The rise of far-right and illiberal democracy in the Europeanunion: Comparative cases of Hungary, Poland, and Slovakia
Avrupa Birliği'nde yükselen aşırı sağ ve liberal demokrasi: Macaristan, Polonya ve Slovakya örneği
- Tez No: 544647
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİH GÖRGÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İlliberal demokrasi, yeni sağ, parti manifestoları, Orta Avrupa Ülkeleri, Illiberal democracy, new right, party manifestos, CECs
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
Bu tez, Macaristan, Polonya ve Slovakya'da demokrasinin mevcut durumunu anlamaya yönelik olarak tasarlanmış olup demokrasinin kusurlu türlerinin detaylı bir analizini amaçlamaktadır. Tezin çıkış noktası, "yeni sağ anlayışının seçilen Orta Avrupa ülkelerindeki demokrasi tasavvurları üzerindeki rolü nedir? sorusudur. İncelenen olguların boylamsal olmasından ve ikincil veriler kullanılmasından dolayı, çalışmada birincil metodolojik tercih olarak nitel araştırma yaklaşımı seçilmiştir. Araştırmada, aşırı sağ partilerin, ideolojik prensiplerini illiberal demokrasi prensiplerine aktararak başarılı olma süreçleri analiz edilmiştir. Bu çalışmada, adı geçen üç ülkeden seçilen, iktidardaki üç ana-akım partisi (ki Slovakyadaki Smer-SD partisi aslında bir ana-akım partisi değildir) ve üç yeni sağ/aşırı sağ muhalefet partisi örnek olay olarak alınmıştır. Seçilen partilerin Avrupa Birliği üyeliği (2004) sonrası parti manifestolarında illiberal demokrasi ve yeni sağ parametrelerinin varlığı ve ilişkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, öncelikle, yeni sağ ve illiberal demokrasi literatürü kritik söylem analizi yardımıyla analiz edilerek ana temaların altındaki ilgili temalar (parametreler) ve alt temalar belirlenerek araştırma modelimiz oluşturulmuştur. İngilizce olarak ulaşılan parti manifestoları NVivo 12 yazılımı yardımıyla analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, seçilen ülkelerdeki demokrasi türüne ilişkin koşulların, o ülkedeki siyasi sistem ve siyasi partilerle ilişkili olduğu görülmüştür. Genel olarak, parti manifestolarının analizi, bize, farklı düzeylerde olsa da her üç ülkede, neo-liberal ve demokratik değerlerin erozyona uğramakta olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, örnek olaylar bağlamındaki yeni sağ parametreleriyle başarılan demokrasi düzeyi arasında derinliğine ilişkiler olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The thesis deals with assessing the states of democracy in Hungary, Poland and Slovakia, and it is aimed to offer a more detailed assessment and analysis of defective forms of democracy. The thesis seeks to elaborate on the research question of“What is the role of the new right on the understanding of democracy in selected CEC countries?”. The primary methodological preference of the thesis is qualitative as the topic is longitudinal and also secondary data is used. The study analyses how successful far-right parties achieve translating the far-right ideological principles into illiberal democracy principles. In this study three mainstream parties (including Smer-SD which is not a mainstream party but in power in Slovakia) and three new right/far-right parties are selected from Hungary, Poland and Slovakia to analyse their party manifestos to examine the parameters of illiberal democracy and new right principles. The data collection covers the term between 2004 and the present. We critically reviewed the literature on the new right and illiberal democracy to determine the themes (parameters) creating the relationship of two research variables leading to our proposed research model. The model and the main themes, themes and sub-themes are derived from the literature review process of new right and illiberal democracy using CDA perspective. All the party manifestos in English were analysed by using NVivo 12. The analysis shows that the conditions of the type of democracy may have links to the political system and political parties in selected case countries. In general, the analysis of the manifestos of the sampled parties shows that there has been a tendency towards eroding some neo-liberal and democratic values. By looking at case studies from three CECs, in conclusion, there appeared to be in-depth relationships of the new right parameters and the level of the democracy succeeded in a country.