Kadın yoksulluğu üzerine bir alan araştırması:Kars örneği
A field study on women's poverty: Kars example
  1. Tez No: 543745
  2. Yazar: SEDA GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ÖZYAKIŞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kars, Yoksulluk, Kadın Yoksulluğu, Toplumsal Cinsiyet, Sosyal Yardımlar
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Yoksulluk kavramı, içerik ve boyut itibariyle oldukça geniş bir çerçevede ele alınmaktadır. Bu yönüyle net bir tanımının yapılamadığını ve üzerinde uzlaşma sağlanamadığını söylemek mümkündür. Aynı şekilde yoksulluğun şiddeti, kapsamı, boyutları ve ölçülmesi konularında da önemli görüş ayrılıkları mevcuttur. Bu karmaşıklık ve görüş ayrılıkları yoksulluğun çeşitli kategorilerde ele alınmasına yol açmıştır. Buna göre mutlak yoksulluk, göreli yoksulluk, sübjektif-objektif yoksulluk, kent yoksulluğu, insani yoksulluk ve kapasite yoksulluğu gibi bir takım ayrımlara tabi tutulmuştur. Yoksulluk, kesin kabul görmüş bir tanımı olmamakla birlikte bireylerin başta temel geçim kaynakları olmak üzere yaşamlarında ihtiyaç duydukları birçok sosyo-ekonomik kaynaklara erişememe sorunudur. Kişiler ya bu sorunun içine doğmakta ya da sonradan durumları kötüleştiği için yoksulluk sorunu yaşayabilmektedirler. Dolayısıyla toplumdaki her bireyin bu sorunla karşılaşma ihtimalinin olduğu söylenebilir. Toplumdaki bireylerin bir bölümünü oluşturan kadınlar, bizzat dezavantajlı konumlarından dolayı özellikle son dönemlerde yoksulluk sorununun önemli aktörleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Başta düşük gelir olmak üzere, işsizlik, eğitime erişememe, sosyal dışlanma, toplumsal cinsiyet, şiddet vb. sosyo-ekonomik faktörler, kadın yoksulluğunun önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Kadın yoksulluğu, taşıdığı öneme paralel olarak son dönemlerde çeşitli boyutlarıyla pek çok akademik çalışmaya konu olmuştur. Kadın yoksulluğunu ele alan bu çalışma da söz konusu sorunu Kars ili bağlamında ele almaktadır. Çalışmanın amacı Kars kent merkezinde yoksulluk yardımı alan hanelerdeki kadınların sosyo-ekonomik durum analizini yaparak yaşadıkları yoksulluğun boyutlarını ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla 391 yoksul kadına anket uygulanmış, bazılarıyla da derinlemesine görüşmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of poverty is handled in a very wide framework in terms of content and extent. In this respect, it is possible to say that a clear definition cannot be made and no compromise has been reached. Likewise, there are important differences of opinion regarding the severity, scope, extent and measurement of poverty. This complexity and disagreement has led to poverty being addressed in various categories. Therefore, poverty has been categorized into several classifications such as absolute poverty, relative poverty, subjective-objective poverty, urban poverty, human poverty and capacity poverty. Although there is not a widely accepted definition of poverty, It is the problem of not having access to many socio-economic resources that individuals need, especially in terms of basic livelihoods. Persons are either born into this problem or may experience poverty problems as their situations worsen later. Therefore, it can be said that every individual in society has the possibility of encountering this problem. Society of individuals forming a portion of women, because of their disadvantaged position in person, especially the problem of poverty in recent years as important actors. Socio-economic factors are among the important causes of women poverty such as particularly low income and unemployment, inability to access education, social exclusion, gender, violence etc. Women poverty has been the subject of many academic studies in recent years in parallel with its importance. This study, which addresses women poverty, deals with the problem in the context of Kars. The aim of this study was to determine the extent of poverty analyzing the socio-economic status of women who receive social assistance in Kars city center. For this purpose, 391 poor women were interviewed and some in-depth interviews were conducted. Keywords : Kars, Poverty, Women's Poverty, Gender, Social Assistance.