Ergenlerde adaletli davranışın ve dürüstlüğün dindarlık eğilimleriyle ilişkisi
The relationship of fairness and honesty with religious tendencies in adolescents
  1. Tez No: 543899
  2. Yazar: NESİBE ŞEYMA ŞEKKELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFFET KARTOPU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikoloji, Din Psikolojisi, Adaletli Davranış, Adalet, Dürüstlük, Dindarlık, Doğruluk, Din, İslam, Psychology, Psychology of Religion, Fairness, Justice, Integrity, Spirituality, Truth, Religion, Islam
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışmanın problemi ergen bireylerde adaletli davranışın ve dürüstlüğün dindarlık eğilimleri ile ilişkisinin olup olmadığıdır. Kahramanmaraş il merkezinde bulunan beş farklı lisede öğrenim gören 495 öğrenciye uygulanan anketlerde öğrencilere dindarlık, adaletli davranış ve dürüstlükle ilgili sorular yöneltilmiştir. Araştırmada, T Test ve Tek Yönlü Anova testleri uygulanarak verilerin değerlendirilmesinde ve hesaplanmış değerlerin bulunmasında SPSS 25.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Anket sonuçlarındaki verilerden elde edilen dindarlık-adalet ve dindarlık-dürüstlük ilişkisi bağlamında bireyde dini eğilimin adil ve dürüst bir kişiliğin oluşumunu teşvik ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca konuyla ilgili adalet ve dürüstlük kavramları araştırmamız kapsamında açıklanmıştır. Adalet ve dürüstlük kavramlarının psikoloji bilimi ile din psikolojisindeki ihtiva ettikleri anlamlar İslam dini kapsamında yorumlanarak anket sonuçları bilimsellik çerçevesinde ele alınmıştır. Adalet ve dürüstlük ilişkisine değinilerek adaletli davranış ve dürüst davranış eğilimi olan bireylerin psikolojik yapıları incelenmiştir. Anket sonuçlarından ve yapılan araştırmalardan alınan bilgilerden yola çıkılarak dindarlık eğilimi olan bireylerde dürüstlük ve adaletli davranışın daha fazla olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The problem of this study is whether there is a relationship between fairness and honesty in terms of religiosity tendencies in adolescent individuals. In the questionnaires applied to 495 students in five different high schools in Kahramanmaras city center, questions about religiosity, fairness and honesty were asked to the students. In the study, SPSS 25.0 statistical package program was used to evaluate the data and to find the calculated values by applying T Test and One-Way Anova tests. In the context of the religion-justice and religion-honesty relationship obtained from the data in the survey results, it was concluded that the religious tendency in the individual promotes the formation of a fair and honest personality. In addition, the concepts of justice and honesty are explained within the scope of our research. The meaning of the concepts of justice and honesty with the science of psychology and the religion they have included in the psychology of religion have been interpreted within the framework of Islam. The relationship between fairness and honesty was examined and psychological structures of individuals with fair behavior and fair behavior tendency were examined. Based on the results of the survey and the information obtained from the surveys, it was concluded that the individuals who have a tendency to religiousness have more honesty and fairness.