Yeni benzotiyofen türevlerinin antioksidan kapasitelerinin ve GSTM2 izozimi üzerine etkilerinin tayini
The detection of the total antioxidant capacities of new benzothiophen derivatives and their effects on GSTM2 isozyme
- Tez No: 544047
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: ABTS, Benzotiyofen, DPPH, Galvinoksil, GSTM2, İnhibisyon modeli, ABTS, Benzothiophen, DPPH, Galvinoxyl, GSTM2, Inhibition model
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Benzotiyofenler, son dönemde, ilaç olarak kullanılabilme potansiyellerinin test edilmesini amaçlayan projelerin konusunu oluşturmaya başlamıştır. Bu çalışmamızın ilk aşamasında, Reaxys® ile yapılan araştırmada daha önceden çalışılmadığı tespit edilmiş iki benzotiyofen türevinin antioksidan kapasiteleri ABTS, DPPH ve Galvanoksil olmak üzere üç farklı yöntemle tayin edildi. İkinci aşamada ise, bu türevlerin GSTM2 izozimi üzerine muhtemel inhibisyon/aktivasyon etkileri araştırıldı. Benzotiyofen türevlerinin ikisi de test edilen mevcut standart antioksidan maddelere kıyasla çok düşük kapasite göstermişlerdir. Türev-1 için ABTS prosedürü sonucunda EK50 değeri 42.52 μM olarak hesaplanmıştır. Ancak diğer iki metotla yapılan deneylerde EK50 değeri hesaplamamıza yetecek derecede yüksek % RSA değerleri izlenmemiştir. Türev-2 üzerinde yapılan testlerin hiçbirinde EK50 değerine ulaşılamamıştır. Türev-1 için Vmax değerinin azaldığı ancak Km değerinin değişmediği tayin edilmiş, SigmaPlot yazılımı tam yarıĢmasız inhibisyon modelini öngörmüştür. Türev-2 düşük konsantrasyonlarda aktivasyon, 5μM madde konsantrasyonundan sonra inhibisyon etki göstermiĢtir. Yazılım bu etkiyi tam yarışmalı ile tam yarışmasız arasında, muhtemel karışık modele uygun öngörmüĢtür.
Özet (Çeviri)
Benzothiophenes have begun to form the subject of projects that aim to test their potential to be used as a drug, recently. In the first part of this study, antioxidant capacities of two benzothiophene derivatives, whose not being subjected in another project was detected by Reaxys®, were determined by three different methods: ABTS, DPPH and Galvanoxil. In the second step, the possible inhibition / activation effects of these derivatives on GSTM2-2 isozyme were investigated. Both of the benzothiophene derivatives showed very low antioxidant capacities compared to the standard antioxidants tested. As a result of the ABTS procedure for derivative-1, the EC50 value was calculated as 42.52 μM. However, in the experiments performed for the other two methods, the % RSA values were not high enough to calculate the EC50. The EC50 value could not be reached in any of the tests on Derivative-2. The value of Vmax for derivative-1 was reduced but the Km value was not changed. SigmaPlot software predicted the full noncompetitive inhibition model. Derivative-2 showed activation at low concentrations but inhibition over 5μM final concentration. The software stated this effect to be either full competitive or full noncompetitive inhibition; a possible mixed-type model.