HIV pozitif hastalarda hepatit e virüs seroprevelansı ve kronik hepatit e enfeksiyonun araştırılması
Investigation of hepatitis E virus seroprevalance and chronic hepatitis E infection in hiv positive patients
- Tez No: 800593
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÖNLEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: HIV, Hepatit E Virüs, Seroprevelans, Kronik Hepatit E Enfeksiyonu, HIV, Hepatitis E, Seroprevalence, Chronic HEV Infection
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışma, HIV pozitif hastalarda HEV seroprevalansının araştırılması, kronikleşme olup olmadığının araştırılması ve genotip analizinin yapılması amacıyla planlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışma için alınan kan örneklerinden, Anti-HEV IgM ve IgG (HEV IgM ve IgG ELISA, DiaPro, Italy) mikroplak ELISA yöntemi ile, HEV RNA da PCR ekstraksiyonu Qiagen virüs kiti (Qiagen EZ1automated system, Germany) kullnılarak BioRad RT-PCR cihazı kullanılarak çalışılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen HIV-1 tanılı 101 hastanın 78'i (%77,2) erkek, 23'ü (%22,8) kadın ortanca yaş 32 idi (p=0,582). Anti-HEV IgG (+)'liği prevalansı %3,96 (n=4) olarak bulundu. Kadınlarda anti-HEV IgG (+)'liği %13.0 iken, erkeklerde bu oran %1,3 idi (p=0,002). Yeni HIV tanısı almış olgularla eski tanı grubundaki olgularda anti-HEV IgG (+)'liği prevalansı benzerdi (p=0,984). Anti HEV IgG (+) grupta, Anti HEV IgG (-) gruba göre kadın cinsiyet, erkek cinsiyete kıyasla anlamlı oranda daha baskındı (p=0,036). Anti HEV IgG (+) olguların medyan yaşı, Anti HEV IgG (-) gruptakine göre anlamlı oranda daha yüksekti (p=0,002). Çalışmadaki 44 (%43,5) MSM olgusunun, yurtdışı seyahati öyküsü olan 11 (%11,3) olgunun ve yabancı uyruklu 7 (%6,9) olgunun, sifiliz koenfeksiyonu bulunan 14 (%13,8) olgunun, HBsAg (+)'liği olan 1 (%0,99) olgunun, gebe olan 3 (%2,9) olgunun ve CD4+T hücre sayısı 200 hücre/μl'nin altında olan 7 (%6,9) HIV (+) olgunun hiçbirinde Anti HEV IgG (+)'liğine rastlanmadı (p=0,073, p=0,476, p=0,578, p=0,413, p=0,838, p=0,849). Anti HEV IgG (-) grupta Anti HEV IgG (+) gruba göre anti HAV IgG (+) liği anlamlı oranda daha yüksekti (p=0,010). Anti HEV IgG (+) grupla, Anti HEV IgG (-) grup arasında yeni tanı HIV hastası oranı, eğitim düzeyi, komorbidite varlığı, alkol kullanımı, sigara kullanımı ve CD4+ T hücre durumu açısından anlamlı fark bulunamadı (p=0,984, p=0,127, p=0,408, p=0,206, p=0,517, p=0,849). Anti HEV IgG (+) grupla, Anti HEV IgG (-) grup arasında HIV RNA düzeyi, CD4+T hücre sayısı, ALT, AST, ALP, GGT ve TBİL düzeyleri açısından anlamlı fark yoktu (p=0,528, p=0,573, p=0,313, p=0,432, p=0,474, p=0,243, p=0,413). Sonuç: Bulgularımız HIV pozitif hastalarda HEV seroprevelansının yüksek olmadığını, kronik enfeksiyona dönüşmediğini göstermekle beraber ülkemizde HIV ve HEV ilişkisini araştıracak daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate HEV seropervalence and whether there was chronicity and to perform genotype analysis in HIV patients. Materials and Methods: Anti-HEV IgM and IgG (HEV IgM and IgG ELISA, DiaPro, Italy) were measured in blood samples using a microplate ELISA method, and HEV RNA was extracted using a BioRad RT-PCR device and a Qiagen virus kit (Qiagen EZ1automated system, Germany). Results: In our study of 101 HIV-1 patients, 78 (77.2%) were male, 23 (22.8%) were female, and the median age was 32 years (p=0,582). Anti-HEV IgG (+) prevalence was 3.96% (n=4). While anti-HEV IgG positivity was present in 13.0% of female, it was present in 1.3% of male patients (p=0,002). The prevalence of anti-HEV IgG positivity was comparable in HIV cases newly diagnosed and cases previously diagnosed (p=0,984). In the Anti HEV IgG (+) group, the female gender was significantly more higher than the male gender compared to the Anti HEV IgG (-) group (p=0,036). The Anti HEV IgG (+) cases had a significantly higher median age than the Anti HEV IgG (-) group (p=0,002). Among the patients included in this study, 44 (43.5%) MSM cases, 11 (11.3%) cases with a history of traveling abroad and 7 (6.9%) foreign nationals, 14 (13.8%) cases with syphilis co-infection 1 (0.99%) case with HBsAg (+), 3 (2.9%) cases who were pregnant, and 7 (6.9%) HIV cases with CD4+T cell counts below 200 cells/μl; Anti HEV IgG positivity was not found in any of those HIV positive cases (p=0,073, p=0,476, p=0,578, p=0,413, p=0,838, p=0,849). The positivity of Anti HAV IgG was significantly higher in the anti HEV IgG negative group than Anti HEV IgG positive group (p=0,010). In terms of the rate of newly diagnosed HIV patients, education level, presence of comorbidity, alcohol use, smoking, and CD4+ T cell count, no significant difference was found between the Anti-HEV IgG (+) and Anti-HEV IgG (-) groups (p=0,984, p=0,127, p=0,408, p=0,206, p=0,517, p=0,849). There was no significant difference between the Anti HEV IgG (+) group and the Anti HEV IgG (-) group in terms of HIV RNA level, CD4+T cell count, ALT, AST, ALP, GGT and TBI levels (p=0,528, p=0,573, p=0,313, p=0,432, p=0,474, p=0,243, p=0,413). Conclusion: Although our findings show that HEV seroprevalence is not high in HIV-positive patients and does not worsen to chronic infection, we believe that more research is needed in our country to investigate the relationship between HIV and HEV infections.