Nonfonksiyonel adrenal insidentalomaların bisfenol A ile ilişkisi
The relationship between non-functional adrenal incidentalomas and bisphenol A
- Tez No: 544831
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAY ARIKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Adrenal insidentaloma, endokrin bozucu kimyasal, Bisfenol A, Adrenal incidentaloma, endocrine disrupting chemical, Bisphenol A
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Endokrin bozucu kimyasallar endokrin sistem hormon ve reseptörlerini etkileyebilirler. Plastik sanayisinde kullanılan Bisfenol A (BPA) östrojen (α, β, γ), androjen ve tiroid reseptörlerine bağlanarak etki göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, endokrin bozucu kimyasal olan BPA‟nın fonksiyonel olmayan adrenal insidentaloma (NFAİ) gelişimindeki etkisini belirlemektir. Materyal ve Metod: Çalışmaya Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji polikliniğine başvuran ve yapılan tetkikler sonucunda NFAİ tanısı ile izlenen 50 hasta alındı. Endokrinoloji, İç Hastalıkları, Acil Tıp ve Üroloji polikliniklerine başvuran, herhangi bir nedenle çekilen üst abdominal bilgisayarlı tomografi ya da manyetik rezonans görüntüleme yöntemiyle adrenal kitlesi olmayan ve adrenal herhangi bir patolojiye rastlanılmayan 50 sağlıklı kontrol grubu dahil edildi. Çalışma gruplarının yaş, cinsiyet ve vücut kitle indeksi benzerdi. NFAİ‟li hastaların tanısal testleri hastane sisteminden kaydedildi. Çalışmaya katılan tüm bireylerden bilgilendirilmiş onam formu alındı. Serum BPA düzeyi ölçümü için alınan kan örnekleri -80 C'de buzdolabında saklandı. Toplanan bu kanlardan ELİSA tekniği kullanılarak serum BPA düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Çalışmamızda serum BPA düzeyi NFAİ‟li hastalarda 7,06±3,96 ng/ml ve kontrol grubunda 4,79±3,01 ng/ml olarak ölçüldü. Serum BPA düzeyi NFAİ‟li grupta kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek saptandı (p=0,001). NFAİ‟li hastalarda kadın cinsiyette erkeklere göre anlamlı düzeyde artmış serum BPA düzeyleri bulundu. (p=0,019). Çalışmamızda serum BPA değerleri ile TSH değerleri arasında pozitif korelasyon bulundu(r= 0,376; p=0,007). Sonuç: NFAİ gelişme mekanizmaları henüz tam olarak açıklığa kavuşmamış olup, gelişen sanayileşmeyle birlikte artan BPA maruziyeti NFAİ oluşumunda önemli bir rol oynayabilir. Ayrıca aynı hasta grubunda BPA tiroid aksını da etkileyen bir faktör v olabilir. BPA maruziyetinin azaltılması için plastik hazır ambalajlı ürünlerin, plastik kapların kullanımının sınırlandırılması ve güvenlik önlemlerinin alınması toplum sağlığı açısından gereklidir.
Özet (Çeviri)
Aimed introduction: Endocrine disrupting chemicals may affect the hormones and receptors of the endocrine system. Bisphenol A (BPA) used in the plastics industry acts by binding to estrogen (α, β, γ), androgen and thyroid receptors. The aim of this study is to determine the effect of BPA that endocrine disrupting chemical in developing nonfunctional adrenal incidentaloma (NFAİ). Materials and Methods: Fifty patients who were admitted to Kırıkkale University faculty of medicine Endocrinology outpatient clinics and diagnosed as nonfunctional adrenal incidentaloma (NFAI) were included in the study. Fifty healthy people without adrenal mass and adrenal pathology in the upper abdominal computerized tomography or magnetic resonance imaging who applied to endocrinology, internal medicine, emergency and urology outpatient clinics for any reason, were included in control groups. Age, gender and body mass index of the study groups were similar. Diagnostic tests of NFAI patients were recorded from the hospital system. All individuals who participated in the study signed informed consent form. The serum samples for serum BPA level were stored at -80 ° C in refrigerator. Serum BPA levels were measured using ELISA technique. Results: In our study, mean serum BPA level was 7.06 ± 3.96 ng/ml in NFAI patients and 4.79 ± 3.01 ng/ml in control group. Serum BPA level was significantly higher in NFAI group than control group (p = 0.001). Serum BPA levels were found to be significantly higher in women with NFAI than in men with NFAI. (p = 0.019). Age, gender, body mass index and fat distribution parameters were similar between study groups. In our study, there was a positive correlation between serum BPA levels and TSH levels (r = 0.376; p = 0.007). vii Conclusion: The mechanisms of NFAI development have not been clarified yet. Increased BPA exposure with developed industrialization may play a role in NFAI formation. In the same patient group, BPA may also be a factor affecting the thyroid axis. For the reduction of BPA exposure, the use of plastic prepacked products, plastic containers, and safety measures are essential for public health.