Hemşirelerin kadına yönelik eş şiddetine ilişkin tutum ve uygulamaları
Attitudes and practices of nurses about violence against women
- Tez No: 603017
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAN TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Eş şiddeti, hemşire, kadın, şiddet, Nurse, spousal violence, violence, women
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu araştırma hemşirelerin kadına yönelik eş şiddeti konusunda tutum ve uygulamalarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı nitelikteki bu araştırma, 15 Ocak 2014-Ekim 2019 tarihleri arasında Tunceli il merkezindeki bir devlet hastanesi, toplum sağlığı ve aile sağlığı merkezlerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada örneklem seçimine gidilmeden, ilgili kurumlarda çalışan toplam 302 hemşireden araştırmaya katılmayı kabul eden 267 hemşire çalışma kapsamına alınmıştır. Verilerin toplanmasında Sosyo/Demografik Soru Formu ve Sağlık Çalışanlarının Kadına Yönelik Eş Şiddeti Konusunda Tutum ve Uygulamaları Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 20 programında değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde bağımsız gruplarda t testi, ANOVA, Mann Whitney U, Kruskal Wallis testleri, Dunnet T3 Post Hoc testi ve LSD Post Hoc testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin %35.2'si 19-29 yaşında, %77.2'si kadın, %45.7'si lisans mezunu, %66.7'si evli ve %60.3'ü ikinci basamakta çalışmaktadır. Hemşirelerin %70.8'i meslek yaşamı sırasında kadına yönelik şiddet konusunda herhangi bir eğitime katılmamış ve %65.2'si şiddete maruz kalmamıştır. Hemşirelerin, Sağlık Çalışanlarının Kadına Yönelik Eş Şiddeti Konusunda Tutum ve Uygulamaları Ölçeği toplam puan ortalaması 2.44±0.23 olarak saptanmıştır. Hemşirelerin ölçek toplam puanı ile yaş, evlilik süresi, görev süresi, şiddete maruz kalma durumu, güçlük yaşama ve bildirim yapma gibi değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Hemşirelerin, kadına yönelik eş şiddeti konusundaki tutum ve uygulamaları olumlu düzeydedir. Ancak, hemşirelerin çoğunluğunun kadına yönelik eş şiddeti konusunda eğitim almadığı belirlenmiştir. Hemşirelere kadına yönelik eş şiddeti konusunda hizmet içi eğitimlerin artırılması ve bu konudaki olumlu tutum ve uygulamaların geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to analyze attitudes and practices of nurses about spousal violence against women. Material and Method: This descriptive study was conducted in one state hospital and community health and family health centers in the city center of Tunceli between January 15, 2014 and October 2019. Sample was not chosen in the study and 267 nurses who agreed to participate in the study out of a total of 302 nurses working in the related institutions were included in the study. Socio/demographic question form and the Scale of Attitudes and Practices of Health Professionals about Spousal Violence Against Women were used to collect data. The data were assessed in SPSS 20 program. The data were analyzed with independent samples t test, ANOVA, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test, Dunnet T3 Post Hoc test and LSD Post Hoc test. Results: Of the nurses included in the study, 35.2% were between 19 and 29 years of age, 77.2% were female, 45.7% were undergraduates, 66.7% were married and 60.3% were working in secondary care. 70.8% of the nurses did not participate in any training about violence against women during their professional life and 65.2% had not been exposed to violence. Total average score of nurses from the Scale of Attitudes and Practices of Health Professionals about Spousal Violence Against Women was found as 2.44±0.23. Statistically significant difference was found between nurses' total scale scores and the variables of age, length of marriage, term of office, states of being exposed to violence, experiencing difficulty and making a notice. Conclusion: Nurses have positive attitudes and practices about spousal violence against women. However, it was found that most of the nurses were not trained about spousal violence. It is suggested that in-service trainings for nurses about spousal violence against women should be increased and positive attitudes and practices should be developed.