Sağlık kurumlarında kişisel değerlerin mesleki bağlılığa etkisi
The effect of personal values on occupationalcommitment in health institutions
- Tez No: 544263
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT NALDÖKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Kişisel değer, mesleki bağlılık, sağlık kurumlarında mesleki bağlılık, sağlık kurumlarında kişisel değerler, hastane çalışanları
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Değerler bireylerin tutum ve davranışlarına yön veren ilkelerdir. Mesleki bağlılık ise, örgütün ve mesleğin etkinliğinde etkin bir şekilde rol alarak mesleğini devam ettirme davranışıdır. Literatür de kişisel değerler ve mesleki bağlılık yeni araştırılmaya başlanmış konulardır. Çalışmanın amacı Sivas ilindeki Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Numune Hastanesi çalışanlarının sahip oldukları kişisel değerlerin görev bağlılığı ile ilişkisini incelemektir. Çalışma kapsamında hastane çalışanlarının sahip olduğu değerleri ölçmek amacıyla Oliver (1985), tarafından geliştirilen ve Yılmaz (2017) tarafından Türkçe geçerlilik ve güvenilirlik yapılan kişisel değerler ölçeği ve mesleki bağlılığı ölçmek amacıyla, Meyer vd. (1993) tarafından geliştirilen Türkçe yazında ise Şimşek ve Aslan (2007) tarafından kullanılan mesleki bağlılık ölçeği kullanılmıştır. Kişisel değerler ölçeğinin alt boyutları olan; siyasi, estetik, ekonomik, sosyal ve teorik değerlerin hepsinde sağlık çalışanlarının idari ve teknik / destek çalışanlarına göre daha fazla önem verdiği görülmüştür. Mesleki bağlılık ölçeğinde ise devam ve normatif bağlılığı erkeklerde kadınlara göre daha fazla çıkmıştır. Araştırmada kişisel değerlerle mesleki bağlılık arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Values are the principles that direct the attitudes and behaviors of individuals. Professional adherence is the behavior of the organization and the profession to continue its profession by taking an active role in the activity. The aim of this study is to investigate the relationship between the personal values of the employees of Sivas Cumhuriyet University Education and Research Hospital and Numune Hospital in the province of Sivas. Data were collected by two questionnaires. The Personal Value Scale developed by Oliver (1985) and validity and reliability study was carried out into Turkish by Yılmaz (2017). The professional commitment scale was originally developed by Meyer et al. (1993) and validity and reliability study was carried out into by Şimşek and Aslan (2007). The sub-dimensions of the personal values scale; In all of the political, aesthetic, economic, social and theoretical values, it was observed that health care workers gave more importance than administrative and technical / support workers. The continuity and normative commitment of the occupational adherence scale was higher in males than in females. In the study, there was no statistically significant.relationship between the dimensions of personal values and their professional commitment. Keywords. Personal value, professional commitment, professional commitment in health institutions, personal values in health institutions, hospital employees