Aile sağlığı merkezlerindeki sağlık çalışanlarının kadına yönelik eş şiddeti konusunda tutum ve uygulamaları: Mardin İli örneği
The attitudes and practices of the health workers in family health centers on the intimate partner violence against women: The case of Mardin province
  1. Tez No: 544605
  2. Yazar: BURCU KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN ÖZGÜR ÇATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, Kadına Yönelik Eş Şiddeti, Aile Sağlığı Merkezi, Sağlık Çalışanları, Sağlık Yönetimi, Violence, Intimate Partner Violence Against Women, Family Health Center, Health Workers, Health Management
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu çalışmada Mardin ilinde, Aile Sağlığı Merkezlerinde görev alan sağlık çalışanlarının kadına yönelik eş şiddeti konusunda tutumlarının ve uygulamalarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma türü, kesitsel tipte tanımlayıcıdır. Çalışmanın evrenini, Mardin'deki Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan hekimler, hemşireler, ebeler ve sağlık memurları oluşturmaktadır. Mardin'de faaliyet gösteren 69 Aile Sağlığı Merkezinde, 24.01.2018 – 01.04.2018 tarihleri arasında, 307 sağlık çalışanı ile gerçekleştirilen çalışmada veri toplama aracı olarak sosyo-demografik anket formu ve Sağlık Çalışanlarının Kadına Yönelik Eş Şiddeti Konusunda Tutum ve Uygulamaları ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde SPSS 20 istatistik paket programı kullanılmıştır. Bulgular ve Sonuç: Bu çalışmada sağlık çalışanlarının kadına yönelik eş şiddeti konusundaki tutum ve uygulamalarının yeterlilik düzeyinin araştırma genelinde düşük düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Sağlık çalışanlarının kadına yönelik eş şiddeti konusundaki tutum ve uygulamaları ile meslek, cinsiyet, öğrenim durumu, çalışma bölgesi, şiddet vakasını polise ve sosyal hizmet birimine bildirme durumları arasında istatistiksel açıdan anlamlı faklılık tespit edilmiştir (p0,05). Sağlık çalışanlarının kadına yönelik şiddet olayını sorgularken kendi güvenliklerinden endişe ettiği ve olası yasal sonuçlarından dolayı kaygı duydukları düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the attitudes and practices of health workers working in Family Health Centers in Mardin regarding the intimate partner violence against women. Materials and Method: The type of study is a cross-section and descriptive. This study was carried out with doctors, nurses, midwives and health officials working at Family Health Centers in Mardin. The study was done between 24.01.2018 and 01.04.2018, with 307 health workers at 69 Family Health Centers in Mardin. In this study, socio-demographic questionnaire and Health Care Provider Survey of Intimate Partner Violence (IPV) Attitudes and Practice were used as a data collection tools. The data were analyzed in the SPSS 20 statistics programme. Results and Conclusion: As a results of the study, there was found that the adequacy level of the attitudes and practices of health workers regarding the intimate partner violence against women was low throughout the study. A statistically significant difference was found between the attitudes and practices of health workers regarding the intimate partner violence against women and occupational, gender, education status, workplace, reporting of violence to the police and the social services (p 0.05). It has been determined that health workers are concerned about their own safety and think about possible legal consequences when questioning the violence against women.