Tip 2 diyabetli, prediyabetik ve sağlıklı bireylerde kardiyorespiratuar uygunluk parametrelerinin karşılaştırılması
A comparison of cardiorespiratory fitness parameters TYPE 2 diabetic, prediabetic and healty individuals
- Tez No: 555592
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: prediyabet, diyabet, egzersiz kapasitesi, kardiyorespiratuar uygunluk, diabetes, prediabetes, exercise capacity, cardiorespiratory fitness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Tip 2 diyabet, kardiyorespiratuar uygunlukta azalmaya neden olmaktadır. Bozulmuş glukoz toleransı olan bireylerin tip 2 diyabet ve koroner arter hastalığı riski artmıştır. Tip 2 diyabetik, prediyabetik ve sağlıklı bireylerin kardiyorespiratuar uygunluklarının değerlendirildiği bir çalışmaya rastlanmamıştır. Çalışmamızın amacı tip 2 diyabetik, prediyabetik ve sağlıklı bireylerin kardiyorespiratuar uygunluk parametrelerini karşılaştırmaktadır. Çalışmamıza 13 tip 2 diyabetik, 13 prediyabetik, 13 sağlıklı yetişkin birey dahil edildi. Fiziksel ve demografik verileri ve laboratuvar bulguları kaydedildi. Vücut kompozisyonları (Biyoelektriksel impedans analizi/ BİA), akciğer fonksiyonları (solunum fonksiyon testi/SFT), solunum kas kuvvetleri (maksimal inspiratuar ve ekspiratuar basınç: MİP/MEP), fonksiyonel kapasiteleri (6 dakika yürüme testi/ 6 DYT), maksimal egzersiz kapasiteleri (Artan hızda mekik yürüme testi/AHMYT), kardiyorespiratuar uygunlukları (Kardiyopulmoner egzersiz testi/KPET), fiziksel aktivite düzeyleri (Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi/İPAQ; akselerometre/SenseWear Armband SWA), yaşam kaliteleri (Kısa Form 36/ SF-36) ve günlük yaşam aktiviteleri (Kanada Aktivite Performans Ölçümü/KAPÖ) değerlendirildi. Bireylerin akciğer fonksiyonları, inflamatuar düzeyleri, kardiyorespiratuar uygunluk düzeyleri, haftalık fiziksel aktivite düzeyleri, yaşam kaliteleri, günlük yaşam aktiviteleri, maksimal egzersiz kapasiteleri, vücut kompozisyonları ve fonksiyonel kapasiteleri birbirinden farklıydı (p0,05). Bozulmuş glukoz metabolizmasına sahip bireylerde kardiyorespiratuar uygunluğun değerlendirilmesinin önemli olacağını düşünmekteyiz. KPET bulgularına göre kardiyorespiratuar uygunluğun geliştirilmesi ile diyabetik komplikasyonlar geciktirebilir veya önlenebilir.
Özet (Çeviri)
Type 2 diabetes impairs cardiorespiratory fitness. Individuals with impaired glucose tolerance have an increased risk of type 2 diabetes and cardiovascular disease. There are no studies comparing cardiorespiratory fitness parameters of type 2 diabetic, prediabetic and healthy individuals in the literature. The purpose of this study was to compare cardiorespiratory fitness parameters of type 2 diabetic, prediabetic and healthy individuals. Thirteen diabetic, thirteen prediabetic, thirteen healthy subjects with same age and gender were enrolled in the study. Demographic, physical characteristics and laboratory findings of subjects were recorded. Body composition (Bioelectrical impedance analysis-BIA), lung function (pulmonary function test-PFT), respiratory muscle strength (maximal inspiratory and expiratory pressure/MIP-MEP), functional capacities (6 Minute Walk Test/ 6MWT), maximal exercise capacities (Incremental shuttle walk test/ISWT), cardiorespiratory fitness (Cardiopulmonary exercise test/CPET), physical activity levels (International Physical Activity Questionnaire/IPAQ; accelerometer), quality of life (Short Form-36) and activities of daily living (Canadian Activity Performance Measurement/COPM) were evaluated. Pulmonary functions, inflammatory levels, cardiorespiratory fitness levels, weekly physical activity levels, quality of life, activities of daily living, maximal exercise capacity, body composition and functional capacity of three groups were different (p 0.05). We suggest that it will be important to assess cardiorespiratory fitness in individuals with impaired glucose metabolism. Improving cardiorespiratory fitness according to CPET results could prevent or delay diabetic complications.