Üçüncü ventrikül kolloid kistlerinde kist ve ventrikül hacminin hidrosefali gelişimine ve tedavisine etkisi
The effect of cyst and ventricle volume on the development and treatment of hydrocephalus in third ventricle colloid cysts
- Tez No: 858039
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KARABAĞLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Colloid Cysts, Ventriculostomy, Ventricular Drainage, Ventriculoperitoneal Shunt
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Kolloid kistler (KK) üçüncü ventrikülün en sık görülen neoplastik lezyonlarıdır. Tüm intrakraniyal neoplazmların yaklaşık yüzde birini temsil eden iyi huylu beyin kitleleridir. İntraventriküler kitlelerin yüzde on beş ile yirmisini KK' ler oluşturur. Genelde 3. Ventrikülün anteriorundan oluşmaya başladığı gözlenir ve foramen monroyu (FM) tıkayarak biventriküler hidrosefaliye neden olabilir. Tanı koyma aşamasında kontrastsız beyin bilgisayarlı tomografisi (BT) tercih edilen ilk görüntüleme yöntemidir. BT' de KK' nin yaklaşık 2/3' ü görüntülemede hiperdens görünür. Lezyonlar genellikle yuvarlak veya ovaldir ve de iyi sınırlandırılmıştır. Çoğu kist 5-25 mm arasında değişir. Manyetik Rezonans Görüntülemede (MRG) ise T1 ağırlıklı görüntülerde kolesterol komponenti yüksek olanlar daha hiperintens gözlenir. İçerdiği kolesterol miktarına göre yaklaşık olarak üçte ikisi hiperintens, üçte biri ise izointens gözlenebilir. Kolesterol komponenti yüksek olanların aspirasyonla rezeksiyona daha az yanıt verdiği gözlenmiştir. T2 ağırlıklı görüntülerin ekseriyetle su komponentini yansıtmasından dolayı çoğunluğu parankim ile izointens saptanır. Saptanan KK' nin hidrosefali oluşturup oluşturmaması boyutuna göre farklılık göstermektedir. Küçük boyutlu olan ve hidrosefali oluşturmayan lezyonlar seri izlemlerle takip edilirken semptomatik ve büyük olanlar cerrahi işlem gerektirebilmektedir. Cerrahi işlemlerde kitle rezeksiyonuna yönelik yapılacak müdahaleler endoskopik ve mikroskobik yöntem ve yaklaşımları içerir. Hidrosefaliye yönelik yapılacak tedaviler ise eksternal ventriküler drenaj (EVD) yerleştirilmesi, endoskopik third ventrikülostomi (ETV) açılması ve ventriküloperitoneal şant (VPŞ) uygulamasını içerir. Daha önce 2016 yılında Beaumont ve arkadaşları (ark) KK' si olan bir hastada obstrüktif hidrosefali geliştirme riskini sınıflandırmak ve doktorlara uygun tedavi yollarını seçmelerinde rehberlik etmesi için kullanılan bir yöntem olan kolloid kist risk puanını (CCRS) yayınladı. Bu çalışmaya göre CCRS ≥ 4 olan hastaların lezyon progresyonu ve obstrüktif hidrosefali açısından yüksek risk altında olduğu kabul edilir. Puanlamada 65 yaş altı için bir puan, baş ağrısı varlığı için bir puan, yedi mm' den büyük kist aksiyel çapı için bir puan, MRG' de FLAIR sekans hiperintensitesi için bir puan ve yerleşim yeri için bir puan verilir. Edindiği puana göre hasta için bir risk tablosu ortaya konur. Bizim yaptığımız çalışmanın amacı ise preop hastalarda hidrosefali oluşturabilecek ek parametrelerin ortaya konması; postop hidrosefali gelişimi ve daha önce gelişmiş hidrosefalinin tedavisinde kullanılabilecek yöntemlerin irdelenmesi; kist rezeksiyon miktarına üçüncü ventrikül (ÜV) hacmi, kist hacmi ve kist lokasyonu gibi birtakım değişkenlerin etkilerinin değerlendirilmesidir.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to contribute to the literature and algorithms by better understanding the changes made by the colloid cyst volume, area, third ventricle volume and anatomy, and increasing the prediction before surgery. Materials and Methods: Patients with colloid cysts located in the third ventricle, aged between 10-90 years, who were operated endoscopically between January 2010 and August 2022 in Selcuk University Faculty of Medicine, Department of Neurosurgery were included in the study. Preoperative and postoperative MRI datas were obtained from preoperative and postoperative MRI using the Syngo.via imaging program. The relationship between these parameters was evaluated statistically. Results: In our study; • No significant difference was found in age distribution. In the literature, age was found to be significant in some studies. • T2 isointense lesions were statistically significant in terms of acute pathology development. • The relationship between patients with GCS 15 and the hypointensity observed on T2 weighted MRI was significant. • Similar to the study of Beaumont et al., more hydrocephalus is observed in the region with localization I. • The increase in TC length in patients who underwent ETV procedure was found to be significant in control imaging, as in the study of D. Kombogiorgas et al. • Residual volume was found to have a statistically lower mean in the ETV group. • The suitability of ETV was found to be statistically significant in patients without cystic hemorrhage. • No statistically significant data could be obtained between GCS and hydrocephalus (without differentiating acute or chronic). • Residual volume has a statistically higher mean in patients placed EVD preoperatively. • Gender distribution differs statistically in patients treated with VP shunting. Those with residual volume had a higher mean in patients who underwent vp shunt procedure postoperatively. It was determined that less VPS was placed in patients who did not have an EVD and had a perop EVD. In comparative results; • An increase in the distance between cyst and TC was observed in patients with hydrocephalus and patients with residual. • TC length is higher in patients with preop hydrocephalus, total resection rate, in patients who do not have VP shunt postoperatively and in patients who placed EVD preoperatively. • It was observed that less mass excision was obtained in patients with low GCS, who placed EVD preoperatively or peroperatively. Conclusion: In addition to the existing classifications, a number of variables were also identified in our study. Together with these, we defend the idea that a new classification can be created.