Tavşanlarda carpal bölge anatomisinin görüntüleme yöntemleriyle incelenmesi
Investigation of the anatomy of the carpal region in rabbits by imaging methods
  1. Tez No: 784686
  2. Yazar: FİRUZE TÜRKER YAVAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR DABANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anatomi, Bilgisayarlı Tomografi, Histoloji, Karpal Tünel, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Tavşan, Anatomy, Carpal Tunnel, Computed Tomography, Histology, Magnetic Resonance Imaging, Rabbit
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Anatomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Bu tezde tavşanlarda el bilek bölgesinin morfolojik ve morfometrik yapısının farklı görüntüleme yöntemleri kullanılarak incelenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu tezde karpal bölgeyi incelemek amacıyla 16 adet tavşan kadavrası kullanılmıştır. Karpal bölge, iskeletinde yer alan kemiklerin proximal'den distal'e doğru sıralanışına göre altı farklı bölgeye ayrılarak incelenmiştir. Bu amaçla anatomik diseksiyon, histolojik kesit, BT ve MR (3 Tesla) görüntüleme yöntemi kullanılmıştır. Bu bölgelerden alınan kesitler ve görüntülerden elde edilen veriler karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada karpal bölgede bulunan anatomik oluşumlar morfolojik ve morfometrik olarak incelenip yöntemler arası karşılaştırmalar yapılmıştır. Karpal bölgenin tavşanlarda çok küçük olması görüntüleme yöntemlerinin bu yönde kısıtlılıklarına neden olmuştur. Özellikle MR görüntüleme yöntemlerinde istenilen yumuşak doku verilerine ulaşmada zorluklar yaşanmıştır. Dolayısıyla histolojik kesit yöntemleri bölgeyi incelemede oldukça faydalı olmuştur. Karpal bölgede klinik önemi açısından karpal tünel daha detaylı incelenmiş ve tünel içinden geçen yapılar ile tüneli palmar yönde çevreleyen retinaculum flexorum'un incelenmiştir. Tavşanlarda karpal tünelin insanlara benzediği dikkati çekmiştir. Karpal tünelin kemiksel çatının alanı distal'e doğru daralırken kanalın derinliğinin arttığı, bu derinliği os carpi accessorium'un belirlediği tespit edilmiştir. Ayrıca yapılan ölçümlerle karpal tünelin n. medianus'un tuzak nöropati bölgesi olabilceği gösterilmiştir. Tavşanlarda karpal tünelin biraz distal'inde kıkırdak bir yapının görüldüğü ve bu yapının köpeklerdeki torus carpi'i gibi karpal tünelden çıkan yapıları koruduğu düşünülmektedir. Sonuç: Yapılan bu tezde tavşanların karpal bölgesi özellikle burada bulunan karpal tünelin morfolojik ve morfometrik yapısı detaylı olarak sunulmuştur. Elde edilen verilerin ilerideki karpal bölgeye ait klinik ve deneysel çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this thesis, it is aimed to examine the morphological and morphometric structure of the wrist region of rabbits using different imaging methods. Material and Methods: In this thesis, 16 rabbit cadavers were used to examine the carpal region. The carpal region was examined by dividing into six different regions according to the order of the bones in the skeleton from proximal to distal. For this purpose, anatomical dissection, histological section, CT and MR (3 Tesla) imaging methods were used. The data obtained from the sections and images taken from these regions were comparatively examined and evaluated statistically. Results: In this study, anatomical formations in the carpal region were examined morphologically and morphometrically, and comparisons were made between methods. The very small size of the carpal region in rabbits has caused limitations in imaging methods in this direction. Especially in MR imaging methods, there were difficulties in reaching the desired soft tissue data. Therefore, histological section methods have been very useful in examining the region. In terms of its clinical importance in the carpal region, the carpal tunnel was examined in more detail and the structures passing through the tunnel and the retinaculum flexorum surrounding the tunnel in the palmar direction were examined. It has been noted that the carpal tunnel in rabbits resembles humans. It has been determined that while the area of the bony roof of the carpal tunnel narrows towards the distal, the depth of the canal increases, and this depth is determined by the os carpi accessorium. In addition, with the measurements made, the n. medianus has been shown to be a entrapment neuropathy site. It is thought that a cartilage structure is seen slightly distal to the carpal tunnel in rabbits and that this structure protects structures coming out of the carpal tunnel, such as the torus carpeus in dogs. Conclusion: In this thesis, the morphological and morphometric structure of the carpal region of rabbits, especially the carpal tunnel located here, is presented in detail. It is thought that the data obtained will shed light on clinical and experimental studies of the carpal region in the future.