Obsesif kompulsif bozukluğu olan hastalarda oksitosin ve vazopressin düzeylerinin çocukluk çağı travmaları ve dürtüsellikle ilişkisi
Oxytocin and vasopressin levels' association with impulsivity and childhood trauma in patients with obsessive compulsive disorder
  1. Tez No: 544592
  2. Yazar: MERT YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAYFUN TURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı travmaları, dürtüsellik, obsesif kompulsif bozukluk, oksitosin, vazopressin, Childhood trauma, impulsivity, obsessive compulsive disorder, oxytocin, vasopressin
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) etiyolojisinde oksitosin (OT) ve vazopressin (AVP) ile çocukluk çağı travmaları ve dürtüsellik arasında ilişki olup olmadığının incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: OKB tanısı alan 29 hasta ve 30 sağlıklı kontrol çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen tüm gönüllülerden alınan kan örneklerinde, ELISA yöntemi ile serum OT ve AVP düzeyleri bakılmıştır. Dürtüselliği değerlendirmek için Barrat Dürtüsellik Ölçeği (BIS), çocukluk dönemi travmalarını değerlendirmek için Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ), depresyonu değerlendirmek için Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HAM-D), anksiyeteyi değerlendirmek için Hamilton Anksiyete Derecelendirme Ölçeği (HAM-A), obsesyon ve kompulsiyonları değerlendirmek Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Derecelendirme Ölçeği (Y-BOCS) uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızın önemli bulguları; OKB hastalarında sağlıklı bireylere göre serum AVP düzeylerinin daha düşük, çocukluk çağı travmaları ve dürtüsellik skorlarının daha yüksek olması, hastalarda serum OT düzeyi ve kontrollerde serum AVP düzeyi ile çocukluk çağı travma skorları arasında negatif korelasyon bulunmasıdır. Sonuç: OKB'de çocukluk çağı travmaları ile OT arasında bir ilişki olduğu görülmüştür. Buna ek olarak, AVP'nin OKB için bir durum belirleyicisi olabileceği öne sürülebilir. Bu bulguların doğrulanması için daha çok deneğin katıldığı ve uygun yöntemle yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate whether there is a relationship between oxytocin (OT), vasopressin (AVP) and childhood trauma, impulsivity in the etiology of Obsessive Compulsive Disorder (OCD). Materials and methods: 29 patients who were diagnosed as OCD and 30 healthy controls were included in this study. Serum OT and AVP levels were analysed via ELISA method in voluntary individuals. Barrat Impulsiveness Scale (BIS), Childhood Trauma Questionnaire (CTQ), Hamilton Depression Scale (HAM-D), Hamilton Anxiety Scale (HAM-A) and Yale Brown Obsessive Compulsive Scale (Y-BOCS) were used to evaluate obsessions, compulsions, depression, anxiety, childhood trauma and impulsivity, respectively. Findings: Significant findings of our study were that serum AVP levels were lower, childhood trauma and impulsiveness scores were higher in OCD patients comparing to healthy individuals; serum OT levels were negatively correlated with childhood trauma scores in patients and serum AVP levels were negatively correlated with childhood trauma scores in healthy individuals. Conclusion: It seems that there was a relationship between childhood trauma and OT in OCD. In addition, AVP might be suggested as a state marker for OCD. Further studies with larger samples and adequate methods are required to verify these findings.