Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelere verilen tıbbi cihaza bağlı nazal basınç yaralanmasını önleme eğitiminin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluating the effectiveness of brief training for neonatal intensive care nurses on the prevention of medical device-related nasal pressure injury
  1. Tez No: 747991
  2. Yazar: KÜBRA ERGÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Nazal Basınç Yaralanması, Noninvaziv Ventilasyon, Yenidoğan, Nasal Pressure İnjury, Newborn, Noninvasive Ventilation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Araştırma; noninvaziv ventilasyon desteği alan yenidoğanlarda nazal basınç yaralanmasının önlenmesi kapsamında yenidoğan yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelere verilen eğitimin bilgi düzeyine etkisini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Yarı deneysel tasarımlardan tek grupta ön test-son test düzeninde yürütülen bu araştırma, İstanbul ilinde bulunan bir şehir hastanesinde, Nisan- Ekim 2021 tarihleri arasında, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 81 hemşire ile gerçekleştirildi. Katılımcılara; küçük grupta problem tabanlı öğrenme yaklaşımı kullanılan, kanıta dayalı araştırmalar doğrultusunda hazırlanan, 80 dakika süren ve 2 oturumdan oluşan bir eğitim programı uygulandı. Veriler, araştırmacı tarafından literatür bilgileri doğrultusunda hazırlanan,“Yenidoğan Hemşiresini Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Prematüre Bebeklerde Tıbbi Cihaza Bağlı Oluşan Basınç Yaralanması Bilgi Formu”ve“Eğitimi Değerlendirme Formu”ile toplandı. Verilerin toplanması eğitim öncesi, eğitimden 1 hafta ve 1 ay sonra olmak üzere üç aşamada gerçekleştirildi. Araştırma verileri Number Cruncher Statistical System programı kullanılarak değerlendirildi. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel metodların yanı sıra Shapiro-Wilk testi, Wilcoxon testi, Mann-Whitney U testi ve Spearman korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Katılımcıların prematüre bebeklerde tıbbi cihaza bağlı basınç yaralanması bilgi formu toplam puan ortalamaları eğitim öncesi 82.44±7.26 iken eğitim sonrası 1. hafta 94,57±5,03 ve eğitim sonrası 1. ayda 94,67±3,11'e çıkarak anlamlı düzeyde artmıştır (p= 0.001; p=0.001). Katılımcıların tanımlayıcı özellikleri ile eğitim öncesi, eğitim sonrası 1. hafta ve 1. ayda prematüre bebeklerde tıbbi cihaza bağlı oluşan basınç yaralanması bilgi formu toplamından aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Hemşirelere verilen noninvaziv ventilasyona bağlı nazal basınç yaralanmasını önleme eğitiminin hemşirelerin bilgi düzeyini artırdığı sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the effect of training on the prevention of nasal pressure injury in newborns receiving noninvasive ventilation on the knowledge levels of neonatal intensive care nurses. Materials and Methods: This single-group, pretest-posttest quasiexperimental study was conducted between April and October 2021 with 81 nurses working in the neonatal intensive care unit of a city hospital in Istanbul who volunteered to participate. The participants completed a training program consisting of two 80-minute sessions that used a small-group problem-based learning approach, developed in accordance with evidence-based research. Data were collected using a neonatal nurse information form, medical device-related pressure injury in premature infants information form, and training evaluation form, all of which were prepared for this study based on the literature. Data collection was performed before the training and repeated at 1 week and 1 month after the training. Data analysis was done in the Number Cruncher Statistical System. Descriptive statistics, the Shapiro-Wilk test, Mann-Whitney U test, and Spearman correlation analysis were used. Results: The participants' mean total score on the medical device-related pressure injury in premature infants information form was 82.44±7.26 before training and increased significantly to 94.57±5.03 at 1 week and 94.67±3.11 at 1 month after training (p=0.001; p=0.001). No significant relationship was detected between the participants' descriptive characteristics and their scores on the medical device-related pressure injury in premature infants information form at any time point (p>0.05). Conclusion: Brief training on the prevention of nasal pressure injury caused by noninvasive ventilation increased nurses' knowledge level.