Hibrit savaş: 2014 yılı Rusya'nın Ukrayna müdahalesi
Hybrid warfare: Russian intervention in Ukraine 2014
- Tez No: 544539
- Danışmanlar: PROF. DR. SERTAÇ HAMİ BAŞEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Uluslararası İlişkiler, Defense and Defense Technologies, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Hibrit savaş, Asimetrik, Vekalet, Rusya, Ukrayna, Hybrid warfare, Asymmetric, Proxy, Russia, Ukraine
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kara Harp Okulu Komutanlığı
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışmanın amacı güvenlik çalışmalarında son yıllarda sıkça tartışılan bir kavram olan hibrit savaşı analiz etmektir. Üzerinde konsensüs sağlanmış bir tanım olmamakla birlikte hibrit savaş, dış politika amaçlarının askeri, yarı askeri ve sivil araçlar aracılığıyla çok katmanlı bir biçimde elde edilmesi mücadelesi olarak tanımlanabilir. Askeri olmayan unsurların hibrit muharebe ortamında daha fazla ön plana çıktığı savaş asimetrik bir karakter sergilemektedir. Savaşın geldiği son noktada, kullanılan askeri olmayan unsurların çoğalması aynı zamanda savaşın analizine yönelik salt askeri bakış açısınıda yetersiz kılmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde hibrit savaşın teorik ve tarihi arka planı ele alınmış ve ikinci bölümde Rusya'nın 2014 yılında Ukrayna'da gerçekleştirdiği müdahalenin kuvvet kullanma argümanları ortaya konmuştur. Üçüncü bölümde, Rus müdahalesi hibrit savaş çerçevesinde örnek olay olarak incelenmiştir. Böylece ilk bölümde verilen teorik bilgi ile somut pratik uygulama arasında bağ kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyse hybrid warfare which is a frequently discussed concept in security studies during recent years. However there is no consensus definition, hybrid warfare can be defined as struggle for the achieving of foreign policy objectives in a multilayered form through military, paramilitary and civilian means. The war in which the non-military elements are more prominent in the hybrid combat environment exhibits an asymmetric character. At the last point of the war, the increase of the non-military elements makes pure military point of view for the analysis of war insufficient. In the first part of the study, the theoretical and historical background of hybrid war is discussed and in the second chapter, the legal arguments that was put forward by Russia in Ukraine in 2014 is presented. In the third chapter, Russian intervention is examined as a case study in the framework of hybrid war. Thus, the link between the theoretical knowledge given in the first chapter and the concrete practical application has been established.