Kanserli febril nötropenik çocuklarda serum interlökin-33 ve ST2 düzeylerinin bakteriyel sepsis ile ilişkisi
The relationship between serum interleukin-33 and ST2 levels with bacterial sepsis in children with febrile neutropenic cancer
  1. Tez No: 543758
  2. Yazar: MERVE CANSU POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAMUK YAŞAR ÖZBEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut lenfoblastik lösemi, febril nötropeni, Ġnterlökin-33, ST2, Acute lymphoblastic leukemia, febrile neutropenia, interleukin-33, ST2
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Çocuk Sağlığı ve Has. Hematoloji Onkoloji Eğt. Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç:Febril nötropeni (FN) kanserli hastalarda acil ve çok yönlü yaklaşım gerektiren bir klinik tablodur. Tanı konduğunda hızlıca geniş spektrumlu ampirik antibiyotik tedavisi başlanmalıdır. Ancak nötropenik hastalarda ateş etkeni sadece bakteriyel enfeksiyonlar değildir. Febril nötropenide erken tanı ve gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçmek amacıyla çeşitli enfeksiyon belirteçleri ile çok sayıda çalışma yapılmaktadır. İnterlökin-33 (IL-33) ve reseptörü olan ST2 yeni tanımlanan, enfeksiyon ve travma durumlarında serum seviyesi yükselen bir sitokindir.Bu çalışmada, çocukluk çağı lösemileri seyrinde gelişen FN'de IL33/ST2 düzeylerinin FN atağını belirleme ve gidişini değerlendirmede belirteç olarak kullanılabilirliğini belirlemeyi amaçladık. Yöntem: Bu çalışmada kliniğimize FN ile başvuran ve antibiyotik tedavisi planlanan hastalarda tedavi öncesi, 1 ve 5.günlerdeki örnekler çalışılarak kan düzeylerinin FN'yi erken dönemde tahmin edebilirliği değerlendirilmiştir. Belirlenen süre içerisinde çalışmaya 1-18 yaş arasındaFN atağı geçiren akut lenfoblastik lösemili (ÇG) 30 hasta, nötropenik olmayan akut lenfoblastik lösemili (ALL-KG) 30 hasta ve 30 sağlıklı gönüllü (S-KG) dahil edildi. Çalışma grubundaki hastalardan tedavi başlamadan önce 1 ve 5.günlerde; kontrol gruplarından başvuru anında rutin kan tetkiklerine ek IL-33 ve ST2 için kan örnekleri alındı. Bulgular:Çalışma grubundaki (ÇG) hastaların ortalama IL-33 değeri tanı anında, 1 ve 5. günlerde sırasıyla 25.31±21.33 ng/L, 30.55±23.41 ng/L ve 31.43±23.45 ng/Lolarak saptandı. Beş günlük izlemde ortalama IL-33 değerinde anlamlı değişiklik izlenmedi. Kontrol gruplarında ise başvuru anında ölçülen ortalama IL-33 değeri ALL-KG'nda 39.02±26.40 ng/L iken, S-KG'nda 26.43±22.01 ng/L olarak bulundu. Her üç grup birbiri ile karşılaştırıldığında ALL-KG'da ortalama IL-33 değerinin anlamlı yüksek olduğu bulundu. Çalışma grubundaki hastaların ortalama ST2 değeri tanı anında, 1 ve 5. günlerde sırasıyla 185.3±371.49 ng/ml, 165.75±347.2 ng/ml ve 47.8±133.6 ng/ml olarak bulundu. Beş günlük izlemde ortalama ST2 değerinde anlamlı değişiklik izlenmedi. Kontrol gruplarında ise başvuru anında ölçülen ortalama ST2 değerleri ALL-KG'nda 41.96±142.4 ng/ml iken S-KG'da 3.33±2.34 ng/ml olarak bulundu. Çalışma grubunda tanı anında diğer gruplarda başvuru anında ölçülen ortalama ST2 değerleri karşılaştırıldığında ÇG'nda anlamlı yüksek saptandı. Ancak ST2 düzeyleri ile ateş süresi, nötropeni süresi, yatış süresi ve kültürde üreme arasında ilişki saptanmadı. Sonuç: FN hastalarında Il-33 düzeyi tanı ve prognoz göstergesi olarak değerli bulunmadı. ST2 düzeyi FN'li hastalarda belirgin yükselse de CRP'ye üstünlüğü ortaya konulamadı.
Özet (Çeviri)
Aim: Febrile neutropenia (FN) requires an urgent and multifaceted approach in cancer patients. When the diagnosised, empirical antibiotic therapy should be started rapidly. However, in neutropenic patients, fever is not caused by bacterial infection. Interleukin-33 (IL-33) and its receptor, ST2, are newly defined cytokines with increased serum levels in infection and trauma. In this study, we aimed to determine the use of IL33 / ST2 levels in FN as a marker for evaluating FN attack and evaluating the course of childhood leukemia. Method: Thirty patients with acute lymphoblastic leukemia (ALL) who underwent FN between the ages of 1-18 were included in the study (study group) and 30 patients with non-neutropenic acute lymphoblastic leukemia (ALL- control group)and 30 healthy volunteers (healty control group) were included in the study. Patients in the study group before treatment on the 1st and 5th days; Blood samples were collected from the control groups for additional IL-33 and ST2 for routine blood tests at admission. Results: The mean IL-33 values of the patients in the study group were 25.31 ± 21.33 ng / L, 30.55 ± 23.41 ng / L, and 31.43 ± 23.45 ng / L, respectively, at the time of diagnosis on the 1 and 5 days. No significant change in mean IL-33 was observed during five days of follow-up. In the control groups, the mean IL-33 value measured at the time of admission was 39.02 ± 26.40 ng / L in the ALL- control group and 26.43 ± 22.01 ng / L in the healty- control group. When all three groups were compared with each other, it was found that the mean IL-33 value was significantly higher in ALL-control group. The mean ST2 value of the patients in the study group was 185.3 ± 371.49 ng / ml, 165.75 ± 347.2 ng / ml and 47.8 ± 133.6 ng / ml at the time of diagnosis on the 1st and 5th days.At the 5-day follow-up, no significant change in mean ST2 was observed. In the control groups, mean ST2 values measured at the time of presentation were 41.96 ± 142.4 ng / ml in the ALL-control group and 3.33 ± 2.34 ng / ml in healty control group. When all three groups were compared with each other, it was found that the mean ST2 value was significantly higher in study group. However, there was no correlation between ST2 levels and duration of fever, duration of neutropenia, length of stay and culture. Conclusion: Interleukin-33 level was not found to be valuable as a diagnostic and prognostic marker in FN patients. Although ST2 level was significantly increased in patients with FN, its superiority to CRP could not be demonstrated.