Bir işletmede bulanık çok kriterli karar verme yöntemleriyle iş sağlığı ve güvenliği açısından riskli alanların belirlenmesi
Determination of risky departments in a facility in terms of occupational health and safety using fuzzy multi-criteria decision-making methods
  1. Tez No: 544722
  2. Yazar: ESRA İNCEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANER ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Industrial and Industrial Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık TOPSIS, Bulanık VIKOR, Çok KriterliKarar Verme, İş Sağlığı ve Güvenliği, Fuzzy TOPSIS, Fuzzy VIKOR, Multi-Criteria Decision-Making, Occupational Health and Safety
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Çok kriterli karar verme yöntemleri, çok sayıda kalitatif ve kantitatif kıiterleri değerlendirerek karar verme sürecinde en iyi altematifin seçilmesine ya da bu altematiflerin sıralanınasına imkan veren araçlardır. Bu çalışmada incelenen işletmede iş sağlığı ve güvenliği açısından iyileştirme yapılması gereken bölümleri belirlemek için bulanık çokkı-iterli karar verme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada çok kriterli karar verme (ÇKKV) yöntemlerinden bulanık TOPSIS (Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution) ve bulanık VIKOR (Vise Kriterijumska Optimizacija I Komprornisno Resenje) kullanılmıştır. Bu bulanık ÇKKV yöntemlerinde, karar kriterleri ve alternatifler, dilsel değişkenler kullanılarak değerlendirilmektedir. Dilsel ifadeler; bulanık yamuk dilsel ifadeler veya bulanık üçgen dilsel ifadeler olabilir. Bu çalışmada hem üçgen hem de yamuk dilsel ifadeler kullanılarak elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Belirlenen kriterler doğrultusunda iş sağlığı ve güvenliği açısından iyileştirmeye en çok ihtiyacı olan bölüm belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Multi-criteria decision-making methods are the tools that allow the selection of the best altemative in the decision-making process or the ranking of the alternatives by evaluating numerous qualitative and quantitative criteria. In this study, fuzzy multicriteria decision-making method is used to determine the departments that needs irnprovement in the investigated facility in terms of occupational health and safety. In the study, fuzzy TOPSIS (Teclınique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution) and fuzzy VIKOR (Vise Kriterijumska Optimizacija I Kompromi no Resenje) which are the multi-criteria decision-making method , have been used. In these fuzzy multi-criteria decision-making rnethods, deci ion criteria and altemati es are evaluated using linguistic variables. The linguistic variables can be trapezoidal fuzzy linguistic variables or triangular fuzzy linguistic variables. In this tudy, results obtained with the use ofboth fuzzy triangular and fuzzy trapezoidallinguistic variabtes have been compared. Inaccordance with the determined criteria, the department which needs to be improved most, in terms of occupational health and safety, has been determined.