Endoskopik üçüncü ventrikülostominin hidrosefali tedavisindeki yeri ve etkinliği
  1. Tez No: 544439
  2. Yazar: KADİR YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT BOYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrosefali, endoskopik üçüncü ventrikülostomi, şant, beyin omurilik sıvısı, Hydrocephalus, endoscopic third ventriculostomy, shunt, cerebrospinal fluid
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Hidrosefalinin cerrahi tedavisinde kullanılan şant sistemleri gelişen teknolojiye uyum sağlamasına karşın beklentiyi karşılayamamaktadır. Teknolojik gelişmelerle birlikte endoskopik üçüncü ventrikülostomi (EÜV) popüler hale gelmiştir. Günümüzde EÜV nonkomunike hidrosefalide ilk tedavi seçeneği olarak kabul edilmektedir. Şant cerrahisi ile kıyaslandığında, EÜV hidrosefali tedavisi için daha fizyolojik bir çözüm sunmaktadır. Bu çalışmada kliniğimizde hidrosefali nedeniyle EÜV uygulanan hastaların değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal-metod: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı kliniğinde Ocak 2014- Aralık 2018 tarihleri arasında hidrosefali nedeniyle tedavi edilen ve endoskopik üçüncü ventrikülostomi yapılan 82 hastanın yaş ve cinsiyete göre dağılımları, hidrosefali etiyolojik faktörleri ve tedavinin etkinliğini içeren kayıtları retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Obstruktif hidrosefalisi olan hastaların %63,5 inde, nonobstruktif hidrosefalisi olan hastaların da %57,89 unda başarı sağlandı. Hidrosefali etiyolojisine dikkat edilmeksizin, 0-18 yaş aralığındaki başarı oranı %58,92 iken, 18 yaş üstü hastalarda başarı oranı %69,23 olarak hesaplanmıştır. Komplikasyon oranı ise, 3 hastada menenjit, 3 hastada cerrahi insizyondan beyin omurilik sıvısı kaçağı, 1 hastada epileptik nöbet, 1 hastada subdural efüzyon ve 1 hastada ventrikül içi kanama olmak üzere %10,97'dir. Sonuç: Yüksek kabul edilebilecek başarı oranları ve şant uygulamaları ile karşılaştırıldığında düşük olarak tespit edilen komplikasyon oranları ile EÜV, yaş grubu ve etiyoloji ne olursa olsun, tercih edilen bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Although the shunt systems used in the surgical treatment of hydrocephalus are compatible with the developing technology, they can not meet the expectations. Endoscopic third ventriculostomy (ETV) has become popular with technological advances. Nowadays, ETV is considered as the first treatment option in non-communicating hydrocephalus. Compared with shunt surgery, ETV presents a more physiological solution for the treatment of hydrocephalus. The aim of this study was to evaluate the patients who underwent ETV with the diagnosis of hydrocephalus. Material-methods: The records of 82 patients who were treated with the diagnosis of hydrocephalus and underwent ETV between January 2014 and December 2018 in the neurosurgery department of Cukurova University, Balcalı Training and Research Hospital including age and sex distribution, etiologic factors of hydrocephalus and the efficacy of treatment were retrospectively reviewed. Results: 63.5% of patients with obstructive hydrocephalus and 57.89% of patients with non-obstructive hydrocephalus were treated successfully. The rate of success in the pediatric group was 58.92% and 69.23% in the adult group, regardless of the etiology of hydrocephalus. The complication rate was 10.97% including meningitis in 3 patients, cerebrospinal fluid leak from surgical incision in 3 patients, epileptic seizure in 1 patient, subdural effusion in 1 patient and ventricular hemorrhage in 1 patient. Conclusion: ETV is a preferred treatment modality with high success rates and low complication rates compared to shunt applications, regardless of age and etiology.