Farklı interproksimal mine aşındırma yöntemlerinin pulpal mikrosirkülasyon simülasyonu altındaki pulpa ısısı ve mine yüzeyi üzerine olan etkilerinin incelenmesi
Effects of different stripping procedures on temperature rise in the pulp chamber under simulated pulpal microcirculation and on the enamel surfaces
  1. Tez No: 544459
  2. Yazar: BETÜL KAZAN GÜRLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL ÇOKAKOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrosirkülasyon, mine yüzeyi, pulpa ısısı, stripping, Enamel surface, microcirculation, pulp temperature, stripping
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çalışmamızın amacı farklı interproksimal mine aşındırma yöntemlerinin pulpal mikrosirkülasyon simülasyonu altındaki pulpa ısısı ve mine yüzeyine olan etkilerinin değerlendirilmesidir. Çalışmamız kapsamında her grupta 15 adet olmak üzere toplam 60 adet alt premolar dişe elmas kaplı metal el zımparası, döner aletler ile çalışan perfore stripping disk, segmental disk ve mini aşındırma bantları ile aşındırma uygulanmıştır. Pulpa odasında belirli bir akış hızında (0,026 ml/dk) mikrosirkülasyonu simüle eden deneysel sistem oluşturulup, aşındırma esnasında pulpa odasında meydana gelen ısı artışları termokapl aracılığıyla ölçülmüştür. Daha sonra aşındırma yapılan her bir gruptan rastgele 5 adet premolar diş seçilip, mine yüzeylerinin taramalı elektron mikroskobu görüntüleri elde edilmiş, yüzey düzensizlikleri değerlendirilmiştir. Yapılan ölçümler sonucunda tüm gruplarda istatistiksel olarak anlamlı ısı artışları görülmüştür (p˂0,05). Perfore stripping disk grubunda meydana gelen ısı artışı diğer gruplardan anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p˂0,05). Fakat hiçbir grubun ortalama ısı artışı pulpa sağlığı için kritik değer olan 5,5°C'nin üzerinde bulunmamıştır. Taramalı elektron mikroskobu ile incelenen mine yüzeyi değerlendirilmesinde, en pürüzlü alanın perfore stripping disk grubunda, takiben mini aşındırma grubu ve segmental disk grubunda, en az pürüzlü alanın da el zımparası grubunda olduğu gözlenmiştir. Pulpal mikrosirkülasyonun soğutucu etkisi nedeniye ölçülen ortalama ısı artışları kritik düzeyin altında olduğu için tüm interproksimal aşındırma yöntemlerinin güvenle kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Aşındırma sonrasında mine yüzeyinde farklı düzeylerde pürüzlülük meydana gelmiştir. Bu nedenle aşındırma sonrası polisaj uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to evaluate the effects of different interproximal enamel etching methods on pulp temperature and enamel surface under pulpal microcirculation simulation. Within the scope of our study, sixty lower premolar teeth were seperated into four groups of 15 teeth each. The stripping procedures were performed with a diamond coated metal hand stripper, perforated stripping disc, segmental disc and mini abrasive stripping band. An experimental system simulating the microcirculation at a certain flow rate (0.026 ml/min) was created in the pulp chamber and the temperature increases in the pulp chamber during abrasion were measured by means of thermocouple. Then, 5 premolar teeth were selected randomly from each group and scanning electron microscopy images of the enamel surfaces were obtained and surface irregularities were evaluated. As a result of the measurements, statistically significant temperature increases were observed in all groups (p˂0.05). The increase of heat in perforated stripping disc group was significantly higher than other groups (p˂0.05). However, the average heat increase was found less than critical threshold (5.5°C) in all groups. In the evaluation of the enamel surface examined by scanning electron microscopy, the roughest area was observed in the perforated stripping disk group, followed by the mini abrasive band group and segmental disc group, and the least rough area was in the hand stripper group. It was concluded that, with the coolant effect of pulpal microcirculation as the measured average temperature rises are below the critical level, the interproximal reduction procedures can be used safely. Different levels of roughness have occurred on the enamel surface after stripping. Therefore, polishing is recommended after stripping.