Bitişik nizam inşa edilecek yapı temelinin oluşturacağı risklerin radye temel kolonlar kullanılarak incelenmesi
The prevention of risks which will be originated from attached building's basements by using raft foundation and columns designed
  1. Tez No: 543793
  2. Yazar: ALİ DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ ERTUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Subasman Perdesi, Analiz, Bitişik Nizam
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Ülkemizde ekonomik ömrünü tamamlamış binalar yenilenmektedir. Fakat bu yenilenme genelde parsel bazında olduğundan, bitişik nizam imarlı parsellerde yeni yapı temelinin eski yapının temelinden daha aşağıda inşa edilmesi istendiğinde güvenlik sorunları ortaya çıkmakta ve çıkan bu sorunlar kolay bir şekilde aşılamamaktadır. Bu çalışmanın amacı bitişik olarak yeni yapılacak betonarme yapıların temellerinin oturacağı zemin kotunun bitişik binanın temel kotundan aşağıda olması durumunda yapılacak olan temel sisteminin değerlendirilmesidir. Tasarlanmış olan temel sisteminin güvenliği ile uygulanabilirliği mevcut iksa sistemleri ile karşılaştırılarak maliyeti de değerlendirilmiştir.Bitişik olarak yeni yapılacak binanın zemin kotunun daha aşağıda olması durumunda ,bitişik nizamdaki eski binalar için herhangi bir risk teşkil etmediği belirlenmiştir. Yapılan bu değerlendirmede Sap 2000 ve Sta4CAD V.13 yazılımları kullanılarak riske girdiği düşünülen yapının ağırlığı ve yeni yapının temel perdelerinin ve kolonlarının istinat duvarı olarak taşıma analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The buildings that have completed their lives economically have been renovated. But this renewal usually occurs on the basis of parcel and in the parcels including attached buildings when new building's basement is asked to build deeper than the old one's, safety problems appear, also the solution can not be economical and easily accessible. The aim of this study is to evaluate the basement system in the event that the ground level that a new attached reinforced concrete building's foundation will be placed is deeper than the adjacent building's base elevation. The applicability and safety of the basement system designed have been compared to available shoring systems and its cost has been evaluated. Adjacent to the new building, if the ground level is lower, it is determined that there is no risk for the old buildings in the adjacent buildings. In this study; The weight of the building which is considered to be under risk and the base partiation and colomn of the new building function as retaining wall have been analyzed by using Sap 2000 and Sta4CAD V.13 programs. Key Words : Plinth Wall, Analysis, Adjacent