Teknoloji toplumu ve gerçeklik algısı: Türk sinemasında dijital efekt kullanımının öykü anlatımına etkisi
The technology society and the perception of reality: The impact of the use of digital effect on the story expression in Turkish cinema
  1. Tez No: 543906
  2. Yazar: SERRA ORKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT İRİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: sinema, dijitalleşme, dijital efektler, özel efektler, gerçeklik algısı, cinema, digitalization, digital effects, special effects, perception of reality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
Bu tezde dijital efekt kullanan Türk Sineması'nda gerçeklik algısı yaratımının anlaşılması amaçlanmaktadır. Zaman ve paradan tasarruf ettiren analog sistemden dijitale geçilmesi tüm kitle iletişim araçlarını etkilediği gibi sinemayı da etkilemiştir. Özellikle Hollywood Sineması en son teknolojik gelişmelerden nasıl yararlanacağını her daim bilmektedir. Sinema profesyonellerinin sinema endüstrisi içerisinde bilgisayar teknolojisinden yararlanma gerekliliği eskiden çok daha fazladır. Ve teknik gelişmeleri maddi anlamda karşılayabilen sinema endüstrilerinin seyircinin ilgisini çekecek kuralları takip ettiği bilinmektedir. Günümüzde dijital efektler gerçeklik algısı yaratımında anahtar rol oynamaktadır. Türk Sineması'nda hemen hemen tüm filmlerde dijital efekt kullanılmaktadır. Birinci bölümde enformasyon teknolojisi ve dijitalleşmenin bireylerin yaşantılarında kapladığı yer anlaşılmaya çalışılmıştır. Teknolojik gelişmelerle anlamı değişen gerçeklik açıklanmıştır. İkinci bölümde sinema endüstrisinin gelişiminden ve bilgisayar ile yaratılan görüntülerle nasıl şekillendiğinden bahsedilmiştir. Özel efekt, görsel efekt ve dijital efekt kavramları alt başlıkları ile açıklanmıştır. Üçüncü bölümde Türk Sineması'nın kısa tarihinden bahsedilmiş, teknolojiyi özellikle de dijital efekt teknolojisini nasıl uygulandığı açıklanmıştır. 2004-2017 yılları arasında en çok izlenen Türk filmlerinin özel efektler bağlamında çözümlemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis it is aimed to understand the perception of reality in Turkish Cinema that uses digital effects. With the transmission of analog to digital in every mass media tool cinema has also affected by the new digital system that help individuals to save both time and money. Especially Hollywood Cinema always know how to find the best way to use the latest technological improvements. It is known that cinema professionals need the help of computer technology much more than before and cinema industries that can afford the technical improvements always follow the rules to take attention of cinema audiences. Nowadays digital effects play key role to create the perception of reality. In Turkish Cinema it is possible to see the usage of the digital effects almost every film. In the first chapter it has tried to understand the effects of the information technology and digitalization that take place in individuals lives. It's also tried to examine the changing meaning of reality due to the techological formations. In the second chapter it has described the development of cinema industry and how it has shaped by the computer generated imagery and with the other digital tools. Special effects, visual effects and digital effects have been announced with their subtitles. In the third chapter it has explained the history of Turkish Cinema briefly and how it has used the latest technology especially digital effects. Most viewed Turkish films in the years between 2004-2017 have been watched to analyse the type of the special effects.