Sivil toplum kuruluşlarında hizmet veren kişilerin psikolojik iyi oluş düzeylerinin, dayanıklılık ve tükenmişlik düzeyleri ile ilişkisi: Sığınmacı ve mültecilerle çalışanlarda farklılaşır mı?
The examination of employees working in non-governmental organizations in their psychological well being, resiliency and burn-out levels: Do employees working with asylum and refugees differ?
  1. Tez No: 544963
  2. Yazar: HAZAL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERMİN KESEBİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dayanıklılık, Psikolojik İyi Oluş, Sivil Toplum Kuruluşları, Tükenmişlik, Burnout, NGOs, Psychological Well Being, Resilience
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada, sivil toplum kuruluşlarında hizmet veren kişilerin psikolojik iyi oluş düzeyleri, dayanıklılık ve tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmaya, farklı mesleklerde 186 kişi katılmıştır. Anket çalışması yürütülen çalışmada katılımcılara“Demografik Bilgi Formu”,“Maslach Tükenmişlik Ölçeği”,“Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği”ve“Psikolojik İyi Oluş Ölçeği”uygulanmıştır. Araştırma nicel araştırma yöntemleri ile gerçekleştirilmiş, betimsel ve karşılaştırmalı çalışmalar yapılmış ve değişkenler arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, medeni durum ve hizmet verilen hedef kitle, değişkenleri bakımından tükenmişlik duyarsızlık alt boyutunun anlamlı düzeyde farklı olduğu saptanmıştır. Psikolojik iyi oluş düzeyleri ile tükenmişlik boyutları arasında negatif ilişki saptanmış ve psikolojik iyi oluş düzeylerinin kişisel başarıda düşüş tarafından olumsuz etkilendiği bulunmuştur. Açıklayıcı ilişki varyansın %9'unda anlamlı bulunmuştur. Ayrıca, duygusal tükenmişlik ve kişisel başarıda düşüş alt boyutlarının psikolojik dayanıklılık tarafından etkilendiği saptanmıştır. Saptanan açıklayıcı ilişki sırasıyla varyansın %32'si ve %21'inde anlamlı bulunmuştur. Araştırmada elde edilen sonuçların, duygusal yükü ağır olan hizmet sektöründe görev yapan kişilerin işlevselliğini incelemek ve ilerleyen dönemlerde söz konusu değişkenlerin göz önünde bulundurulmasıyla yapılandırılacak çalışmalara katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between psychological well-being levels, resilience and burnout levels of people serving in non-governmental organizations were examined. 186 people from different professions participated in the study. In the study conducted in the questionnaire,“Demographic Information Form”,“Maslach Burnout Inventory”,“Psychological Resilience Scale”and“Psychological Well-being Scale”were applied to the participants. The research was carried out with quantitative research methods, descriptive and comparative studies were conducted and the relationship between variables was examined. According to the findings obtained in the study, it was found that burnout insensitivity sub-dimension was significantly different in terms of marital status, given target population variables. A negative relationship was found between psychological well-being levels and burnout dimensions and psychological well-being levels were found to be adversely affected by decrease in personal achievement. The explanatory relationship was significant in 9% of the variance. In addition, emotional burnout and decline in personal achievement were affected by psychological resilience. The explanatory relationship was found to be significant in 32% and 21% of the variance, respectively. It is thought that the results obtained in the study will examine the functionality of the people who have a heavy emotional load, and may contribute to the works that will be structured by taking these variables into consideration.