Taze ve alkid resin tekniğiyle hazırlanan rat beyinlerinin renk, koku ve textür özelliklerinin karşılaştırılması
Comparison of color, odor and textur properties of the fresh and prepared rat brains by the methods of alkyd resin.
  1. Tez No: 544107
  2. Yazar: HACI KELEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KARADAĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Veteriner Hekimliği, Anatomy, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Alkid resin, Kadavra, Rat, Sinir Sistemi, Taze beyin, Alkyd resin, Cadaver, Fresh rat brain, Nervous System, Rat
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada alkid resinle hazırlanan rat beyinlerinin gerçek dokuya benzerliğini ve beyin dokusunda alkid resin yönteminin uygulanabilirliğini ortaya koymak amacıyla, taze beyin dokusu ile renk, koku, işlenebilirlik, sertlik, elastikiyet ve yapışkanlık yönünden karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmayı yapmak için 54 adet erkek wistar albino rat kullanıldı. Sıçanların anestezisi ksilazin (5-8 mg/kg) + ketamin (75-90 mg/kg) karışımıyla İP veya İM enjeksiyon yoluyla yapıldı. Anesteziye alınan sıçanlardan 20 tanesinin karın duvarına ensizyon yapılıp Aorta abdominalis'leri kesilerek kanları boşaltıldı ve beyinleri çıkarıldı. Alkid resin yöntemi ile işlenecek olan 34 rat ise anestezi sonrasında kanları boşaltılıp Aorta abdominalis'lerinden kranial ve kaudal yönlü kateter uygulaması yapılarak Spence'in kadavra tespit sıvısı ile fiksasyonları sağlandı. Alkid resin yöntemiyle işlenecek olan ratlardan 4 tanesi sergi amaçlı materyaller üretmek için istenilen pozisyonlar verildikten sonra tespit edildi. Alkid resin yöntemiyle işlenecek örnekler sırasıyla yıkama aşaması, arındırma, gömme, ön kurutma, emdirme aşaması ve son kurutma aşamalarından geçirildi. Sonrasında taze olarak çıkarılan rat beyinleriyle alkid resin yöntemiyle işlenen beyinler renk değerleri (L*, a*, b*) ve textür özellikleri bakımından (sertlik, elastikiyet ve yapışkanlık) karşılaştırıldı. Her iki yöntemle hazırlanan materyaller oluşturulan panel ile koku ve işlenebilirlik (ensizyon) yönünden birbiriyle kıyaslandı ve alkid resinli materyallerin kokusuz ve işlenebilir olduğu ortaya konuldu. Renk değerleri bakımından alkid resinli örnekler daha sarı çıkarken, taze örneklerin daha kırmızı ve beyaz olduğu gözlendi. Alkid resinli örneklerin taze dokuya göre daha sert ve elastik olduğu, ancak yapışkanlık değerinin olmadığı belirlendi. Bu çalışma ile alkid resinin beyin dokuda tespit amaçlı uygulanabileceği, alkid resinle işlenen beyin dokusunun gerçek dokuya benzerliği, elde edilen materyallerin sergi ve eğitim-öğretim amaçlı kullanılabileceği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to demonstrate to similarity between the fresh rat brain tissue and the rat brain tissue prepared with alkyd resin and applicability of alkid resin method in rat brain tissue. For this purpose the fresh rat brain tissue and the rat brains prepared with alkyd resin is compared in terms of color, smell, processability, hardness, elasticity and adhesiveness. In this study 54 male wistar albino rats were used. The rats were anesthetized by xylazine (5-8 mg/kg) + ketamine (75-90 mg/kg) with either IP or IM injection. The rats (n:20) were anesthetized and the abdominal wall was incised, Aorta abdominalisis were cut, blood was removed and brains removed. The rats used in alkyd resin method (n:34), anesthetized, blood was removed and a cranial and caudal catheter was applied to the Aorta abdominalis and Spence's cadaver fixation fluid was injected to Aorta abdominalis and cadavers fixated. 4 of theese rats were fixated after giving the desired positions to produce materials for the demonstration. The samples to be treated by the alkyd resin method were passed through the steps of washing step, purification step, embedding step, pre-drying stage, impregnation step and final drying step respectively. Following, color values (L *, a *, b *) and texture properties (hardness, elasticity and adhesiveness) were compared between the fresh rat brain tissue and the rat brain tissue prepared with alkyd resin. Materials prepared by both methods, compared with each other in terms of odor and processability (incision) in a panel. As a result of the panel, alkyd resin used materials were found as odorless and processable. In terms of color values, alkyd resin samples were more yellow while fresh samples were more red and white. It was determined that the alkyd resin samples were harder and elastic than the fresh tissue, but alkyd resin samples did not have a adhesiveness value. In this study, the similarity between the fresh rat brain tissue and the rat brain tissue prepared with alkyd resin was demonstrated. Alkyd resin method can be use for fixation in rat brain tissue and obtained materials with alkyd resin method can be use as exhibition and educational purposes.