Hidrosefali tedavisinde endoskopik üçüncü ventrikülostominin etkinliği ve başarısını etkileyen faktörler
Efficacy and factors predicting success of endoscopic third ventriculostomy in hydrocephalus
- Tez No: 982765
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK İLDAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Nöroşirürji, Neurology, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Hidrosefali, Endoskopik üçüncü ventrikülostomi, ETVSS, ventrikülostomi başarısı, BOS fistülü, Hydrocephalus, Endoscopic third ventriculostomy, ETVSS, ventriculostomy success, CSF fistula
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hidrosefali, beyin omurilik sıvısının (BOS) üretim–emilim dengesinin bozulmasıyla ortaya çıkan, ventriküler genişleme ve artmış intrakraniyal basınç ile karakterize bir klinik tablodur. Cerrahi tedavi temel yaklaşım olup, şant sistemlerinin uzun dönem sorunları nedeniyle endoskopik üçüncü ventrikülostomi (EÜV) önemli bir alternatif hâline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, EÜV'nin hidrosefali tedavisindeki etkinliğini değerlendirmek ve EÜV Başarı Skoru (ETVSS) dâhil olmak üzere cerrahi başarıyı etkileyen faktörleri araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Kasım 2016–Aralık 2022 tarihleri arasında üçüncü basamak bir merkezde EÜV uygulanan 144 hastanın kayıtları retrospektif olarak incelenmiş; yalnız hidrosefali tanısı alan ve koroid pleksus koagülasyonu yapılmadan EÜV uygulanan 113 hasta çalışmaya dâhil edilmiştir. Hastalar yaş, cinsiyet, hidrosefali tipi, etyoloji, primer/sekonder EÜV uygulaması, preoperatif ETVSS ve radyolojik bulgular açısından değerlendirilmiştir. Pre- ve postoperatif MRG ölçümleriyle Evans indeksi, FH/ID oranı ve Bikaudat indeksi hesaplanmış; üçüncü ventrikül taban çöküklüğü (ÜVTÇ–bowing) bulgusu kaydedilmiştir. Postoperatif en az 6 ay boyunca ek BOS girişimi gerekmeyen ve klinik düzelme gösteren hastalar“başarılı EÜV”olarak tanımlanmıştır. İstatistiksel analizlerde Ki-Kare, Fisher ve Mann-Whitney U testleri kullanılmıştır. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 26,16 yıl olup %54'ü çocuk, %46'sı erişkindir. Genel EÜV başarı oranı %75,22 (n=85) bulunmuştur. Başarı oranı yaş grupları arasında klinik olarak değişiklik göstermesine rağmen bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0,05). En sık etyolojik neden hem çocuk hem erişkin grupta posterior fossa tümörüdür. Obstrüktif ve non-obstrüktif hidrosefali tipleri arasında başarı açısından fark bulunmamıştır (p=1,000). Obstrüksiyon etyolojisine göre saf mekanik ve inflamatuar gruplar arasında başarı farkı istatistiksel olarak anlamlı değildir (p=0,278). Primer EÜV uygulamalarında başarı oranı %78,43 iken sekonder uygulamalarda bu oran %45,45 olup fark anlamlıdır (p=0,026). Klinik düzelmesi tam olan hastalarda başarı oranı %98,31 ile en yüksek düzeyde saptanmıştır (p<0,001). Preoperatif ETVSS arttıkça başarı oranı yükselme eğilimi göstermiş olsa da istatistiksel olarak anlamlı değildir. ÜVTÇ('Bowing') varlığı başarı oranını artırmamış, radyolojik başarı ile anlamlı ilişki saptanmamıştır (p=0,828). Başarılı vakalarda postoperatif radyolojik ölçümlerde anlamlı küçülme gözlenirken (Evans, FH/ID, Bikaudat; tümü p<0,001), başarısız vakalarda anlamlı değişiklik saptanmamıştır. Komplikasyon oranı %23,89 olup BOS fistülü EÜV başarısızlığıyla anlamlı düzeyde ilişkilidir (p=0,00019). Komplikasyon gelişen hastalarda tekrar cerrahi gereksinimi anlamlı şekilde daha yüksektir (p=0,0012). Sonuç: EÜV hidrosefali tedavisinde yüksek başarı oranına sahip etkili bir yöntemdir. Primer uygulamalarda başarı belirgin şekilde daha yüksektir. Postoperatif radyolojik ventrikül küçülmesi cerrahi etkinliğin güçlü bir göstergesidir. BOS fistülü gelişimi EÜV başarısızlığının önemli bir prediktörüdür. Yaş, etyoloji, hidrosefali tipi, ETVSS ve ÜVTÇ bulgusu başarıyı