HIV pozitif hastalarda hepatit E seroprevalansı
Hepatitis E seroprevalans in HIV patients
- Tez No: 544071
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALTINDİŞ
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Hepatit E, HIV enfeksiyonu, seroprevalans, Hepatitis E, HIV infection, seroprevalence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Giriş ve amaç: Hepatit E virüsü (HEV) enfeksiyonu genellikle akut kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır, hematolojik malignitesi olan, kemoterapi gerektiren hastalarda ve HIV'li bireylerde hızla ilerleyen siroza ve kronik enfeksiyona neden olur. Bu çalışmada ülkemiz için bir ilk olduğunu düşündüğümüz HIV pozitif hastalarda HEV seroprevelansının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmada Ekim 2017-Aralık 2018 tarihleri arasında HIV pozitifliği nedeniyle Sakarya Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji laboratuvarına başvuran hastaların serum örnekleri Anti-HEV IgG ve IgM açısından değerlendirilmiştir. Çalışma grubunu HIV enfeksiyonu olan 126 hasta oluşmuştur. Hastaların serum örneklerine ulaşarak öncelikle Anti-HEV IgG antikorları, Anti-HEV IgG pozitif saptanan hastalarda da Anti-HEV IgM ELFA (enzyme linked fluorescent assay) kitleri ile (bioMerıeux, Fransa) araştırılmıştır. Ayrıca hastaların kayıtları taranarak ALT, AST, CD4, CD8, HIV RNA viral yük değerleri ve Anti-HCV, HBsAg ve VDRL sonuçları değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışma grubunun 114'ü (%90.5) erkek, 12'si (%9.5) kadın olup yaş ortalaması 38.11 ± 13.32 (min: 18, max: 80) yıl idi. Çalışmada HIV pozitif hastalardan 5'inde (%4.0) Anti-HEV IgG pozitif saptanmıştır. Anti-HEV IgG pozitif hastalardan 1'inde HIV tanısı yeni olup diğer 4 hastanın ise HIV pozitifliği nedeniyle takipte olduğu tespit edilmiştir. Anti-HEV IgM ise hiçbir hastada pozitif olarak saptanmamıştır. Anti-HEV IgG pozitifliği olan hiçbir hastada Anti-HCV ve HBsAg pozitifliği yoktu. Çalışmada 77 (%61.1) hastada Anti-HAV IgG pozitif olup AntiHAV IgM ise tüm hastalarda negatifti. Anti-HCV pozitifliği 2 (%1.6) hastada, HBsAg pozitifliği 8 (%6.3) hastada, VDRL pozitifliği ise 18 (%14.3) hastada saptanmıştır. Anti-HEV IgG pozitif olan bireylerde ALT, AST, CD4 ve CD8, HIV Viral yük değerleri açısından istatistiksel anlamlı bir fark saptanamadı (Her biri için p>0.05). Sonuç: Çalışmada HIV pozitif bireylerde Anti-HEV IgG pozitifliği %4 saptanmış olup HIV-HEV birlikteliği olan hiçbir hastada HCV ve HBV ko-enfeksiyonu belirlenmemiştir. HEV enfeksiyonları, HIV ile enfekte kişiler arasında öncelikli ortaya çıkmaz ancak, belirsiz etiyolojili karaciğer anormallikleri olan HIV'li bireylerde HEV de araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
DAHA SONRA DOLDURULACAKTIR.Introduction and Aim: Hepatitis E virus (HEV) infection is usually an acute selflimiting disease, which causes rapidly progressive cirrhosis and chronic infection in patients with hematological malignancy, chemotherapy and in individuals with HIV. The aim of this study that we think it is a first for our country was to investigate the seroprevalence of HEV in HIV-positive patients. Material and method: In this study, plasma samples of patients who applied to Sakarya University Training and Research Hospital Clinical Microbiology Laboratory between October 2017 and December 2018 were evaluated for anti-HEV IgG and IgM. The study group consisted of 126 patients with HIV infection. Firstly, Anti-HEV IgG antibodies detected from the plasma samples we collected, then AntiHEV IgM was detected by ELFA (enzyme linked fluorescent assay) kits (bioMerueux, France) in patients with positive anti-HEV IgG. In addition, ALT, AST, CD4, CD8, HIV RNA viral load values and Anti-HCV, HBsAg and VDRL results were evaluated. Results: Of the study group, 114 (90.5%) were male and 12 (9.5%) were female. The mean age was 38.11 ± 13.32 (min: 18, max: 80) years. In the study, anti-HEV IgG was positive in 5 (4.0%) of HIV positive patients. In one of the anti-HEV IgG positive patients, the HIV diagnosis was new and the other 4 patients were followed up because of HIV positivity. Anti-HEV IgM was not positive in any patient. None of the patients with anti-HEV IgG positivity had anti-HCV and HBsAg positivity. Anti-HAV IgG was positive in 77 (61.1%) patients and Anti-HAV IgM was negative in all patients. Anti-HCV positivity was detected in 2 (1.6%) patients, HBsAg positivity was found in 8 (6.3%) patients and VDRL positivity was found in 18 (14.3%) patients. No statistically significant difference was found between the patients with anti-HEV IgG positive for ALT, AST, CD4 and CD8, HIV viral load values (p> 0.05 for each). Conclusion: Anti-HEV IgG positivity was found 4% in HIV-positive individuals and HCV and HBV co-infection were not detected in any patient with HIV-HEV. HEV infections should not be a priority among HIV-infected individuals, but HEV xii should also be investigated in individuals with HIV with liver abnormalities with unclear etiology.