Anonim şirketlerde yönetim kurulu bakımından eşit işlem ilkesi
The principle of equal treatment regarding board of directors in joint stock companies
- Tez No: 544026
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH BİLGİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Anonim şirket, yönetim kurulu, eşit işlem ilkesi, eşitlik, batıl kararlar, Joint stock companies, board of directors, principle of equal treatment, equivalence, void ruling
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda ilk kez düzenlenen, ancak doktrin ve Yargıtay tarafından uzun süredir benimsenmiş olan, eşit işlem ilkesi şirketler hukukunun genel, bağımsız ve temel bir ilkesidir. Anonim şirketin yönetim organı olan yönetim kurulu alacağı kararlarda bu ilkeyi gözetmekle yükümlüdür. Eşit işlem ilkesine aykırı yönetim kurulu kararlarının uygulamada en sık karşılaşılan kararlar olduğu hükmün gerekçesinde belirtilmiş ve bu kararlar bakımından butlan yaptırımı öngörülmüştür. Bu çalışmada yönetim kurulu kararları bakımından eşit işlem ilkesi ve hukuki sonuçları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The principle of equal treatment is arranged for the first time, but it has been accepted by doctrine and Supreme Court for a long time, with Turkish Commercial Code, no: 6201. The Board of Directors, which is the management body of the joint stock company, is obliged to observe this principle in its decisions. In the justification of rule that the decisions of the Board of Directors, which are contrary to the principle of equal treatment, are the most common encountered decisions in practice and void ruling sanctions are envisaged in terms of these decisions. The purpose of the present study is to try to analize the principle of equal treatment in board of directors with its legal results.