Suprafizyolojik dozda kullanılan nandrolon decanoate' ın oluşturduğu testis hasarına karşı curcumin'in etkisi
The effects of curcumin against testicular injuryconstituted from nandrolone dacanoate being used at a supraphysiogical dosage
- Tez No: 544265
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA SAFİ ÖZ, DOÇ. DR. MERYEM AKPOLAT FERAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Nandrolon Decanoate, Curcumin, PARP-1, Kaspaz-3, TNF-α, Nf-κB, Nandrolone Decanoate, Curcumin, PARP-1, Caspaz-3, TNF-α, Nf-κB
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Testosteronun sentetik türevi olan anabolik androjeniik steroidler (AAS) sporcular tarafından, kas gücünü ve kütlesini arttırmak, vücut görünümünü biçimlendirmek gibi tıbbi amaçlar dışında kullanılmaktadır. En yaygın kullanılan türevi Nandrolon Decanoate (ND)'dır. ND kullanımı, testiküler atrofi ve bozulmuş spermatogenezise yol açmaktadır. Spermanın kalitesi ve niceliğinin azalması ile infertiliteye neden olabileceği gösterilmiştir. AAS'lerin sebep olduğu fertilizasyon bozukluğu gibi çeşitli olumsuz klinik sonuçlar DNA hasarıyla ilişkilendirilmektedir. Nandrolon Decanoate inflamatuar sitokinler, apoptotik markerlar ve DNA hasarının artırılması yoluyla sıçanlarda testis hasarını indüklemektedir. Curcuminin antioksidan, antiinflamatuar özelliklere sahip olduğu pek çok çalışmada bildirilmiştir. Biz de ND'nin oluşturduğu testiküler hasara karşı curcuminin koruyucu etkisinin olabileceği hipotezini öne sürmekteyiz. Çalışmamızda 40 adet Wistar albino sıçan, 4 gruba ayrıldı. 8 hafta boyunca Kontrol grubuna haftada bir defa fıstık yağı/benzil alkol karışımı ve her gün dimetilsülfoksit, ND grubuna 10 mg/kg/hafta dozda ND ve her gün DMSO, Curcumin grubuna haftada bir defa fıstık yağı/benzil alkol karışımı ve her gün 100 mg/kg dozda Curcumin, ND+Curcumin grubuna 10 mg/kg/hafta dozda ND ve her gün Curcumin verildi. Deney sonunda sakrifiye edilen tüm deneklerden alınan semen örneğinde sperm parametreleri (sperm konsantrasyonu, motilite, viabilite ve morfoloji) test edildi. Alınan testis örneklerinde ise histopatolojik bulguları belirlemek için Hematoksilen-Eozin (H-E) ve Periyodik Asit Schiff (PAS) ile boyamaları yapıldı. ND'nin testislerde, PARP-1, Kaspaz-3, Nf-κB ve TNF-α ekspresyon düzeylerindeki değişiklikler immunohistokimyasal analiz ile incelendi. Tüm değerlendirmeler ışığında ND kullanımının testiste DNA hasarı ve apoptozu artırdığı, spermanın kalitesini azaltarak infertiliteye, doku hasarına ve inflamasyona sebep olduğu, curcuminin ise bu hasarı önlemede olumlu yönde etkili olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Anabolic androgenic steroids (AAS) are synthetic analogs of testosterone. Anabolic androgenic steroids are used by athletes for improving athletic ability, physical appearance and muscle mass for such as like aims which abused. The most commonly used AAS derivative is Nandrolone Decanoate (ND). ND use can causes testicular atrophy and impaired spermatogenesis. ND can cause infertility by reducing the quality and quantity of sperm. Several adverse negative clinical results, such as infertility caused by ND, have been associated with DNA damage. Through the release of inflammatory cytokines and the inducing apoptosis which lead to structural defect in DNA, ND has been seen to induce testicular damage. Curcumin has antioxidant and anti-inflammatory properties has been reported in many studies. This study was conducted to investigate the affects of curcumin in testicular damage caused by ND. 40 Wistar albino rats were divided into 4 groups: Control group received single weekly injections of peanut oil/benzyl alcohol mixture (90:10 v/v) and daily dimethyl sulfoxide (DMSO) oral gavage, ND group received 10 mg/kg/weekly ND and daily DMSO, Curcumin group received curcumin 100 mg/kg/day and single weekly peanut oil/benzyl alcohol mixture, ND+C group received 10 mg/kg/weekly ND and daily curcumin 100 mg/kg/day for 8 weeks. At the end of the study, all rats were sacrificed. The testes and epididymis were rapidly removed and weighed in addition all rats body weight were mainly detected for the duration of the study. We tested semen parameters. Histopathological examinations were performed on sections of testes after stained by Hematoxylin-Eosin and Periodic Acid Schiff (PAS). Cosentino score was tested in H-E stained preparations. The changes at the expression levels of PARP-1, Caspase-3, Nf-κB and TNF-α markers as inflammatory markers on analyzed immunohistochemically. The result of our study showed usage of ND increases DNA damage and apoptosis in the testis, decreases the quality of sperm and causes infertility, tissue damage and inflammation. Curcumin has a positive effect on preventing this damage.