Atriyal fibrilasyonun yaşam kalitesi üzerine etkisi anketinin geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
Validity and reliability study of the atrial fibrillation effect on quality-of-life questionnaire
  1. Tez No: 544723
  2. Yazar: FATMA GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAKİNE BOYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Atriyal Fibrilasyon, Yaşam Kalitesi, Atriyal Fibrilasyon Semptomları, Atriyal Fibrilasyon Şiddeti, Atrial Fibrillation, Quality Of Life, Atrial Fibrillation Symptoms, Atrial Fibrillation Severity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışma;“Atriyal Fibrilasyonun Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisi Anketi”nin [Atrial Fibrillation Effect on QualiTy-of-life (AFEQT) Questionnaire] geçerlilik ve güvenilirliğini saptamak, atriyal fibrilasyonlu (AF) hastaların yaşam kalitesini değerlendirmek ve yaşam kalitesi ile ilişkili faktörleri incelenmek amacıyla yapılmıştır. Kesitsel ve metodolojik tipte planlanan araştırmaya, Aydın Devlet Hastanesi Kardiyoloji Servisi, Nöroloji Servisi ve Kardiyoloji Polikliniği'nde AF tanısı ile takip edilen, 18 yaş ve üzerinde 204 hasta dahil edilmiştir. Araştırmanın örneklemi geçerlilik güvenilirlik çalışmalarında soru başına en az 10 kişi alınması dikkate alınarak oluşturulmuştur. Veriler, yapılandırılmış soru formu, AFEQT ölçeği ve Toronto Üniversitesi atriyal fibrilasyon şiddeti ölçeği (AFSS) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, ortalama±standart sapma, ortanca, mod, sayı, yüzde dağılımları, student t testi, faktör analizi, Cronbach Alfa, madde-toplam korelasyon ve pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Ölçeğin dil eşdeğerliğinin ve kültürel uyumunun sağlanması için; Türkçe'ye çevirisi, geri çevirisi, uzman paneline sunumu ve ön uygulaması yapılmıştır. Ölçeğin güvenilirliğini belirlemek için; iç tutarlılık, madde toplam korelasyon ve genel-alt boyut korelasyon analizleri yapılmıştır. Ölçeğin Cronbach Alfa katsayı değeri 0,91olarak hesaplanmıştır. Madde-toplam korelasyon katsayı değerlerinin 0,36-0,91 arasında ve genel-alt boyut korelasyon katsayı değerlerinin 0,26-0,81olduğu saptanmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre AFEQT ölçeğinin güvenilir olduğu belirlenmiştir. Ölçeğin geçerliliğini saptamak amacıyla yapı, ayırt edici ve eş zaman geçerliliğine yönelik analizler yapılmıştır. Faktör analizi sonuçlarına göre, faktörlerin değerlerinin 0,37-0,94 arasında olduğu ve anlam yönünden dört alt boyutta toplanması uygun bulunmuştur. Ayırt edici geçerlilikte ise atriyal fibrilasyonda risk faktörlerine (yaş, cinsiyet, hipertansiyon (HT), diabetus mellitus (DM), serebra vasküler olay (SVO), böbrek hastalıkları, akciğer hastalıkları, kalp yetmezliği ve damar tıkanıklığına) yönelik değerlendirme yapılmış ve anlamlılık saptanmıştır. Eş değer zaman korelasyon analizinde ise anlamlık saptanmıştır. Sonuç olarak, AFEQT ölçeğinin geçerlilik ve güvenilirliği Türk toplumu için uygun bulunmuştur. Ayrıca araştırmaya dahil edilen AF'li hastaların yaşam kalitelerinin düşük olduğu saptanmıştır. AFEQT ölçeğinin AF'li hastaların yaşam kalitesini değerlendirmede kullanılabileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the validity and reliability of the“Atrial Fibrillation Effect on QualiTy-of-life (AFEQT) Questionnaire”, to assess the quality of life of patients with atrial fibrillation (AF) and to examine the factors associated with the quality of life. The research was designed as a cross-sectional and methodological study. A total of 204 patients who were followed-up at Aydın State Hospital Cardiology Service, Neurology Service and Cardiology Outpatient Clinic due to AF diagnosis and who were aged 18 years and over were included in the study. The research sample was created by considering to involve at least 10 individuals per question in validity-reliability studies. The data were collected using the structured question form, the AFEQT questionnaire, and the University of Toronto Atrial Fibrillation Severity Scale (AFSS). In the analysis of the data, mean±standard deviation, median, mode, number, percentage distributions, student t-test, factor analysis, Cronbach's Alpha, item-total correlation and Pearson correlation analysis were used. To provide language equivalence and cultural adaptation of the questionnaire, it was translated into Turkish, retranslated, presented to the expert panel and pre-applied. Internal consistency, item-total correlation, and total-subscale correlation analyses were performed to determine the reliability of the questionnaire. Cronbach's alpha coefficient value of the questionnaire was calculated as 0.91. It was determined that the item-total correlation coefficient values were between 0.36-0.91 and that the total-subscale correlation coefficient values were between 0.26-0.81. The AFEQT questionnaire was determined to be reliable according to the results of the analysis. Construct, discriminant and concurrent validity analyses were performed in order to determine the validity of the questionnaire. According to the results of the factor analysis, it was determined that factor values were between 0.37-0.94 and they were divided into four subscales in terms of significance. For the discriminant validity, the evaluation was made in terms of risk factors of AF that are age, sex, HT, DM, CVD, renal diseases, lung diseases, coronary failure and infarction and the significance was determined. For the concurrent correlation analysis, the significance was determined. In conclusion, the validity and reliability of the AFEQT questionnaire were approved for Turkish society. In addition, the quality of life of the patients with AF, who were included in the research, was found to be low. It is suggested that AFEQT questionnaire can be used for the assessment of the quality of life of patients with AF.