Online shoppers' intention of using self collection services for last mile delivery: The mediating role of perceived customer value and the moderator effect of customer innovativeness
Son adım teslimatta çevrimiçi alışveriş yapan tüketicilerin kendi kendine toplama sistemini kullanma niyetleri: Algılanan müşteri değerinin aracılık rolü ve müşteri yenilikçiliğinin moderatör etkisi
  1. Tez No: 544027
  2. Yazar: ESRA NUR GÖKHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF CAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Son (adım) mil teslimatı, Kendi kendine toplama sistemi, E-ticaret, İnovasyonun algılanan özellikleri, Pazarlama, İnovasyon, Last-mile delivery, Self-collection, E-commerce, Perceived attributes of innovation, Marketing, Innovation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Teknolojinin gelişimi ve değişen müşteri beklentileri işletmelerin last mile teslimatı üzerine odaklanmalarına sebep olmuştur. Birçok gelişmiş ülke yaşanan ciddi teslimat sorunları ve kötü teslimat hizmetinden dolayı hayal kırıklığına uğramış olan müşterileri için ev teslimatına alternatif olarak self collection gibi sistemleri son kilometre teslimatı için sürekli olarak geliştirmektedir. Self service teknolojisi hizmetlerinin bir uygulaması olarak self collection sistemi geleneksel ev teslimatındaki verimsizliği gidermek için lojistik bir yenilik olarak ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte, bu sistemin uzun vadeli uygulanabilirliği de tüketicilerin bu kavramı kabul etmelerine bağlıdır. Bu çalışma da müşterilerin kendi kendini toplama yöntemini son mil teslimat yöntemi olarak kullanma niyetini analiz etmektedir. İnovasyonun özellikleri, müşterilerin kendi kendine toplama hizmetlerini kullanma niyetini etkileyen anahtar faktörler olarak varsayılmıştır ve demografik özelliklerle birlikte test edilmiştir. Online alışveriş yapan 389 tüketiciden toplanan anket verileri regresyon analizi ve Sobel testi kullanılarak analiz edilmiştir. SPSS 23 ün kullanıldığı analizden elde edilen sonuçlar inovasyonun beş temel özelliği arasında göreceli avantaj, uyumluluk ve denenebilirlik, gözlemlenebilirlik ve karmaşıklık özelliklerinin müşterilerin kendi kendine toplama hizmetlerini kullanma niyetini olumlu şekilde etkilediğini göstermektedir. Ayrıca, araştırma modelinde aracı rolü incelenen algılanan tüketici değeri ve moderatör rolü incelenen tüketici yenilikçiliğininde anlamlı ve pozitif etkileri görülmüştür. Bu makale, self collection sistem özellikleri hakkında literatürü ve bu hizmetlerin yönetimini zenginleştirmektedir.
Özet (Çeviri)
Developing technology and new customer expectations have led businesses to focus on last mile delivery. Many developed countries continually develop systems such as self-collection for last-mile delivery, as an alternative to home delivery, for customers who are frustrated by serious delivery problems and poor delivery services. As an implementation of self-service technology, the self-collection system is a logistical innovation to address the inefficiency of traditional home delivery. However, the long-term feasibility of this system depends on consumers' acceptance of this concept. In this study, it is analyzed the intention of customers to use the self-collection method as the last mile delivery method. The characteristics of innovation were assumed to be key factors affecting the customer's intention to use self-collection services and were tested along with demographic features. Survey data collected from 389 consumers who shop online were analyzed using regression analysis and Sobel test. SPSS 23 program was used for analysis. The results of the analysis show that the five main characteristics of innovation (Relative advantage, compatibility, complexity, trialability, and observability) positively affect the customer's intention to use self-collection services. In addition, the perceived consumer value and the consumer innovativeness, of which intermediary role was examined in the research model, had also significant and positive impacts. In this article, the literature on the characteristics of innovation and self-collection system has been reviewed and it is aimed to enrich the management of self-collection services.