Bazı benzotiyofen türevlerinin antioksidan kapasitelerinin belirlenmesi ve GSTP1-1 izozimi üzerine inhibisyon modellerinin tespiti
Determination of antioxidant capacities of some benzothiophene derivatives and their inhibition models on GSTP1-1 isozyme
  1. Tez No: 601088
  2. Yazar: AHMED OTHMAN PIRDAWID PIRDAWID
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan kapasitesi, Benzotiyofen Glutatyon S-transferaz P1-1, İnhibisyon, Antioxidant capacity, Benzothiophene, Glutathione S-transferase P1-1, Inhibition
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyokimya ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
C4H4S formülü ile tiyofen, heteroatom olarak kükürt içeren beş üyeli halkalardan oluşan heterosiklik bileşiklere ait sınıfta bulunur. Bu organik bileşikler grubunun birçok farmakolojik olarak aktif molekülü vardır. Benzotiofenler, kükürt içeren heterosiklik bir aile olarak, önemli fizikokimyasal özellikler sergileyen oldukça kararlı aromatik bileşikler içerir. Antienflamatuar, analjezik, mantar önleyici, antidepresan vb. gibi çeşitli biyolojik / farmakolojik aktiviteler gösterirler. Bu tez projesinde, iki yeni benzotiyofen türevi, antioksidan kapasiteleri için hepsi farklı çalışma mekanizmalarına dayanan dört testin uygulanmasıyla araştırıldı (DPPH, ABTS, galvenoksil ve fosfomolibden). Türev-1 ve Türev-2, trolox, askorbik asit ve kuersetin gibi evrensel standartlarına göre farklı seviyelerde antioksidan kapasiteler gösterdi. Türev-2, galvinoksil analizinde, trolokstan 2 kat daha fazla antioksidan kapasite göstermiştir. Türev-1, fosformolibden denemesinde özellikle kuersetin ile karşılaştırılabilir seviyede antioksidan kapasiteye sahiptir. Bu iki türev, glutatyon ve çeşitli substratlar arasındaki konjugasyonu gerçekleştiren faz II ilaç metabolize edici enzimlerden biri olan insan GSTP1-1 üzerindeki olası inhibe edici etkileri için test edildi. Kinetik hesaplamalara göre, Türev-1 (tam) bağımlı inhibisyon uyguladı ve Türev-2, bu saf enzim üzerinde (kısmi) karışık inhibisyon oluşturdu. Sonuç olarak, bu yeni benzotiyofen türevleri, detaylı tıbbi testlerden sonra, antioksidan ajanlar olarak kullanılma potansiyeline sahiptir. Öte yandan, GSTP1-1'in daha iyi inhibitörleri olmaları için farklı kısımlarından türevlendirilmeleri gereklidir.
Özet (Çeviri)
With the formula C4H4S thiophene is located in the class which belongs to heterocyclic compounds that are composed of five member rings, with sulphur as heteroatom. This group of organic compounds has many pharmacologically active molecules. Benzothiophenes, as sulfur containing heterocyclic family, contains highly stable aromatic compounds that exhibit important physicochemical characteristics. They show broad range of biological/pharmacological activities such as anti-inflammatory, analgesic, anti-fungal, antidepressant etc. In this thesis project, two novel benzothiophene derivatives were investigated for their antioxidant capacities by the applications of four assays (DPPH, ABTS, galvenoxyl, and phosphomolybdenum) which were all based on different operating mechanisms. Derivative-1 and Derivative-2 demonstrated different levels of antioxidant capacities with respect to universal standards of trolox, ascorbic acid, and quercetin. Derivative-2 showed 2 times more antioxidant capacity than trolox in galvinoxyl assay. Derivative-1 was comparable with, especially quercetin, in phosphomolybdenum assay. Those two derivatives were subjected for their possible inhibitory effect on human GSTP1-1, which is one of the phase II drug metabolising enzymes performing the conjugation between glutathione and a various of substrates. According to kinetic calculations, Derivative-1 applied (full) uncompetitive inhibition, and Derivative-2 generated (partial) mix inhibition on this pure enzyme. As a conclusion, those novel benzothiophene derivatives have potential to be used as antioxidant agents, after detailed medical tests. On the other hand, some more derivatization is required for them to be better inhibitors of GSTP1-1.