Acil tıp hekiminin travma dışı sebeplerle çekilen difüzyon mr'daki patolojik bulguları tanıma başarısı
Success of the emergency physician to recognize the pathological findings of the diffusion MRİ in non-traumatic patients
  1. Tez No: 544714
  2. Yazar: MEHMET UYNAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NURİ BOZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Manyetik rezonans görüntüleme, Difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme, Acil tıp hekimi, Diffusion-weighted magnetic resonance imaging, Emergency physician, magnetic resonance imaging
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
“Acil Tıp Hekiminin Travma Dışı Sebeplerle Çekilen Difüzyon MR'daki Patolojik Bulguları Tanıma Başarısı”Amaç: Bu tez çalışmasının amacı; acil tıp hekimlerinin DAMR görüntülemedeki patolojik bulguları tanıma başarısını değerlendirmek ve tanınan bulguların radyoloji uzmanı tarafından tanımlanan bulgularla tutarlılığını ölçmektir. Metod: Çalışmamız Temmuz 2017 ile Nisan 2018 tarihleri arasında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Sevisine travma dışı sebeplerle başvuran ve beyin difüzyon MR çekilen hastalar üzerinde gerçekleştirildi. Çalışma öncesi standardize edilmiş bir hasta kayıt formu oluşturuldu ve bu forma hastaların demografik verileri, başvuru şikayetleri, vital bulguları ve hastaların sonlanım şekilleri kaydedildi. Difüzyon MR görüntüleri nöbetçi acil tıp hekimi tarafından değerlendirildi. Gold standart olarak radyoloji hekiminin yorumu baz alındı. Çalışma öncesinde Acil Tıp Kliniği doktorlarına Radyoloji bölümü bir öğretim üyesi tarafından difüzyon MR değerlendirmesi ile ilgili 2 saat teorik ve 2 saat pratik eğitim verildi. Bulgular: Bu tez çalışmasına 604 hasta alındı. Hastaların 331'i (%55) erkek, 273'ü (%45) kadın idi. Hastaların yaş ortalaması 63±12 bulundu. Hastaların 145'inde (%24) DWI'da iskemik alan tespit edildi. Acil hekimi ve radyoloji hekimi DWI yorumunda en fazla parietal lobta iskemik alan saptandı. Acil hekimin DWI yorumlamasında sensitivitesi %90, spesifitesi %91 (eğri altında kalan alan: 0.906, %95 güven aralığı:0.874-0.938) bulundu. DWI yorumlamada konkordans %91, diskordans %9 (kappa değeri:0.768) olarak hesaplandı. Acil hekimleri orta serebral arter (EAA:0,926 ), anterior serebral arter (EAA:0,997 ), serebellum (EAA: 0,865), nukleus kaudatus (EAA:0,822), putamen (EAA:0,821 ) ve oksipital lob (EAA:0,860), lokalizasyonlarını belirlemede başarı oranı yüksek iken. İnsula (EAA:0,561 ), mezensefalon (EAA:0,634 ), frontal lob (EAA:0,606), temporal lob (EAA:0,706), pons (EAA:0,694) ve bulbus (EAA: 0,747), lokalizasyonunda başarı oranı düşük bulundu. Tüm alanlar için, Acil hekimlerinin spesifite oranları en düşük %96 olarak hesaplandı. Acil hekimlerinin Difüzyon MRI'da iskemik alanı yorumlama başarısının radyoloji yorumuna göre korelasyonuna bakıldığında istatistiksel anlamda başarılı bulunmuştur (r=0.772, p=0.001). Acil hekimlerinin konkordansı %91, diskordansı %9 (κ değeri;0,768, P=0.001) olarak hesaplandı. Sonuç: Akut inmede doğru tedavi için görüntüleme yöntemleri çok önemlidir. Görüntülerin doğru yorumlanması elzemdir. Hataları en aza indirmek için radyologlar ile acil hekimlerinin iş birliği içinde çalışması önemlidir. Bu çalışma ile acil hekimlerinin DWI görüntülemede kısa süreli eğitimler ile başarılı olabileceğini göstermektedir. Eğitim sürelerinin arttırılması ile eksiklikler düzeltilerek başarı oranları arttırılabilir.
Özet (Çeviri)
Success of the emergency physician to recognize the pathological findings of the diffusion MRI in non-traumatic patients" Aim: The aim of this study is to evaluate the success of emergency physicians in recognizing the pathological findings in DWI imaging and to measure the consistency of the findings with the findings defined by the radiologist. Method: Our study was carried out between July 2017 and April 2018 in Antalya Education and Research Hospital Emergency Department with patients who presented with non-traumatic reasons and had brain diffusion MRI. A standardized patient registration form was created before the study and demographic data of the patients, the complaints of the patients, vital signs and the outcome of the patients were recorded. Diffusion MR images were evaluated by the emergency physician on duty. Gold standard was based on the interpretation of radiologist. Before the study, the physicians of the Emergency department were given 2 hours of theoretical and 2 hours of practical training on diffusion MR evaluation by a instructor of radiology department. Results: Six hundred and four patients that 331(55%) male 273(45%) female were included in this study. In 145 (24%) patients, ischemic area was detected in DWI. In the interpretation of DWI in emergency physician and radiology physician, ischemic area was detected in the parietal lobe. The sensitivity of the emergency physician for DWI interpretation was 90%, specificity was 91% (area under the curve: 0.906, 95% confidence interval: 0.874-0.938). In DWI interpretation, concordance was 91% and discordance was 9% (kappa value: 0.768). While the emergency physicians rate of success in determining their localization was high in middle cerebral artery (EAA: 0,926), anterior cerebral artery (EAA: 0,997), cerebellum (EAA: 0,865), nucleus caudatus (EAA: 0,822), putamen (EAA: 0,821) and occipital lobe (EAA: 0,860), the success rate was found to be low in the localization of the insula (EAA: 0,561), mesencephalon (EAA:0,634), frontal lobe (EAA: 0,606), temporal lobe (EAA: 0,706), pons (EAA: 0,694) and bulbus (EAA: 0,747). The specificity rates of emergency physicians were calculated as 96% for all areas. The emergency physicians rate of success in determining the ischemic area localization in DWI was statistically high according to the radiology physician (r=0.772, p=0.001). The concordance of the emergency physicians was 91%, and the discordance was 9% (% value; 0,768, P = 0.001). Discussion: Imaging methods are very important for correct treatment in acute ischemic stroke. Correct interpretation of images is essential. It is important that radiologists and emergency physicians work in cooperation to minimize errors. This study shows that emergency physicians can be successful with short-term training in DWI imaging. By increasing training interval, success rates can be increased by correcting the deficiencies.