Oğuz Atay'ın romanlarında kişiler kadrosu
The characters in Oğuz Atay's novels
- Tez No: 544623
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA AKYÜZ SİZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Oğuz Atay, Roman, Kişiler Kadrosu, Oğuz Atay, novel, characters
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Tanzimat'la birlikte edebiyatımıza girmiş olan roman türü, en fazla gelişme gösteren edebî tür olmuştur. Kurguya dayalı bir tür olan romanın çeşitli öğeleri vardır. Olay, şahıslar, zaman, mekân, dil ve anlatım unsurları roman için büyük öneme sahiptir. Şahıs kadrosu, bu unsurlar içinde ayrı bir öneme sahiptir. Bu nedenle çalışmamızda, Türk romanına yeni bir soluk kazandıran Oğuz Atay'ın romanlarının kişiler kadrosu bakımından incelemesi yapılmıştır. Konunun daha iyi anlaşılması için öncelikle Türk romanının tarih içindeki serüveni ve yazarımız Oğuz Atay'ın hayatı hakkında bilgi verilmiştir. Oğuz Atay'ın edebiyatımıza getirdiği ilkler ve yenilikler üzerinde durulmuştur. Yazarın eserlerinden yola çıkarak sanat anlayışı üzerine çıkarımlar yapıldıktan sonra çalışmamıza konu olan romanları ve diğer eserleri hakkında bilgiler verilmiştir. Bu çalışmamızda temel kaynağımız, Nurullah Çetin'in Roman Çözümleme Yöntemi adlı eseri olurken farklı yazarların eserlerinden de yararlanılmıştır. Modern ve postmodern dönem romanlarının biçimsel yeniliklerini romanlarında başarılı bir şekilde uygulayan avangart yazarımız Oğuz Atay'ın romanlarındaki bu yenilikler üzerinde durulmuştur. Sonuç olarak, edebiyat tarihimizde özel bir yeri olan Oğuz Atay'ın alışılmadık roman kişileri üzerinde yaptığımız incelemeler yardımıyla romanlarındaki şahıs kadrosu tasnif edilerek açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Novel, taking part in our literature with the Tanzimat reform era, made great progress as compared with other the literary genres. There are various items of novel having fiction-based characteristics. Events, people, time, space, language and expression factors have great importance in terms of novel. People has a particular importance as compared with those factors. Therefore, characters taking part in the novels of Oğuz Atay, who breathed new life into Turkish novel, were handled. In order to understand the subject better, firstly, information was given about both historical development of Turkish novel and Oğuz Atay's life. Then, innovations which were brought to literature by Oğuz Atay were handled. After having deduced novelist's understanding of art from his works, information was given about his novels and other works discussed within the context of this research. Nurullah Çetin's book called as Roman Çözümleme Yöntemi is the primary resource of this research, however different novelists' works were utilized. Innovations in the novels of Avant-garde novelist Oğuz Atay, putting morphological innovations of novels of modern and postmodern era into practice successfully were handled. Consequently, people were tried to be explained by sorting out with the help of analyzing unfamiliar novel characters of Oğuz Atay, having special place in our history of literature.