Gebe kadınların cinsel işlevlerinin cinsel mitler ve bağlanma ile ilişkisi
The relationship between sexual functions and sexual myths and attachment of pregnant women
  1. Tez No: 543898
  2. Yazar: MEDİNE ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: gebelik, cinsel işlev, cinsel mit, bağlanma, pregnancy, sexual function, sexual myth, attachment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Gebelik, kadınlar için psikolojik, fiziksel ve cinsel yönden değişimlerin görüldüğü bir dönemdir. Bireylerin cinsel hayatlarında cinsel mitler ve cinsel işlev bozuklukları önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmanın amacı gebe kadınların cinsel işlevlerinin cinsel mitler ve bağlanma ile ilişkisinin incelenmesidir. Bu amaçla yapılan çalışmaya Esenyurt 4'nolu Aile Sağlık Merkezi ve Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gebe Eğitim Birime'ne başvurmuş yaş aralığı 18-45 olan 150 gebe katılmıştır. Katılımcılara çalışmacı tarafından oluşturulan sosyodemografik bilgi formu, Cinsel Mitler Ölçeği, Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği, Kadın Cinsel İşlev Ölçeği, Yakın İlişkiler Envanteri-II (YİYE-II) ve Annelik Tutumları Ölçeği (AttitudeTowardMaternity, ATOM) uygulanmıştır. Cinsel mitler ile annelik tutumları ve bağlanma altboyutları arasında pozitif, düşük ve orta düzeyde anlamlı korelasyon saptanırken kadın cinsel işlev altboyutları ile negatif ve düşük düzeyde anlamlı korelasyon elde edilmiştir. Regresyon analizi ile bazı cinsel mitlerin kadın cinsel işlev bozukluklarını anlamlı şekilde yordadığı görülmüştür. Korkulu ve saplantılı bağlanma stiline sahip gebelerin cinsel mitlere inancının daha fazla ve annelik tutumunun daha olumsuz olduğu görülmüştür. Diğer yandan demografik bilgilere göre katılımcıların ölçek ve altboyut toplam puan ortalamaları arasında anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Sonuç olarak gebelik döneminde cinsel mitler, cinsel işlev, cinsel yaşantı, bağlanma biçimi ve annelik tutumu arasındaki ilişki ile demografik değişkenlere göre farklılıkları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN SEXUAL FUNCTIONS AND SEXUAL MYTHS AND ATTACHMENT OF PREGNANT WOMEN Medine ÜNAL Master Thesis, Psychology Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Oya GÜÇLÜ February, 2019- 124 pages Pregnancy is a period of psychological, physical and sexual changes for women.Sexual myths and sexual dysfunctions in individualshave an importantplace in their lives.The aim of this study is to examine the relationship between sexual myths, sexual dysfunctions and attachmentof pregnant women. For thispurpose, 150 pregnant women with 18-45 years of agewho appealedEsenyurt 4th Family Health Center and the Kanuni Sultan Süleyman Education and Research Hospital were participated. Demographic data, Sexual MythsScale, Arizona Sexual ExperiencesScale, Female Sexual Function Scale, Close Relationship Inventory-II and AttitudeTowardsMaternity were applied to the participants.When it wasobtainedthatpositive, low, and moderatecorrelationcoefficient betweensexualmyths,attitudetowardsmaternity and attachmentsub-scales, it wasobtainedthatnegative and lowcorrelationcoefficient betweensexualmyths and female sexual functionssub-scales. with regression analysis, it wasseenthatsome of sexual mythspredicted female sexual functions. It has beenobservedthatpregnant women who have a fearful and obsessiveattachmentstylehavemorefaith in sexual myths and morenegativeattitudestowardsmaternity.On the otherhand, according to demographic data, therewas a significantdifference between the scale and sub-scalestotal scoreaverages of the participants.In conclusion, the relationship between sexual myths, sexual function, sexual life, attachmentstyles and maternityattitude during pregnancy and differences in demographicvariables were investigated.