Seröz otitis media tanılı çocuklar ile sağlıklı çocukların fonksiyonel baş savurma testi sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of functional head impulse test results of children with serous otitis media and healthy children
  1. Tez No: 883365
  2. Yazar: ŞEVVAL DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞILAY ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel baş savurma testi (f-HIT), Seröz otitis media (SOM), Vestibülo-oküler refleks (VOR) Bu tez çalışması, Başkent Üniversitesi Tıp ve Sağlık Bilimleri Araştırma Kurulu, Functional head impuls test (f-HIT), Serous otitis media (SOM)
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalışmada, seröz otitis media (SOM) tanısı almış çocukların lateral semisirküler kanalda farklı baş akselerasyonlarında vestübülo-oküler refleks (VOR) fonksiyonelliğinin, fonksiyonel head impulse test (fHIT) ile değerlendirilmesi ve fHIT'de elde edilen doğru cevap yüzdesi (DCY) sonuçlarının sağlıklı çocuklar ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bununla birlikte seröz otitli çocuklarda vestibüler fonksiyonu değerlendirmek için fHIT testinin tanısal katkısının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya; yaş ortalaması 6,82±1.66 olan unilateral seröz otitis media tanısı almış 17 katılımcı, yaş ortalaması 5.80±1.58 olan bilateral seröz otitis media tanısı almış 25 katılımcı ve yaş ortalaması 6.85±1.84 olan sağlık problemi olmayan 34 katılımcı (kontrol grubu) olmak üzere toplam 76 çocuk dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara yalnızca lateral semisirküler kanallarda fHIT testi uygulanmıştır. fHIT sonuçları toplam DCY ve 4000, 5000, 6000 °/s2 baş akselerasyonlarındaki DCY değerleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda, lateral SSK'da gruplar arasında sağ lateral kanal toplam DC yüzdeleri (4000-6000°/s2 aralığındaki doğru cevapların ortalama yüzdesi) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark elde edilmiştir (p0,05). Ayrıca sağ lateral kanal 4000 ve 6000°/s2 de gruplar arasında anlamlı bir farklılık elde edilmiş (p0,05). Sonuç: Sonuç olarak SOM'un VOR fonksiyonelliğini kısmen etkilediğini ve fHIT'in seröz otitli çocuklarda VOR fonksiyonelliğini değerlendirmek için kullanılabileceğini düşünmekteyiz. Ayrıca ilerleyen dönemlerde yapılacak çalışmalarda, daha fazla hastayla çalışılıp VOR'u değerlendiren diğer vestibüler testler ile fHIT'in tamamlayıcılığının incelenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the vestubulo-ocular reflex (VOR) functionality of children with serous otitis media (SOM) at different head accelerations in the lateral semicircular canal using the functional head impulse test (fHIT) and to compare the Percentage of correct Answers (PCA) results obtained in fHIT with healthy children. In addition, it was aimed to examine the diagnostic contribution of fHIT test to evaluate vestibular function in children with serous otitis. Materials and Methods: A total of 76 children, including 17 participants with unilateral serous otitis media with a mean age of 6.82±1.66 years, 25 participants with bilateral serous otitis media with a mean age of 5.80±1.58 years, and 34 participants with no health problems (control group) with a mean age of 6.85±1.84 years, were included in this study. All participants underwent fHIT test only in the lateral semicircular canals. fHIT results were evaluated by total PCA and PCA values at head accelerations of 4000, 5000, 6000°/s2. Results: In our study, a statistically significant difference was obtained between the right lateral canal total PCAs (mean percentage of correct responses in the range of 4000-6000 °/s2) between the groups in lateral SSC (p0,05). In addition, a significant difference was obtained between the groups at 4000 and 6000 °/s2 in the right lateral canal (p0,05). Conclusion: In conclusion, we suggest that SOM partially affects the VOR functionality and fHIT can be used to evaluate VOR functionality in children with serous otitis. It is also recommended that future studies should include more patients and examine the complementarity of fHIT with other vestibular tests evaluating the VOR.