Katılım bankacılığı sektöründe karşılaştırmalı bir analiz
A comparativa analysis in participation banking sector
- Tez No: 544962
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ULUÇAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Katılım Bankacılığı, Karşılaştımalı Analiz, Starateji, İstikrar, Participation Banking, Comparative Analysis, Strategy, Stability
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı; kamu sermayeli katılım bankalarının özel sermayeli katılım bankalarının gerisinde kalması üzerinde etkili olan faktör ve değişkenleri analiz etmektir. Karma yöntemin kullanıldığı bu araştırmada araştırma verileri, literatür taraması-ikincil kaynaklar ile mülakatlardan elde edilmiştir. Mülakatlar, yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle, hali hazırda özel ve kamu sermayeli katılım bankalarında çalışan 12 orta/üst düzey yönetici ve ticari segment firma ortaklarından seçilmiş12 kişi ile gerçekleştirilmiştir. İkincil kaynaklar ile mülakatlardan elde edilen bulgular karşılaştırmalı analiz tekniğiyle incelenmiş ve çözüm önerileri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışma sonuçları gelinen aşamada, kamu katılım bankalarının; hızlı büyüme sağladıklarını, büyüme sürecinde tabana yaygın ve ortalama büyüklük hacmine sahip olmak ve bireysel ve ticari müşteri kazanımına odaklanmaktan ziyade, tabana yaygın olmayan yüksek hacimli fon toplama ve kullandırma faaliyetlerinde bulunduklarını, özel sermayeli katılım bankaları müşterilerinin ana hedef olarak belirlenmesi nedeniyle sektör dışından ilave müşteri kazanma oranlarının düşük olduğunu ve kısa vadeli bilanço ve karlılığa odaklanılarak orta/uzun vadede sürdürülebilir büyüme hedefinden ve karlılıktan uzaklaştıklarını işaret etmektedir. Hal böyle olunca, kamu katılım bankalarının mevcut stratejiler ile faaliyetlerine devam etmeleri durumunda kuruluş amaçlarına ve beklenen büyüme hedeflerine ulaşmada zorluklar yaşamaları muhtemeldir. Katılım bankacılığının farklı bir bakış açısı ile ve karşılaştırmalı bir biçimde analiz edildiği bu çalışmanın ilgili literatüre katkı sağlamanın yanı sıra sektörün istikrarlı büyümesine vebu suretle Türkiye ekonomisine katkı sağlayabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the factors and variables affecting the reasons for the state-owned participation banks to fall behind the privately-owned participation banks. The research data of this study that use the mixed method are obtained from secondary sources and via interviews. The interviews were conducted with semi-structured interview technique with 12 people selected from 12 medium / senior executives and commercial segment partners working in private and publicly owned participation banks. The findings obtained from interviews with secondary sources were examined with comparative analysis technique and solutions were tried to be put forward. The results of the study indicate that state-owned participation banks have ensured rapid growth, engaged in high volume fund collection and utilization activities that are not widespread in the growth process, and they are engaged in high volume fund collection and utilization activities rather than focusing on the acquisition of individual and commercial customers, and privately-owned participation banks are mainly focused on their existing customers and their rate of gaining additional non-sector customers is very low and they are focused on short-term balance sheets and profitability and consequently moved away from medium/long term sustainable growth and profitability. As such, public participation banks are likely to have difficulties in achieving their objectives and expected growth targets if they continue to operate with existing strategies. It is considered that this study, which comparatively analyzes participation banking from a different perspective would contribute to relevant literature and also to the stable growth of the sector and consequently, to the Turkish economy.