Hikâye yazmanın 8. sınıf öğrencilerinin maddenin yapısı ve özellikleri ünitesindeki akademik başarılarına ve tutumlarına etkisinin incelenmesi
Examination of the 8th grade students' academical success and their behaviours for the structure and properties of matter as writing story
- Tez No: 543910
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA UZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Writing For Learning, Writing Story, The Comments of Students
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada öğrenme amaçlı yazma aktivitelerinden hikâye yazmanın ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına ve tutumlarına etkisini incelemek amaçlanmıştır. Bu amaçla hem nitel hem nicel verilerden yararlanılıp karma desenli yöntem kullanılmıştır. Çalışma grubu olarak 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Giresun ilinde bir ortaokulda öğrenim gören 45 sekizinci sınıf öğrencisi seçilmiştir. Araştırmanın nicel kısmında veri toplama aracı olarak iki uygulama yapılmıştır. Birinci uygulamada, oluşturulan deney ve kontrol gruplarına üniteye başlamadan ve ünite bitiminde geçmiş yıllardaki sınav sorularından araştırmacı tarafından oluşturulan başarı testi, ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Beş konudan oluşan ünite süresince deney grubu öğrencilerinden her bir konu sonunda konu ile ilgili hikâye yazma aktivitesi gerçekleştirmeleri istenmiştir. İkinci uygulamada ise ünite başlamadan ve ünite sonunda deney ve kontrol gruplarına fen ve teknoloji tutum ölçeği uygulanmıştır. Veriler SPSS paket programında analiz edilmiştir. Gruplar arasında ön test Mann-Whitney U-Testi analiz sonuçlarına göre başarı testindeki çoktan seçmeli ve açık uçlu sorular irdelenmiştir. Bu sonuçlara göre verilen cevaplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ayrıca son test Mann-Whitney U-Testi sonuçlarına göre başarı testindeki çoktan seçmeli sorulara verilen cevaplarda gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmazken açık uçlu sorularda ise deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Son olarak, gruplar arasında ön tutum ölçeği ve son tutum ölçeği Mann-Whitney U-Testi analiz sonuçlarına göre anlamlı bir fark bulunmadığı görülmüştür. Araştırmanın nitel kısmında ise; öğrencilerin hikâye yazma aktivitesi hakkındaki düşüncelerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından literatür taranarak hazırlanmış açık uçlu anket formu yalnızca deney grubuna uygulanmış ve elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Verilerin analiz edilmesiyle ulaşılan sonuçlara göre, hikâye yazmanın öğrencinin konuyu anlamasına yardımcı olduğu, yorum yapma yeteneğini geliştirdiği, derse karşı olan öğrenme isteğini artırdığı görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Öğrenme Amaçlı Yazma, Hikaye yazma, Öğrenci Görüşleri.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim is to examine the effects of writing stories, one of the learning activities for 8th grade students academical success and attitude. In accordance with this purpose, mixed pattern method was used with the help of both qualitive data and quantitive data. As a working group, 45 8th grade students in 2014-2015 educational year in Giresun city were chosen. In the quantitive part of the research, two studies were done for collecting data. In the first study, the success test prepared by researcher and created with the questions asked in previous years, was done as pre-test and post-test by experiment and control groups. In the time of the unit occured by 5 subjects, only experiment group is wanted to write a story about each subject at the end of the each subject. As in the second study, science attitude scale was done for both experiment and control groups at the beginning of the unit and end of the unit. The datas were analysed thanks to SPSS program. Multichoice questions and open-ended questions were criticized according to the results of both pre-test and Mann-Whitney U-Test. According to this result, any significant differences weren't found between the answers given to the questions. Although there is no any difference in multichoice questions between the groups according to the analyse results of pre-test Mann-Whitney U-Test, there is a significant difference in open ended questions according to the analyse results of post-test Mann-Whitney U-Test. Also, according to the results of pre-attitude and post-attitude scales, there is no difference between the groups. In the quantitive part of the research, open-ended survey form, prepaired by researcher for understanding the idea of the students about writing story activity, is applied for only experiment group and the data is evaluated with the help of content analysis method. According to the results, writing story helps students to understand the subject, develop the ability to comment and rise the wish of learning.