Garip akımı sanatçılarının şiirlerinde bir değer olarak yaşama sevinci ve tabiat sevgisi bağlamında çocuk
Child within the context of joy of living and love of nature as a value in the poems of 'garip' trend poets
  1. Tez No: 544950
  2. Yazar: SEVGİ TERZİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN ERKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Garip Akımı ve Sanatçıları, Değerler Eğitimi, Yaşama Sevinci, Tabiat Sevgisi, Garip Trend and Poets, Values Education, Joy of Living, Love of Nature
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın amacı Garipçilerin yaşama sevinci ve tabiat sevgisi temalarını içeren şiirlerinin çocuklara bu değerleri kazandırma noktasında katkılarının ortaya konmasıdır. Bu kapsamda Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat Horozcu ve Melih Cevdet Anday'ın şiirleri nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi modeli kullanılarak incelenmiş ve yorumlanmıştır. Veriler toplanırken fişleme tekniği ile bilgiler kaydedildikten sonra tasnif edilmiştir. Araştırmanın evrenini Garip akımı sanatçılarının şiirleri, örneklemini ise onların yaşama sevinci ve tabiat sevgisi değerlerini içeren çocukların seviyesine uygun şiirleri oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında şairlerin incelenen 1000 civarında şiirden çocukların seviyesine uygun olan toplam 100 şiirde yaşama sevinci ve tabiat sevgisi değerleri tespit edilmiştir. Belirlenen şiirlerin değerler eğitiminde kullanılabilirlik açısından uygun olduğu görülmüştür. Bu araştırma Garipçilere farklı bir açıdan bakmamız ve sanatçıların şiirleriyle değerler eğitimine katkılarını göstermek açısından zengin bir kaynak niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the contributions of“Garip”Trend poets who discuss joy of living and love of nature themes to the children in order to gain these values. Poems of Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat Horozcu and Melih Cevdet Anday were reviewed and interpreted in this context by using document analysis modal from qualitative research attitude.The data were sorted out after recording with profiling technique while the parameters were collected. The universe of the research consists of poems of the poets of“Garip”Trend and the sample of the poems which are suitable for the level of the children with the joy of living and the love of nature. It was found that the poets' values of joy and nature were determined in 96 poems that examined within the scope of study about 1000 poems which were suitable for children level. The determined poems were found 100 suitable for children's value education from the point of availablity. This research has the characteristic of a rich source of information which enables us to look at“Garip”Trend poets from a different aspect and point up their contribution to value education with their poems.