Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde verilen eğitimin ünitenin gürültü düzeyine ve hemşirelerin farkındalık düzeylerine etkisi
The effect of education given to nurses in the neonatal intensive care unit on the noise level of the unit and nurses' awareness levels
- Tez No: 544264
- Danışmanlar: PROF. DR. DİDAR ZÜMRÜT BAŞBAKKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan yoğun bakım ünitesi, yenidoğan yoğun bakım hemşiresi, gürültü düzeyi, eğitim programı, NICU, NICU nurses, noise level, education programe
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma yenidoğan yoğun bakım ünitesinde hemşirelere verilen eğitimin ünitenin gürültü düzeyine ve hemşirelerin farkındalık düzeylerine etkisini incelemek amacıyla öntest-sontest yarı deneysel olarak Temmuz- Eylül 2018 tarihleri arasında İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde çalışan 36 hemşire ile yapıldı. Gürültü farkındalığını kazandırmak için 1 hafta içinde 4 oturumda verilen bir eğitim programı oluşturuldu. Eğitim programı interaktif şekilde gerçekleştirildi ve eğitimi pekiştiren yaka rozetleri dağıtıldı. Eğitim programı öncesi ve eğitim sonrası 14 gün olmak üzere günlük 24 saat gürültü düzeyi ortalamaları, gürültü düzeyi yükseldiğinde ışıklı uyarı veren bir desibelmetre ile kaydedildi. Eğitim öncesi ve eğitim sonrası hemşirelere soru formu uygulanarak gürültü ile ilgili bilgileri ve farkındalıkları incelendi. Veriler Mcnemar Test, Wilcoxon Test, Bağımsız Örneklem T Testi aracılığıyla yüzdelik dağılımlar, standart sapma ve ortalama değerleri ile değerlendirildi. Araştırma sonucunda hemşirelerin %63,9'unun lisans mezunu olduğu, %77,7'sinin 2-9 yıldır yenidoğan yoğun bakım ünitesinde çalıştığı, %75'inin yenidoğan ile ilgili bir eğitime sahip olduğu belirlenmiştir. Eğitim sonrası, uluslararası gürültü düzeyini doğru bilme oranı artmıştır ve bu artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,02). Hemşirelere göre gürültü düzeyinin en yüksek olduğu saatlerin hemşire bakım saatleri olduğu (EÖ=%69,4 ES=%83,3), gürültünün yenidoğanı (EÖ=%94,4 ES=%100) ve sağlık çalışanlarını (EÖ=%86,1 ES=%97,2) etkilediği ifade edilmiştir. Eğitim sonrası gürültü düzeyi ortalaması, eğitim öncesine oranla 1,4 desibel azalma göstermiştir ve bu azalma istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,023). Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde düzenli olarak gürültü ölçümü yapılması, çalışanların konu hakkında eğitilmesi ve sürekliliğin sağlanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out as a pretest-posttest semi-experimentally with 36 nurses working in Neonatal Intensive Care Unit of İzmir Tepecik Training and Research Hospital between July 2018 and September 2018 in order to examine the effect of education given to nurses in the neonatal intensive care unit on the noise level of neonatal intensive care unit and nurses' awareness levels. In order to gain awareness of noise, a training program was created in 4 sessions within 1 week. The training program was carried out in an interactive manner and collar badges were distributed to strengthen. The average of 24-hour noise levels was recorded with a decibel meter, gave a light warning when the noise level increased, before and 14 days after the training program. Before and after the training, the questionnaire was applied to nurses and their knowledge and awareness about noise were examined. The data were evaluated by Mcnemar Test, Wilcoxon Test, Independent Sample T Test, percentage distributions, standard deviation and mean values. It was determined that 63,9% of nurses were undergraduate, 77,7% of them worked in neonatal intensive care unit for 2-9 years and 75% of them had education about newborn. After education, the rate of knowing the international noise level increased and this increase was found statistically significant (p = 0,02). According to the nurses, it was found that the hours with the highest noise level were nursing care hours (EO = 69,4% ES = 83,3%), the newborn noise (EO = 94,4% ES = 100%) and the health workers (EO = 86% 1 ES = 97,2%). The average noise level after training decreased 1,4 decibels compared to the pre-education level and this decrease was statistically significant (p = 0,023). Regular measurement of noise in neonatal intensive care units, training of employees on the subject and ensuring continuity are effective methods to reduce noise in neonatal intensive care units.