsayılmaktadır. Çalışma üç bölüme ayrılmıştır. İlk bölümde çalışmanın sınırlandırıldığı Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinden Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan ülkelerinden kısaca bahsedilmiş, ardından bağımsızlıklarından günümüze Türkiye ile gerçekleştirdikleri önemli görülen işbirliği metinleri ve işbirliği kurumlarına değinilmiştir. İkinci bölümde terörizm kavramı detaylıca incelenmiş, 01 Ocak 2017 tarihinde Reina gece kulübünde gerçekleştirilen terör eylemi ve eylemin medyada yer alış şekli kritik edilmiştir. Son bölümde ise tutum değişiminin var olup olmadığını araştırmak amacıyla yapılan mülakatlar incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda Reina terör eyleminin, yıllardır Türk toplumu tarafından kardeş olarak görülen Orta Asya Türk Cumhuriyetleri vatandaşlarına karşı geçici olumsuz tutum geliştirmesine neden olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ancak tezde yaptığımız mülakatlarda Orta Asya uzmanları, toplumda olayın hemen sonrasında gözlemlenen bu olumsuz tutumun kalıcı olamayacağını ifade etmişlerdir. Devletlerarası ilişkilerdeki genel çizgi değişmedikçe ki söz konusu ülkelerle olan çok önemli tarihsel ve kültürel bağlar bu ilişkinin değişmeyeceğini göstermektedir, orta ve uzun vadede toplumun bakışının da buna paralellik göstereceğini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine if the fact that Reina terror attack was made by an Uzbek terrorist has changed the impression of Turkish people on the citizen's of Middle Asian Turkish Republic. It is assumed that the attack has caused Turkish people to develop a negative attitude fort the citizen's of Middle Asian Turkish Republics. This research is divided into three sections. The first section includes a general information about Kazakstan, Kirghizstan, Uzbekistan and Turkmenistan, the countries which the research is limited. Then, the significant collabration text and instutitions that has been done since their independence are mentioned. The second section includes a spesific examination of the concept of terror and the criticism of terrorist act done in Reina night clup and the way that the attack reflected on media. The last section includes the examninations of interviews that were made to decide whether this attack has changed people's attitudes. As a result of the research, it was concluded that the Reina attach has caused Turkish people to develop a temporal negative attitude for the citizen's of Middle Asian Turkish Republics, whom they have assumed as brohters and sisters for years. However, the Central Asian experts have stated that this negative attitude observed in the community immediately after the incident cannot be permanent. Unless the general line in interstate relations has changed, very important historical and cultural ties with the countries in question show that this relationship will not change and that the view of society in the medium and long term will be paralleled.