Etkili epley manevrası sonrasında rezidüel dizzinessi olan posterior kanal benign paroksismal pozisyonel vertigo'lu bireylerde vestibüler fonksiyonların araştırılması
Evaluation of vestibular functions in individuals with posterior canal benign paroxysmal positional vertigo with residual dizziness after effective epley maneuver
  1. Tez No: 543754
  2. Yazar: ELVAN ESKİÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAZIM BOZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Baş dönmesi, benign paroksismal pozisyonel vertigo, rezidüel dizziness, vestibüler miyojenik uyarılmış potansiyelle, Benign paroxysmal positional vertigo, residual dizziness, vestibular myogenic evoked potentials, vertigo
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı, etkili Epley manevrası sonrasında rezidüel dizzinessı olan idiopatik posterior semisirküler kanal (PSSK) benign parosismal pozisyonel vertigolu (BPPV) bireylerde vestibüler fonksiyonların araştırılmasıdır. Çalışmamıza Dix-Halpike manevrası ile pkBPPV saptanan ve Epley manevrası uygulanan bireyler ile sağlıklı bireyler dahil edildi. BPPV'li bireylere etkili Epley manevrasından bir hafta sonra tekrar Dix-Hallpike manevrası yapıldı. Bireyler, pkBPPV tanısı alan ve etkili Epley manevrası sonrası RD bildiren (RD bildiren Grup; n=27), pkBPPV tanısı alan ve etkili Epley manevrası sonrası RD bildirmeyen (RD bildirmeyen Grup; n=25) ve sağlıklı bireyler (Kontrol Grubu; n=45) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Tüm bireylere; kulak burun boğaz muayenesi, odyolojik incelme, Videonistagmografi (VNG), Oküler ve Servikal Vestibüler Uyarılmış Myojenik Potaniyeller (oVEMP, sVEMP), vestibülospinal testler (Fukuda, Yürüme, İşaret, Romberg testleri), statik ve dinamik denge testleri (Modifiye Denge Duyu İnteraksiyonu Klinik Testi-MCTSIB, zamanlı kalk ve yürü testi-ZKYT) ve BPPV'li bireylere Vizüel Analog Skalası (VAS) ve Baş Dönmesi Engellilik Anketi (BDEA) uygulandı. BPPV'li bireylerde tüm değerlendirmeler etkili Epley manevrası sonrasında tekrarlandı. Tedavi öncesi, RD olan ve olmayan bireylerin etkilenen kulak sVEMP ve oVEMP dalga latansları sağlıklı bireylerden anlamlı olarak uzamış elde edildi. Tedavi sonrası, RD olmayan bireylerde oVEMP ve sVEMP latans değerlerinde anlamlı kısalma görüldü. RD olan bireylerde oVEMP dalga latanslarında anlamlı olarak kısalma gözlendi fakat sVEMP dalga latanslarında anlamlı kısalma saptanmadı. Tedavi öncesi düşük elde edilen MCTSIB, ZKY ve BDEA skorlarında tedavi sonrası anlamlı olarak düzelme gözlendi. VEMP anormallikleri ve yüksek BDEA skorları BPPV'li bireylerde RD'nin varlığı ve terapinin değerlendirilmesinde belirleyici olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the vestibular function in patients with idiopathic posterior semicircular canal (PSSC) benign paroxysmal positional vertigo (BPPV) with residual dizziness after effective Epley maneuver. In our study, individuals who was detected to have pcBPPV with Dix-Halpike maneuver and Epley maneuver applied patients with healthy individuals were included. One week after the effective Epley maneuver, Dix-Hallpike maneuver was performed to individuals with BPPV. Individuals divided into three groups; diagnosed with pcBPPV and reported effective RD after effective Epley maneuver (RD-reporting group; n = 27), diagnosed with pcBPPV and did not report RD after effective Epley maneuver (not reporting RD; n = 25) and healthy individuals (control Group; n = 45). All individuals were applied; otorhinolaryngological examination,audiological examination, Videonystagmography (VNG), Ocular and Cervical Vestibular Evoked Myogenic Potentials (oVEMP, sVEMP), vestibulospinal tests (Fukuda, Walking, Sign, Romberg tests), static and dynamic balance tests (Modified Clinical Test of Sensory Interaction in Balance-MCTSIB, timed up and go test-TUGT) and to individuals with BPPV; Visual Analog Scale (VAS) and Dizziness Handicap Inventory(DHI). In individuals with BPPV, all evaluations were repeated after effective Epley maneuver. Before treatment, the sVEMP and oVEMP wave latencies of affected ear of individuals with and without RD were significantly prolonged compared to healthy individuals. After treatment, significant reduction was observed in oVEMP and sVEMP latency values in non-RD subjects. Significant shortening of oVEMP wave latencies was observed in individuals with RD, but there was no significant shortening of sVEMP wave latencies. MCTSIB, TUGT and DHI scores were significantly improved in comparison with pre-treatment. VEMP abnormalities and high DHI scores can be determinant in the existence of RD and evaluation of therapy in individuals with BPPV.