Sivas'ta suriyeli mülteci ve sığınmacıların sağlık hizmetlerine ulaşımı ve yaşadıkları sorunlar
Access to health services by syrians living in Sivas and their problems
  1. Tez No: 544601
  2. Yazar: MUHAMMED SEYİDÖMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Sığınmacılar, Mülteciler, Göçmenler, Sağlık Hizmetleri, Sivas'taki Suriyeliler, Asylum, Seekers, Refugees, Immigrants, Health Services, Syrians in Sivas
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma Sivas il merkezine göç eden 150 Suriyeli mülteci ve sığınmacı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Suriyeli mülteci ve sığınmacıların sağlık hizmetlerine ulaşımını ve yaşadıkları sorunları değerlendirmek amaçlanmıştır. Araştırma kapsamına 18 yaş ve üzeri 150 birey alınmıştır. Araştırmaya katılan yetişkinlere anket formu uygulanmıştır. Katılımcıların evlerinde yüz yüze görüşmeler yapılmış. Ayrıca değişkenlerin frekansı (n) ,değişkenlerin yüzdesi (%), Kaiser-Meyer-Olkin (KMO), Bartlett Testi (BT) ,faktör yükü, tanımlanan fark yüzdesi, güvenilirlik (C Alpha) değeri ,açıklanan varyans oranı ve total (C Alpha) hesaplanmıştır. Anket soruları Suriyeli göçmenlerin genel bilgileri ve sağlık hizmetlerine erişimleri ile ilgili olarak oluşturulmuştur. Ankette katılımcıların demografik bilgileri, katılımcıların Türkiye'ye gelme ve yerleştirilme ile ilgili bulguları, sağlık durumları ve sağlık hizmetine erişim konusunda ile ilgili veriler toplanmıştır. Araştırma grubunun % 40'ı 21-25 yaşlar arasındadır. Araştırmaya katılanların %51,3'ü erkekler oluşturmaktadır. Katılımcıların büyük bir kısmı %41,3'ü üniversite okuyanlar, %33,3'ü ilkokul eğitim almıştır, %36'sı Türkçe bilmemektedir. Katılımcıların çoğu % 45'i dört yıldan fazla süredir Sivas'ta yaşamaktadırlar. %68,7'sinin herhangi bir hastalığı bulunmamaktadır. En çok başvurulan sağlık kurumu Numune Hastanesidir (% 84,7). Katılımcıların ülkelerini terk etme nedenlerinin %84,7'si savaş kaynaklı görülmüştür. Çalışmamızda elde edilen 3. faktör için katılımcıların %52,7'si dil erişiminde sorun yaşadığı bulunmuştur. Dolayısıyla sağlık hizmetlerine erişimde dil faktörünün en çok problem oluşturacağı düşünülebilir. Ancak Çalışmamızda 5. faktör için, katılımcıların %18'i parasal imkansızlıklar ile ilgili sorun yaşadığını belirtmiştir. Bu durumda, sağlık hizmetine erişimindeki engellerden maddi imkansızlıkların oranının oldukça düşük çıkması, devletin göçmenlerin sağlık hizmetine ve ilaca olan erişimi ne denli kolaylaştırdığını göstermektedir. Çalışma sonucunda bir takım çözüm önerileri de geliştirilmiştir. Bunlar; Suriyeli göçmenler için yeni sağlık merkezleri ve birimlerinin meydana getirilmesi ve sağlık hizmeti veren kişilerin kurumsal eğitimler yoluyla bilinçlendirilmeleridir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out on 150 Syrian refugees and asylum seekers who migrated to Sivas. The aim of the study was to evaluate the problems and health problems of Syrian refugees and asylum seekers. 150 individuals aged 18 and over were included in the study. A survey was applied for adults in this study. Face-to-face interviews were held in the participants' homes. In addition, the frequency of variables (n), percentage of variables (%), Kaiser-Meyer-Olkin (KMO), Bartlett Test (CT), factor load, percentage difference, reliability (C Alpha) value, variance ratio and total (C Alpha) calculated. The survey questions were formed with the general information of Syrian migrants and their access to health services. The demographic data of the participants in the survey findings related to the arrival and placement of participants in Turkey, with regard to access to data on health status and health services is collected. 40% of the research group is between 21-25 years of age. 51.3% of the participants were male. A great majority of the participants were 41.3% in university, 33.3% in primary school, and 36% can't speak Turkish. 45% of the participants live in Sivas for more than four years. 84.7% of participants in the survey leaving their country becuase of war. For the third factor obtained in our study, 52.7% of the participants had problems with language access. Therefore, it can be thought that the language factor will be the most problematic in access to health services. However, for the 5th factor in our study, 18% of the participants stated that they had problems with monetary impossibilities. In this case, the fact that the rate of financial difficulties from access to health care is very low shows how the state facilitates the access of migrants to health care and medicine. As a result of the study, some solution suggestions have been developed. These; The creation of new health centers and units for Syrian migrants and the awareness of health care providers through institutional trainings should be informed.