klinik olarak etkileyebilmekle birlikte istatistiksel düzeyde anlamlılık göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Hydrocephalus is a clinical condition that occurs as a result of the disruption of the physiological balance between cerebrospinal fluid (CSF) production and absorption, leading to increased CSF volume, ventricular enlargement, and elevated intracranial pressure. Surgical intervention constitutes the mainstay of treatment, and although shunt systems are widely used, they often fail to provide a permanent solution. Endoscopic third ventriculostomy (ETV) has become a more preferred alternative due to allowing physiologic CSF circulation, not requiring implantation of foreign material, having a lower infection risk, and being repeatable. This study aims to evaluate the effectiveness of ETV in the treatment of hydrocephalus and to investigate the factors influencing surgical success, including the ETV Success Score (ETVSS). Materials and Methods: Medical records of 144 patients who underwent ETV between November 2016 and December 2022 in a tertiary care center were retrospectively reviewed. A total of 113 patients diagnosed with hydrocephalus and treated solely with ETV (without choroid plexus coagulation) were included. Patients were evaluated in terms of age, sex, hydrocephalus type, etiology, primary or secondary ETV application, preoperative ETVSS, and radiological findings. Pre- and postoperative MRI measurements were used to calculate Evans index, FH/ID ratio, and bicaudate index; third ventricular floor bowing (ÜVTÇ) was also recorded. Patients who showed complete or partial clinical improvement after surgery and required no CSF intervention for at least six months were considered“successful ETV”cases. Statistical analyses included Chi-square, Fisher's exact, and Mann–Whitney U tests. Results: The mean age of the cohort was 26.16 years; 54% were children and 46% were adults. The overall ETV success rate was 75.22% (n=85). Although success rates varied clinically across age groups, these differences were not statistically significant (p > 0.05). Posterior fossa tumors were the most common etiology in both adult and pediatric groups. No significant difference in ETV success was observed between obstructive and non-obstructive hydrocephalus types (p = 1.000). Among obstructive hydrocephalus patients, success rates did not differ significantly between“pure mechanical”and“inflammatory”obstruction groups (p = 0.278). Primary ETV demonstrated a significantly higher success rate (78.43%) compared to secondary ETV (45.45%) (p = 0.026). Complete postoperative clinical improvement was strongly associated with success (98.31%, p < 0.001). Although higher ETVSS categories tended to show increased success, the difference was not statistically significant. The presence of third ventricular floor bowing did not significantly increase success (p = 0.828). Successful cases showed significant postoperative reductions in ventricular indices (Evans, FH/ID, bicaudate; all p < 0.001), whereas unsuccessful cases showed no meaningful change. Postoperative complications occurred in 23.89% of patients; CSF fistula was significantly associated with ETV failure (p = 0.00019). The need for reoperation was significantly higher in patients with complications (p = 0.0012). Conclusions: ETV is an effective treatment method with a high success rate in hydrocephalus management. Success is significantly higher when ETV is performed as a primary intervention. Postoperative radiological ventricular reduction is a strong indicator of surgical efficacy. CSF fistula is an important predictor of ETV failure. Although age, etiology, hydrocephalus type, ETVSS, and third ventricular floor bowing may influence outcomes clinically, these factors did not reach statistical significance in this study.