lise döneminde benlik saygısı ve bağlanma türleri
Attachment Types and Self-Esteem In High school
- Tez No: 543909
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: ergenlik, bağlanma, benlik saygısı, adolescence, attachment, self-esteem
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmanın amacı lise döneminde benlik saygısı ve bağlanma türleri üzerindeki etkisini incelemektir. Tarama modeli olan araştırmanın örneklem grubunu İstanbul ilinde bulunan ve rastgele seçilen 120 (60'ı kız ve 60'ı erkek) lise dönemi çocukları oluşturmaktadır. Yapılan çalışmada anket veri toplama tekniği tercih edilmiş ve hazırlanan anket formunda demografik bilgi formu, İlişkiler Ölçeği ve Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği bulunmaktadır. Elde edilen bulgulara göre erkeklerin benlik saygısı puanlarının kızlardan anlamlı şekilde yüksek olduğu; okul başarısı çok iyi katılımcıların kayıtsız bağlanma puanları anlamlı şekilde yüksek olduğu; problem anında arkadaşlarından yardım alanların korkulu bağlanma puanlarının anlamlı şekilde düşük olduğu ve psikolojik yardım alanların benlik saygısı, korkulu bağlanma puanı anlamlı şekilde yüksekken güvenlik bağlanma puanları anlamlı şekilde düşük bulunmuştur. Yapılan korelasyon analizi sonucunda benlik sayısı ile güvenli bağlanma arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki varken saplantılı bağlanma ile negatif ve anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Sonuç olarak cinsiyetin ve psikolojik yardım almanın benlik saygısına etkisi olduğu görülmüştür. Okul başarısının kayıtsız bağlanmaya, psikolojik yardım almanın ise korkulu bağlanmaya etkisi olduğu bulunmuştur. Güvenli bağlanma ve saplantılı bağlanma benlik saygısı ile ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the impact of self-esteem and attachment types on high school age. The survey sample, was 120 (60 girls, 60 boys) high school students who were in İstanbul. In the study, survey data collection technique was preferred and demographic data form, Relations scale and Coopersmith self-esteem scale were prepared in the questionnaire. According to the findings, male self-esteem scores were significantly higher than girls; participant whom school achievement is very good has significantly higher indifferent attachment scores; participant who want to help friends in the problematic situtation has significantly lower fear attachment scores and when participant who took psyhological help has significantly higher self-esteem and fear attachment scores, it was found that safe attachment scores was significantly lower. A positive and significant correlation was found between self-esteem and safe attachment; a negative and significant correlation was found between self-esteem and obsessive-compulsive attachment. As a result, gender and psychological support had an impact on self-esteem. It was found that school success had an impact on indifferent attachment, and psychological assistance had an impact on fearful attachment. Safe attachment and obsessive attachment are associated with self-esteem.