Spinal kord lezyonlu hastalarda nörojen mesane teşhisi için yapılan ürodinamik çalışma ile üriner sistem enfeksiyonu ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between urodynamic study for diagnosis of neurogenic bladder and urinary tract i̇nfection in patients with spinal cord lesion
- Tez No: 544600
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR BARDAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: İdrar Yolu Enfeksiyonu, nörojen mesane, ürodinami, Neurogenic bladder, urodynamic study, urinary tract infection
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı spinal kord lezyonlu (SKL) hastalarda sık rastlanan idrar yolu enfeksiyonunun, tedavi edilmiş veya enfekte olmayan hastalarda, nörojen mesane teşhisi için invaziv bir işlem olan ürodinami sonrası sıklığını ve ürodinami sonrası idrar yolu enfeksiyonundan korunmak için profilaktik tedavi gerekliliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Prospektif randomize kontrollü yapılan bu çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 143 hasta alındı. Hastalar ürodinami işlemi öncesi profilaksi alan ve almayan grup olarak ikiye ayrıldı. Randomizasyon için bilgisayar ortamında rastgele sayılar tablosu oluşturuldu. Profilaksi alan gruba işlemden 3 gün önce 500 mg dozunda günde iki kez toplam 6 doz siprofloksasin verildi. İşlemden 72 saat önce ve 5-7 gün sonra hastaların orta akım idrarı alınarak çalışılan tam idrar tahlili ve idrar kültürleri değerlendirildi. Bulgular: Ürodinamik işlem sonrası hastaların %20,9'unda enfeksiyon gelişmiştir. Bu oran profilaksi alan ve almayan grupta sırasıyla %18,1 ve %23,3 saptanmıştır. Profilaktik grupta daha az enfeksiyon gelişmesine rağmen istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). Ayrıca profilaksi almayan grupta asemptomatik bakteriüri oranı (%16,8) profilaksi alan gruba (%6) göre daha yüksek saptanmıştır. Çalışmamızda mesane boşaltım yöntemi ve anatomik seviyenin enfeksiyon gelişimiyle ilişkisi anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Ürodinamik incelemeler idrar yolu enfeksiyonuna neden olmaktadır. Gruplar arasında istatisiksel olarak anlamlı fark olmasa da profilaksi almayan grupta işlem sonrası asemptomatik bakteriürinin de yüksek saptanması, hastaları hiçbirinde antibiyotik alerjisi veya diğer yan etkilerin gözlenmemesi, maliyeti düşük bir tedavi olması gibi durumlar da göz önünde bulundurularak profilaktik antibiyotik kullanımını yine de düşünüdürebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the prevalence of urinary tract infection after urodynamic study which is an invasive procedure for the diagnosis of neurogenic bladder in patients with spinal cord lesion (SCL) who are either sterile or treated for their urinary tract infection; and to investigate the need for prophylactic treatment to prevent urinary tract infection after urodynamics. Materials and Methods: In this prospective randomized controlled study, 143 patients were included. Patients were divided into two groups; first group received prophylaxis before the urodynamic procedure while the second group did not receive any prophylaxis. A random number table was created in a computerized manner for randomization. A total of 6 doses of ciprofloxacin, 500 mg twice daily, were administered to the prophylactic group starting from 3 days before the procedure. Urine samples and urine cultures were evaluated 72 hours before and 5-7 days after the procedure. Results: After the urodynamic procedure, 20.9% of the patients developed infection. The rate in prophylaxis receiving group and prophylaxis free group is 18.1% and 23.3% respectively. Although there is less infection development in the prophylactic group, it is not statistically significant (p> 0.05). Also asymptomatic bacteriuria rate in the prophylaxis free group (16.8%) was found higher when compared with prophylaxis receiving group (6%). In our study, both bladder emptying method and anatomic level were found to be significant factors affecting development of urinary infection. Conclusion: Urodynamic studies cause urinary tract infection. Although there is no statistically significant difference between the groups, prophylactic antibiotic use should be considered because asymptomatic bacteriuria development rate ise higher in prophylaxis free group, there was no antibiotic allergy or other side effects in the patients and the cost of antibiotic treatment is very low.