Koroner arter hastalığı olan bireylerde egzersiz kapasitesi ile somatotip, vücut kompozisyonu ve quadriceps femoris kas kuvveti arasındaki ilişki
The relationship between exercise capacity and somatotype, body composition and quadriceps femoris muscle strength in individuals with coronary artery disease
  1. Tez No: 543831
  2. Yazar: MELİKE KAZANCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY YEGİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz kapasitesi, Koroner arter hastalığı, Quadriceps femoris kas kuvveti, Somatotip, Vücut kompozisyonu, Body composition, Coronary artery disease, Exercise capacity, Quadriceps femoris muscle strength, Somatotype
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Koroner Arter Hastalığı Olan Bireylerde Egzersiz Kapasitesi İle Somatotip,Vücut Kompozisyonu ve Quadriceps Femoris Kas Kuvvveti Arasındaki İlişki Koroner Arter Hastalığı (KAH), tüm dünyada ve ülkemizde morbidite ve mortalite nedenleri içerisinde ilk sırayı almaktadır. Egzersiz kapasitesi, iskemiyi ortaya çıkaran iş yükü hakkında verdiği bilgiler nedeniyle koroner arter hastalığının prognozunu belirlemede çok önemlidir. Yapılan literatür taramasında somatotip, vücut kompozisyonu ve periferik kas kuvvetinin egzersiz kapasitesinin belirleyicilerinden olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. Bu çalışma, koroner arter hastalığı olan bireylerin somatotip, vücut kompozisyonu ve quadriceps femoris kas kuvveti ile egzersiz kapasitesi arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla yapıldı. Çalışmaya koroner anjiyografi ile koroner arter hastalığı tanısı konulmuş, revaskülarizasyon olmuş, düzenli egzersiz yapma alışkanlığı olmayan, aynı grup ilaçları kullanan, 45 – 65 yaş aralığında 60 koroner arter hastası dahil edildi. Katılımcıların somatotip özellikleri Heath-Carter antropometrik somatotip metodu ile belirlendi. Vücut kompozisyonu ölçümü, biyoelektrik impedans analizi (BIA) yöntemiyle Tanita SC-330 marka vücut analiz cihazı ile yapıldı. Katılımcıların boy uzunlukları stadiometre ile ölçüldü. Bel ve kalça çevreleri antropometrik olarak sabit gerilimli mezura ile ölçüldü. Elde edilen değerlerin birbirine bölünmesi ile bel/kalça oranları hesaplandı. Katılımcıların quadriceps femoris kas kuvveti ölçümleri Dr. Lowet'in manuel kas testi kullanılarak yapıldı. Katılımcıların egzersiz kapasiteleri, Bruce protokolünün uygulandığı Treadmill egzersiz testi ile değerlendirildi. Çalışmanın veri analizlerinde SPSS 23.0 istatistik programı kullanıldı. Çalışmamızda katılımcıların; metabolik eşlenik (MET) değerleri ile endomorfi değerleri arasında negatif yönde anlamlı korelasyon, ektomorfi değerleri ile pozitif yönde anlamlı korelasyon saptandı. MET değerleri ile mezomorfi değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmadı. Katılımcıların MET değerleri ile vücut yağ oranı ve vücut kitle indeksi (VKİ) değerleri arasında anlamlı negatif yönde korelasyonsaptandı. Katılımcıların MET değerleri ile yağsız vücut kütlesi, bel/kalça oranı değerleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmadı. Kas kuvveti değeri yüksek olan katılımcıların MET değerleri, kas kuvveti değeri düşük olanlara göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Bu sonuçlara göre koroner arter hastalığı olan bireylerde endomorfi, ektomorfi, vücut yağ oranı, VKİ ve Quadriceps Femoris kas kuvvetinin egzersiz kapasitesinin belirleyicilerinden olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between Exercise Capacity and Somatotype, Body Composition and Quadriceps Femoris Muscle Strength in Individuals with Coronary Artery Disease Coronary Artery Disease (CAD) is the leading cause of morbidity and mortality all over the world and in our country. Exercise capacity is very important in determining the prognosis of coronary artery disease due to the knowledge about the workload that causes ischemia and is considered as the best criterion of cardiovascular endurance. There are studies showing that somatotype, body composition and peripheral muscle strength are determinants of exercise capacity in literature review. This study was conducted to investigate the relationship between exercise capacity and somatotype, body composition and quadriceps femoris muscle strength in individuals with coronary artery disease. The study included patients with coronary artery disease (n = 60) who are diagnosed with coronary artery disease by coronary angiography, have revascularization, do not exercise regularly, use the same group of drugs and have 45-65 years of age. The somatotype characteristics of the participants were determined by the Heath-Carter anthropometric somatotype method. Body composition was measured by bioelectrical impedance analysis (BIA) using the Tanita SC-330 brand body composition analyzer. The height lengths of the participants were measured with a stadiometer. The waist and hip circumferences were anthropometrically measured with fixed tension tape. The waist / hip ratios were calculated by dividing the values obtained. Participants' quadriceps femoris muscle strength measurements were performed using Lowet's manual muscle test. Participants' exercise capacities were assessed using the Treadmill exercise test applied by the Bruce protocol. SPSS 23,0 was used for statistical analysis. Participants in our study; significant correlation was found between metabolic equivalent (MET) values and endomorphy values in the negative direction and significant correlation with the ectomorphic values in the positive direction. There was no statistically significant correlation between the values of MET and the mesomorphic values. There was a significant negative correlation between the MET values of the participants and the body fat ratio and the BMI values. There was no statistically significant correlation between exercise capacity and lean body mass, waist / hip ratio. MET values of participants with high muscle strength were significantly higher than those with low muscle strength. According to these results, endomorphy, ectomorphy, body fat ratio, bmi and quadriceps femoris muscle strength were determinants of exercise capacity in patients with coronary artery disease.