A Research for recovery of the identity of place (with special reference to historical urban environments)
- Tez No: 5440
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK PAMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası, ulusal, yerel kültür, yer, kimlik, yöresel, geleneksel. Eleştirel Bölgeselcilik. - iv, International, national, local culture, place, identity, vernacular, traditional, Gritical Regionalism. 11
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
YERİN KİMLİ?İNİN CANLANDIRILMASI İÇİN BİR ARAŞTIRMA (TARİHİ KENTSEL ÇEVRELER ÖZELİNDE) SARGIN, Güven Arif Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü, Yüksek Lisans Tezi Tez Danışmanı: Doç. Dr. Haluk Pamir 96 Sayfa, 20/2/1989 ÖZET Tarihsel nitelikli kentsel çevreler özgün karakter gösteren çeşitli“yerlerin”bileşkesi anlamında oluşmuşlardır. Ancak, bu gerçek gözönüne getirilmeksizin, sosyo- ekonomik anlamdaki değişikliklerin etkisiyle, günümüz kentsel çevreleri birbirlerinden farksız, tarifsiz, mono ton, soyut mekan organizasyonları haline dönüşmüşlerdir. Bu anlamda çalışma, uluslararası uygarlık, ulusal kültür ve yerel kültür karşıtlığına bağlı olarak, temelde iki önemli sorun üzerinde durmaktadır bunlar,“yerel kültürün kaybı”ve“kimlik eksikliğidir. Bu noktadan hareketle, yerel kimliğin kaybını oluşturan etmenler uluslararası ve ulusal bağlamda değerlendirilmiştir. Çalışma belirgin bir ”yer kayıbının“ varlığını kabul etmektedir. - 111 -Ayrıca, ana hatlarıyla yöresel- geleneksel bağlamdan hareket eden çağdaş alternatif mimari yaklaşımlar tartışılarak, genelde ”yer kalitesi“ üzerinde duran Eleştirel Bölgeselcilik yerin kimliğinin canlandırılmasında potansiyel yaklaşım olarak görülmüş, tanımlanmıştır. Bu bağlamda çalışma, fenomenolojik açıdan kapsamlı bir ”yer kavramı“ analizini de içermektedir. Sonuç olarak, çalışmadan amaçlanan, ulusal kimliğin kazandırılmasında, ulusal tabanlı bir mimarlık yaklaşımının önerilmesi değildir. Amacımız ”yer kavramının" potansiyellerini işleyerek, özdeş dünya kültürü yapılanmasına karşı yerel kültürün ve yerel kimliğin canlandırılmasını tartışmaktır.
Özet (Çeviri)
A RESEARCH FOR - RECOVERY OF THE IDENTITY OF PLACE (WITH SPECIAL REFERENCE TO HISTORICAL URBAN ENVIRONMENTS) SARGIN, Güven Arif Faculty of Architecture Department of Architecture, M.S. Thesis Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Haluk Pamir 96 Pages, 20/2/1989 ABSTRACT Historical urban environments evolve through the composition of various places with significant characters. But, regardless of this fact, by the influence of global socio-economic alterations, contemporary urban environments enormously become similar, non-definable, monotonous and abstract spatial organizations. In this perspective, regarding the dichotomy of universal civilization vs. national local culture, ;^he study primarily focuses on two significant problems; the loss of“local culture”and the“lack of identity”in urban environments. Hence, contemporary consequences, that display the loss of local identity, are examined both in the international and in the national context. And the study confirms the significant“loss of place”. - i -Consequently, contemporary alternative architectural approaches, which mainly depart from the vernacular traditional context, are examined. Hence Critical Regionalism is illustrated as a potential for recovery of the identity of a particular place, since it mainly concentrated on the“place quality”. Also the study covers a comprehensive analyses of the“place concept”from the point of phenomenology. Finally, what we intended is not to propose a national- based architecture for national identity, but rather our intention is to examine the potential of the“place concept”, in order to revive local culture and local identity against synonymous world culture.