Uzun protokol IVF-ET uygulamalarında standart luteal faz desteğine gnrh agonisti eklenmesinin yeri
The signification of addition GnRH agonist to standart luteal phase support in long protocol IVF-ET cycles
- Tez No: 266829
- Danışmanlar: PROF. DR. RUŞEN AYTAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Luteal faz desteği, GnRH agonisti, intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu, implantasyon oranı, Luteal phase support, GnRH agonists, intracytoplasmic sperm enjection, implantation rate
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Stimüle sikluslarda gelişen multipl corpus luteumlar tarafından, erken luteal fazda suprafizyolojik dozda salgılanan steroid hormonların, hipotalamo hipofizer aksdan LH salınımını inhibe ederek, luteal fazın kısalmasına neden olması luteal faz yetmezliğine neden olmaktadır. İnfertilite tedavisinde luteal faz desteği (LFD), yaygın olarak uygulanmaktadır. Rutinde kullanılan progesteron, östrojen ve hCG gibi ajanlar dışında, son dönemde GnRH agonist uygulaması gündeme gelmiştir. Çalışmamızda“long protokol”uygulanan IVF sikluslarında, rutin luteal faz desteğine GnRH agonisti eklenmesinin implantasyon oranları üzerinde, yararlı etkisi olup olmadığının ortaya konulması amaçlanmıştır.Çalışmaya 300 çift dahil edilmiş, takibi yapılamayan 21 çift çalışma dışında bırakılmıştır. Rutin luteal faz desteği alan hastalar bilgisayar programına göre randomize edilmiş ve üç gruba ayrılmıştır. ICSI' den 6 gün sonra tek doz 1 mg leuprolid asetat uygulanan A grubu (n:100) ve ilk dozdan 3 gün sonra ikinci doz 1 mg leuprolid asetat uygulanan B grubu (n:84), sadece rutin luteal faz desteği alan kontrol grubu (n:95) ile implantasyon, klinik gebelik, devam eden gebelik ve çoğul gebelik oranları açısından karşılaştırılmıştır.İmplantasyon oranlarına bakıldığında, A ile B grubu arasında ve A grubu ile kontrol grubu arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmazken (p>0,05); B grubunda implantasyon oranlarının kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha fazla olduğu gösterildi (p=0,025). Çoğul gebelik oranları açısından gruplar karşılaştırıldığında, A ile B grupları arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmazken (p>0,05); A ve B grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha fazla olduğu saptandı (PA-K=0,048 ve PB-K=0,014). Gruplar arasında ovaryen hiperstimülasyon sendromu (OHSS), klinik gebelik oranları, devam eden gebelik ve abortus oranları açısından istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05).Sonuç olarak, luteal faz desteğinde GnRH agonisti uygulamasının implantasyon oranlarını arttırdığı söylenebilir. Ancak klinik gebelik ve devam eden gebelik oranlarını etkilemediğinden rutinde kullanımı ile ilgili olarak yorum yapmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Multiple corpus luteums in stimulated cycles secrete supra-physiologic doses of steroid hormones inhibiting LH secretion from hypothalamo-hypophysial axis; resulting in shortening and insufficiency of lueat phase. Luteal phase support is frequently used in infertility treatment. Nowadays, usage of GnRH agonists besides routine treatment with progesterone, estrogen and hCG to support luteal phase, has became a current issue. This study is designed to reveal effect of addition of GnRH agonists to routine luteal phase support medication, on implantation in long protocol IVF cycles.300 couples were included in the study of which 21 were dropped out due to incomplete follow up. Patients taking luteal phase support medication were randomized into three groups. Single dose 1 mg leuprolide acetate was administered 6 days after ICSI in patients in Group A while a second dose of 1mg leuprolide acetate was administered 3 days after the first dose in Group B patients. Control group consisted of patients taking only routine luteal phase support medication. Implantation, clinical pregnancy, ongoing pregnancy and multiple pregnancy rates of all three groups are compared.While implantation rates were not significantly different between Group A and B, and also Group A and contol group (p>0,05), implantation rate in Group B was significantly higher than control group (p=0,025). Multiple pregnancy rates were not significantly different between group A and B (p>0,05) but both were significantly resulted with higer multiple pregnancy rates than control group (PA-K=0,048 and PB-K=0,014). There was not any significant difference among all three groups in OHSS, clinical pregnancy, ongoing pregnancy and abortus ratios (p>0,05).In conclusion GnRH agonists in luteal support medication may increase implantation rates. Since clinical pregnancy and ongoing pregnancy rates were not affected by addition of GnRH agonisits to routine luteal phase support; futher investigation is needed to reach more precise data to encourage GnRH agonists as routine luteal phase medication.