Ani idiopatik işitme kaybında sistemik steroid ile sistemik-intratimpanik steroid kombine tedavi sonuçlarının ve prognostik faktörlerin retrospektif analizi
Retrospective analysis of systemic steroid and combined systemic-intratimpanic steroid treatment results and prognostic factors in sudden idiopathic hearing loss
- Tez No: 544832
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: ani idiopatik işitme kaybı, steroidler, prognostik faktörler, sudden idiopathic hearing loss, steroids, prognostic factors
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Ani İdiopatik İşitme Kaybında Sistemik Steroid ile Sistemik-İntratimpanik Steroid Kombine Tedavi Sonuçlarının ve Prognostik Faktörlerin Retrospektif Analizi Ani işitme kaybı, 72 saat içerisinde başlayan ardışık 3 frekansta 30 dB ve üzeri sensörinöral işitme kaybı olarak tarif edilmekte olup hastalığın etiyolojisi halen açıklığa kavuşmamıştır. Toplumda 100 binde 5-77 oranlarında görülen bu hastalığın tedavisinde etkinliği kabul edilen esas ilaç steroidlerdir. Ani işitme kaybında steroid tedavisi sistemik ve/veya lokal (intratimpanik) olarak kullanılmakta olup her iki tedavi şekline dair farklı sonuçlar bildirilmiştir. Bu çalışmada ani idiopatik işitme kayıplı hastalarda sadece sistemik steroid tedavisi alanlar ile sistemik ve intratimpanik steroid tedavisini kombine şekilde alan hastalarda tedavi sonuçlarının karşılaştırılması ve de bu patolojide prognoza etkili olabilecek parametrelerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Retrospektif olarak planlanan çalışmada Ocak 2007 ile Haziran 2018 tarihleri arasında ani idiopatik işitme kaybı tanısı koyularak kliniğimize yatırılan 169 hasta (177 patolojik kulak) sadece sistemik steroid alan hastalar ve sistemik steroid ve intratimpanik steroid tedavisini birlikte alan hastalar şeklinde iki farklı gruba ayrılarak bu iki tedavi protokolünün sonuçları araştırıldı. Ayrıca tüm hastalar için yaş, cinsiyet, tedaviye başlama zamanı gibi prognoza etkili olabilecek birçok faktör gruplandırılarak istatistiksel analizleri yapıldı. Çalışmada sadece sistemik steroid alan hasta grubu ile sistemik ve intratimpanik steroidi kombine alan hasta grubu arasında tedavi başarısı açısından herhangi bir farklılık saptanmadı. Prognoza etkili olabilecek parametrelerden 15 yaş altında olmanın, 60 yaş üstünde olmanın, tedaviye 7. günden sonra başlamanın, vertigo mevcudiyetinin, başlangıçtaki işitme kaybının yüksek olmasının, odyogramda alçalan tip ve total kayıp tipinde konfigürasyon mevcudiyetinin kötü prognostik faktörler olduğu saptanmıştır. 16-59 yaş arasında olmanın, tedaviye ilk 7 günde başlamanın, vertigo olmayışının, başlangıçtaki işitme kaybının hafif olmasının, odyogramda yükselen ve plato tip konfigürasyon mevcudiyetinin iyi prognostik faktörler olduğu saptanmıştır. Bunun yanında cinsiyetin, başvuru mevsiminin, sağ-sol kulak etkileniminin ve tinnitus mevcudiyetinin prognoz üzerinde herhangi bir etkinliğinin olmadığı görülmüştür. Çalışmamızda intratimpanik steroid tedavisinin başlangıç tedavisi olarak sistemik steroid tedavisine eklenmesinin tedavide ekstra bir fayda sağlamadığı görülmüştür. Ancak retrospektif olarak planlanan çalışmamızda hastaların seçiminin ve tedavi planlamalarının %100 randomizasyon ile yapılamamış olabileceği bir özeleştiri olarak kabul edilebilir. Bu nedenle bu konunun prospektif, randomize, kontrollü çalışmalar ile irdelenmesinin yararlı olacağını öngörmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Retrospective Analysis of Systemic Steroid and Combined Systemic-Intratimpanic Steroid Treatment Results and Prognostic Factors In Sudden Idiopathic Hearing Loss Sudden hearing loss is defined as sensorineural hearing loss at 30 dB or more in 3 consecutive frequencies starting within 72 hours and etiology of the disease is still unclear. It is the main drug steroids that are accepted to be effective in the treatment of this disease, which is seen in the population of 5-77 in 100 thousand people. Steroid treatment is used as systemic and / or local (intratympanic) in sudden hearing loss and different results have been reported for both treatment modalities. The aim of this study was to compare the results of treatment in patients who recieved systemic steroid therapy and in patients who received systemic and intratympanic steroid therapy for sudden idiopathic hearing loss. In addition, evaluation of the parameters that might affect the prognosis in this pathology. In this retrospective study, 169 patients (177 pathological ears) who were admitted to our clinic with the diagnosis of sudden idiopathic hearing loss between January 2007 and June 2018 were divided into two groups: patients who received only systemic steroids and patients who received systemic steroids and intratympanic steroids. The results of these two treatment protocols were investigated. In addition, statistical analysis was performed for all patients by grouping for many factors that could be effective on prognosis, such as age, gender, time of initiation of treatment. In the study, no difference was found between systemic steroid group and combined systemic-intratympanic steroid group at treatment success. It was determined that being under 15 years of age, being over 60 years of age, starting treatment after 7. day, presence of vertigo, high initial hearing loss, presence of descendant type and total loss type in audiogram configuration are poor prognostic factors. It was determined that being between 16-59 years of age, beginning of treatment within 7 days, not having vertigo, having a mild hearing loss, presence of ascendant type and plateau type in audiogram configuration are good prognostic factors. In addition, it was observed that there is no efficacy of gender, application season, right or left ear involvement and tinnitus on the prognosis. In our study, it was observed that addition of intratympanic steroid treatment to systemic steroid treatment as an initial treatment did not provide any extra benefit in the treatment. However, in our retrospective study, it can be considered as a self-criticism that the choice of patients and treatment planning could not be done with 100% randomization. Therefore, we think that it would be useful to examine this subject with prospective, randomized, controlled studies.